Dziś utworzyłam swój pierwszy autorski przepis ;p (przynajmniej mam nadzieję, bo jeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś
W kuchni bez szafekTak! Znów byłam na wsi <3 Tym razem królują maliny. Ogrooomna część została zamrożona, żebym mogła cieszyć się zimą moimi ulubionymi owocami, a Wy
Cook&LoveMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia PokoleńKażdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za duż o na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwień czeniem posiłku, ale bywa, że
Bon appetit mon amieLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie Pichcenieszczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy. Masy czekoladowej jest akurat idealnie. Należy tylko dobrze wymieszać, a czekolady Wam nie zabraknie. Dzięki dodatkowi golden syrup gorzka czekolada przestaje być gorzka. Jeśli chodzi o mnie to ja jeden kawałek i dosyć(...)zobaczyłam Rocky Road. No, dobra, koniec gadania, czas zabrać się za przygotowanie tej "wyboistej drogi" :) Składniki: 125 g masła 300 g gorzkiej czekolady 3 łyżki golden syrup 200 g ciastek maślanych (u mnie Bonitki z Biedronki pełnoziarniste) 100 g pianek mini marshmallow cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do rondelka włożyłam masło i wlałam golden syrup. Rozpuszczałam
Blondynka GotujeSKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały(...)mieszamy a do drugiej capuccino i również dokładnie mieszamy. Ciastka przekładamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem i wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolicała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)ciastek pełnoziarnistych, np. typu digestive 60 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową
Calzonella.comwychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków żytnich 50g łuskanego słonecznika 50g orzechów ziemnych 50g rodzynek 50g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) Wykonanie(...)wszystko dokładnie wymieszać - całość powinna być dość mocno klejąca, jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać 1-2 łyżki wody - miskę z masą zafoliować, schłodzić - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - ze schłodzonej masy odrywać kulki (dla ułatwienia można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując
Smakołyki Berenikimąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki(...)połączy się z masą. Na końcu wmieszać proszek do pieczenia na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego w dość dużych odstępach, bo ptysie mocno rosną wstawić do nagrzanego piekarnika do 220`C. Piekarnik lekko zaparować. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do 180`C i dopiekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej(...)potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam
Pełny talerzsię wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby(...)miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel
Bon appetit mon amieJest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota: Kokosanki. Klasyka polskich wypieków, królują na
kuron.com.plciemne gwiazdki: 80 g migdałów w łupinkach, 60 g cukru pudru, 60 g czekolady wytrawnej lub deserowej, 1 białko, jasne gwiazdki: 80 g migdałów bez
królestwo garów