SKŁADNIKI : • 100g masła • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 jajko • 1,5 szkl. mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • łyżeczka aromatu waniliowego • migdały PRZYGOTOWANIE
KUCHNIA POLSKAMyślałam, że moja mama, robiła najlepsze wafle domowe z masą z mlekiem w proszku. Co tam, żyłam ponad 30 lat z tym przeświadczeniem. Uwielbiałam i mleko
Mieszam w Garnkusię torty jednorożce. Zrobiłam taką moją wersję tego popularnego tortu. Jak wiecie nie lubię słodkich ciast, także tort zrobiłam na bazie serka naturalnego, galaretki, z dodatkiem musu jabłkowego i ciasteczek korzennych. Czytaj więcej
Ana Mari's worldwszystko się odwdzięczyć. Możecie natomiast poznać przepis na jej ciastka, które doprowadzają do obłędu swoim smakiem. Do szaleństwa kruchą strukturą. Do zachwytu aromatem, który unosi się po wypieczeniu ciasteczek. To prawie tak jak gdybyście poznali Martę. Ona jest jak te ciastka. Składniki (na 12 ciastek): 1 i ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki ksylitolu
Mango Papajadawna było na mojej liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki. Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki bezglutenowej warto przeczytać skład
Health-Fit-LifeChałka z kruszonką Chałka z kruszonką. Składniki: Rozczyn: 50 g drożdży świeżych 20 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto:
kuron.com.plMaślany, puszysty jabłecznik Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że
Blog z Apetytemmnie naszedł smak na... Ciacho z Kremem :P i mam.... Pyszne Ciastka francuskie z mascarpone i śmietaną... PRZEPIS NA OKRĄGŁĄ FORMĘ O ŚREDNICY : 19CM SKŁADNIKI: 200g ciasteczek francuskich firmy BRZEŚĆ 400g śmietany 30% 250g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. Na spód formy układamy ciastka francuskie firmy Brześć 2. W misce umieszczamy śmietanę i mascarpone, miksujemy
Dziś Ja gotujeJedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem
Opowieści z piekarnikaciemny, jasny, ciemny tak aby zachodziły lekko na siebie, lekko dociskamy. Na koniec zwijamy w okręg i delikatnie zakładamy jasnego kwiatka na ciemnego. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciastka. Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościtakowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica 10 cm): 300 g gorzkiej czekolady (tak wiem, wszystkie fit laski łapią się teraz za głowę
greenscarfweekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny. Składniki na 6 porcji a nawet 8: około 1 kg dyni
greenscarfgorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza. Składamy ciasto: dwie dolne warstwy układamy z herbatników Petit Beurre, naprzemiennie smarując masą budyniową. Na wierzch układamy ciasteczka cytrynowe fit &free i całość polewamy tężejącą polewą różową. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do całkowitego stężenia kremu i polewy
Życie zaczyna się w kuchniDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!