Dziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkiDlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii. Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤🍪🍪🍪❤ Składniki na 50 ciastek: 2 1/2 szklanki mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków lub wiórek kokosowych (opcjonalnie), 2 łyżki(...)wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty. Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy 15 minut w funkcji termoobieg. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuzagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około 15 minut Co jeszcze? Warzywa Warzyw nie może zabraknąć, są bardzo ważne w diecie(...)have każdej imprezy! Poniżej lista - na pewno wybierzesz coś dla swojej rodziny. Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię... I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą(...)boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy. Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem. Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami. Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Di gotujewyobrażam sobie , bez nich mojej kuchni. Czy warto zakupić tą formę silikonową do pieczenia? Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna. Do pieczenia ciasta nie musimy formy wykładać papierem Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi ładnie od formy. Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można(...)Frużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe
Kuchnia Danusinajlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru z erytrytolu* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 3190 kalorii, a jedno (z 45 ciastek) ma 70 kalorii
Moja Michazrobicie w 15 minut i to bez użycia miksera ! Trudno im się oprzeć i są dla tych , którzy ciągle sięgają po coś słodkiego. Zdrowe ciasteczka w kilka minutek !To mniej niż ubrać się i iść do sklepu po batona czy inne cudactwa kaloryczne i puste same w sobie. Wystarczy miska i widelec! Ciastka są z amarantusa eksponodwanego, zwanego(...)jajko- 1 szt. 1 łyżka miodu leśnego SKWORCU Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ładnie scalona masa. Rękami formuj kulki. Następnie kulki kładz na blaszce z piepierem do pieczenia i wilgotnymi dlońmi splaszczaj każdą kulkę. Włóż do piekarnika na 10 minut. 180 stopni! Smacznego! Zdrowego! Sytego
Z Kuchni Do KuchniTo już końcówka moich borówek... niestety... Wykorzystując tak zwany ostatni dzwonek, starsza córka upiekła z nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne
Kulinarne przygody Gatityodstępy, ale po upieczeniu okazało się, że moje ciastka urosły raczej w górę, a nie wszerz, jak u poprzedniczki, więc spokojnie mogłam je zagęścić na blasze. Nie był podany czas pieczenia, więc nastawiłam zegar na 10 minut, a potem dodałam jeszcze 3 min., więc w sumie piekły się 13 minut. Fajnie popękały i wyglądały jak małe(...)ciekło po rękach. Byłam przerażona :) ( Być moze dlatego że miałam masło przywiezione ze stanów zjednoczonych, które różni się od tych dostepnych na polskim rynku) Dodałam również łyzeczke proszku do pieczenia. Po upieczeniu, otrzymałam smaczne chodź jak podejrzewam okropnie tuczące ciacha. Moja ukochana królowa Matka, która masła orzechowego nie lubi, orzekła ze " średnie są" ale pół blachy na raz wsunęła
Zdrowa Kuchnia SowyDziś utworzyłam swój pierwszy autorski przepis ;p (przynajmniej mam nadzieję, bo jeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś
W kuchni bez szafekTak! Znów byłam na wsi <3 Tym razem królują maliny. Ogrooomna część została zamrożona, żebym mogła cieszyć się zimą moimi ulubionymi owocami, a Wy
Cook&LoveMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia PokoleńKażdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za duż o na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwień czeniem posiłku, ale bywa, że
Bon appetit mon amieLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie Pichcenieszczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy. Masy czekoladowej jest akurat idealnie. Należy tylko dobrze wymieszać, a czekolady Wam nie zabraknie. Dzięki dodatkowi golden syrup gorzka czekolada przestaje być gorzka. Jeśli chodzi o mnie to ja jeden kawałek i dosyć(...)zobaczyłam Rocky Road. No, dobra, koniec gadania, czas zabrać się za przygotowanie tej "wyboistej drogi" :) Składniki: 125 g masła 300 g gorzkiej czekolady 3 łyżki golden syrup 200 g ciastek maślanych (u mnie Bonitki z Biedronki pełnoziarniste) 100 g pianek mini marshmallow cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do rondelka włożyłam masło i wlałam golden syrup. Rozpuszczałam
Blondynka GotujeSKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały(...)mieszamy a do drugiej capuccino i również dokładnie mieszamy. Ciastka przekładamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem i wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolicała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)ciastek pełnoziarnistych, np. typu digestive 60 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową
Calzonella.comwychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków żytnich 50g łuskanego słonecznika 50g orzechów ziemnych 50g rodzynek 50g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) Wykonanie(...)wszystko dokładnie wymieszać - całość powinna być dość mocno klejąca, jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać 1-2 łyżki wody - miskę z masą zafoliować, schłodzić - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - ze schłodzonej masy odrywać kulki (dla ułatwienia można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując
Smakołyki Berenikimąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki(...)połączy się z masą. Na końcu wmieszać proszek do pieczenia na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego w dość dużych odstępach, bo ptysie mocno rosną wstawić do nagrzanego piekarnika do 220`C. Piekarnik lekko zaparować. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do 180`C i dopiekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej(...)potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych
Codzienna kuchnia niecodzienna