Ciasteczka orkiszowe - zdrowe i pyszne - a w jakich kształtach - zobaczcie :) Przepis dla wszystkich dzieciaków w dniu zakończenia roku szkolnego - zatem kalorii nie liczymy - zdrowsza wersja
Moje Kuchenne RewelacjeMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe
Smaczne Zdrowebiałek i postanowiłam je dobrze wykorzystać :) Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis(...)była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana. Po wyjęciu
Smakołyki Asijeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy(...)waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada (najlepiej tyle kosteczek ile chcemy mieć ciasteczek. Fajnie jest jak na każdym ciasteczku jest kawałek czekolady. Nie jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową
JedzeniomaniaSiemanko! Dzisiaj na słodko w sumie pół-słodko, bo z rabarbarem, mogę śmiało powiedzieć, że jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi
Kuba GotujeNie wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem
słodki brateksmak - kremowy, wyraźnie sernikowy z czekoladową nutą i chrupiącymi orzechami. Ale też jego przekrój, gdzie białe i ciemne warstwy tworzą marmurkowy wzór. Sernik marmurkowy Składniki : spód: 150g ciastek digestives 1 kopiasta łyżka kakao 70g masła 1 łyżka śmietanki Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 23cm(...)budyniu śmietankowego bez cukru 100g gorzkiej czekolady * pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć, najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej) polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli
Obiad gotowySernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest(...)dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty
Kulinarne Przebojepłatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych(...)lodówki 6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące) 7. wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. NADZIENIE DO CIASTEK: 200 g. wiórków kokosowych
Upiecz sobie babeczkęziaren lnu/chia -50g sezamu -80g daktyli (żurawina/morele w wersji jasnej) -70g oleju kokosowego -około 200ml gorącej wody -3 kopiaste łyżki kakao (wersja jasna bez kakao) -ksylitol lub inna substancja słodząca (można też dodać dwie miarki ulubionej odżywki białkowej) *można dodać cynamon lub inne przyprawy Nadzienie i polewa -wersja kakaowa: masło kokosowe -wersja jasna: daktyle (namoczone(...)się rozpuści. Dolać do naszej mieszanki płatków i wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha to dolać więcej wody. Formować ciastka z wgłębieniem (zrobiłyśmy to za pomocą ringo i szerokiej nakrętki od butelki np. po smoothie do wyciskania dziury). Piec w 180°C przez 15-20 minut. Mus kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wypełnić nim ostygnięte ciastka. Jasne
Candy PandasWuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 ml serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g czekolady gorzkiej Polewa: 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 85 g masła Przygotowanie: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę
KuchniaWeDwoje.plPulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej
Gotuj Z Muzykąowocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta(...)jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego
Słodka Stronastopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru(...)składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce. W trakcie chłodzenia wyjąć, rozsmarować
Czerwień i błękit