zadbać o trzy elementy: zapach, wygląd i funkcjonalność. Zapach- Nic tak nie wprowadza klimatu świątecznego, jak zapach cynamonu, pomarańczy czy pieczonych razem z domownikami pierniczków, warto zachęcić do wspólnych wypieków dzieci, które uwielbiają wycinać foremkami ciastka, czy lukrować już gotowe pierniki. Wygląd- Nasze wnętrza warto udekorować już wcześniej i zaangażować do tego całą rodzinę(...)postawiłam na dwa bieżniki i podkładki, doszłam do wniosku, że takie rozwiązanie będzie po prostu bardziej funkcjonalne, jeśli coś się zabrudzi, z podkładki szybko i sprawnie to usuniemy, bez obaw o plamy na obrusie. Podkładki wybrałam w naturalnym kolorze, a bieżniki w kolorze szarości pasujące do wszystkiego. Oczywiście na stole nie może zabraknąć świec, upewnij się czy masz
SMYKWKUCHNISkładniki: Ciasto: 100 g zimnej margaryny 125 g mąki pszennej 3 żółtka 80 g cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli Beza: 60 g
Ciastka - domowe słodkościcookies with cream) posypka: 15 g zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki(...)ciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj
Better Life By Auntie Jurodziny kupujemy tam kokosanki. Są pyszne – słodkie i kruche. Te popularne w latach 90 ciastka, nie kojarzą mi się z jakoś konkretnie, ale podchodzę do tych ciastek z sentymentem. Mimo wszystko postanowiłam je upiec, Do przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 80 g cukru 3 żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego(...)minut umieśćcie w lodówce. W tym czasie przygotujcie bezę – ubijcie 3 białka sz szczyptą soli i cukrem (dodawajcie porcjami). Na samym końcu delikatnie wymieszajcie z wiórkami kokosowymi. Wyjmijcie ciasto z lodówki i ciekńko rozwałkujcie. Przenieście je do formy, rozsmarujcie na wierzchu konfiturę a na wierzchu umieśście kokosową bezę. Pieczcie w 170 stopniach ok 40 minut. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieWłasnoręcznie zrobione ciastka, zwłaszcza mało wymagające, proste i dodatkowo zdrowe to zdecydowanie lepsza opcja niż kupne batony sklepowe, których skład ledwo mieści się na opakowaniu... Myślę, że w każdym domu znajdą się płatki owsiane, więc czemu by nie spróbować :) Ciasteczka są szybkie i łatwe w wykonaniu, dodatkowo w wersji bez cukru, glutenu i nabiału ;) SKŁADNIKI : 1 bardzo dojrzały(...)gorącą wodą ( zostawiamy do napęcznienia ). Mango miksujemy na puree. W misce mieszamy płatki owsiane , z namoczonymi nasionami chia i mango. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę . Pieczemy do zarumienienia w 180 st.C
Marcepanowa kuchniabez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :) Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek(...)ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który nie ma w środku wycięcia, smarujemy na środku marmoladą (jedna łyżka marmolady na jeden kwiat) i rozsmarowujemy Drugim kwiatem z wyciętym
Szczęśliwa kuchniabez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :) Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek(...)ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który nie ma w środku wycięcia, smarujemy na środku marmoladą (jedna łyżka marmolady na jeden kwiat) i rozsmarowujemy Drugim kwiatem z wyciętym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)mleko i słonecznik. Podgrzewać, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Cały czas mieszać! 9. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. 10. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC w opcji góra-dół przez około 15 minut na środkowej półce piernika, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (należy uważać, żeby
W mojej kuchniPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do
Kuchnia PokoleńWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchniTakie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety mają wadę, szybko znikają więc
Różowa kuchniaBabeczki drożdżowe z kruszonką. W każdej babeczce umieszczona jest wróżba. Żeby były jeszcze słodsze posypane są cukrem pudrem. Z podanych składników robię 12 babeczek ale to
prawdziwe jedzeniejednak nie stoi na przeszkodzie aby podzielić się z Wami fajnym przepisem i moim niedawnym odkryciem. Sernikiem kawowym! A, że kawa towarzyszy nam każdego dnia, nawet ciężko bez niej rozpocząć poranek dodatkowy zastrzyk kofeiny przyda się każdemu. A jeśli o kawie mowa zapraszam dodatkowo na stronę 51 w jesiennym numerze Magazynu Aromat, w którym Julianna z bloga(...)masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i kawę. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Biszkopty układamy na spód tortownicy, skrapiamy roztopionym masłem. Na ciastka wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczemy sernik 20 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy
Życie zaczyna się w kuchni