jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami nie przepadam, te uwielbiam :) nawet
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo maślane kruche ciasteczka w sam raz na wiosenne wypieki. Składniki: 500g mąki 300g miękkiego masła 200g śmietany 18% (całe opakowanie) 6 łyżek cukru 2 opakowania
tyfranboxczym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej
W kuchni Karmel-itkiSamodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną(...)ugotowane żółtka 2 jajka sok z 1 cytryny 200 g masła 150 g powideł śliwkowych lub innych, wedle uznania 1 jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem opcjonalnie: 30 g kakao Składniki na ciasto wyrabiamy kruche ciasto. Staramy się ciasto wyrobić szybko, by nie zagrzało się od naszych dłoni. Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego. Ciasto wałkujemy
Kucharzycaszwankującego piekarnika , którego dolna grzałka odmówiła nagle posłuszeństwa. Typowe Ciasteczka Pieguski , które robię regularnie i w przeróżnych wariantach smakowych, tym razem nie upiekły mi się na idealnie chrupko. Wyszły kruche i mi ękkie zarazem , lekko ciągnące się w środku , a wszystko za sprawą podpiekania wyłącznie od góry. Najeżone kawałkami słodkiej czekolady oraz mieszanką ulubionych orzechów, bardziej przypominały typowe amerykańskie ciasteczka(...)smaków ;) Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 180C przez ok. 20 minut - UWAGA! Używać wyłącznie górnej grzałki! To właśnie sprawi, iż ciasteczka będą jednocześnie kruche i ciągnące się . Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Początkowo ciasteczka będą dość miękkie - nic to! stwardnieją po ostygnięciu :) Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę
Grunt to przepis!Pyszne, kruche ciasteczka o smaku cynamonowym. Idealne na jesienne, długie wieczory do herbaty lub kawy. Bardzo proste w przygotowaniu, w zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 20 ciastek): 60 gram masła 180 gram mąki pszennej 20 gram mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 60 gram cukru pudru Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba należy dosypać
Mango Papajazrobić, aby były idealne i zgodne z dietą? Próbowałam, więc różnych wariantów i mogę już śmiało przyznać, że połączenie mąki ryżowej i kukurydzianej najlepiej się sprawdza Ciastka są idealnie kruche, ale nie rozlatują się. W tym przepisie musiałam również zamienić masło na olej kokosowy. Jeśli nie macie problemu z jedzeniem nabiału, możecie użyć masła Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia
365 dni dookoła kuchniprzygotowanie jest bardzo łatwe i warto zrobić je wspólnie ze swoimi pociechami. Do ciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy. Ciasteczka mogę śmiało nazwać zdrowymi, gdyż zawierają minimalną(...)grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko je dociskając. Układać na blachę
Kuchcik gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu Post Faworki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetrochę urosły. Na zdjęciu są jeszcze przed dekoracją. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Moje wypieki . Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie Przygotuj miski, wagę kuchenną, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko, nóż, folię spożywczą. Przygotuj składniki (na ok. 30-40 sztuk(...)nożem, a następnie szybko wyrób dłońmi. Z kruchego ciasta uformuj kulę, którą owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość mniej więcej 4 mm. Z ciasta wytnij foremkami ciastka, które ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
blog.moje-pasje.infopopularne. Dzisiejsze czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite. Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem. Czekoladowe ciastka Składniki: 18 sandwich Ciasto na ciastka 250 g mąki 3 czubate łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła
codojedzeniaamoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Gotujeproszkiem, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale tym się nie zrażajcie bo dzięki temu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche wprost rozpływać się w ustach. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm, następnie wycinamy koła, ja chciałam wycięłam foremką kwiatki i gwiazdki ale po złożeniu
Sama słodycz i szczypta chiliCiastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe. Składniki: (na 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego(...)odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą) 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% pół opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem
Moje pyszne gotowaniemieszamy. 2. Na końcu dodajemy płatki owsiane i rodzynki, mieszamy. (na zdjęciu widać inaczej, wymieszałam wszystkie składniki razem, z braku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni
Kawa z mlekiem