Czerwone serduszka z okazji dnia taty ;) Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. Składniki: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach), 1
Słodki ZakątekNadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki. Iście wigilijne danie, które można zamrozić i zaserwować przez cały rok, m.in. na Nowy Rok i na noworoczne przyjęcie. Gotowanie dla zaradnych Kończący się rok zachęca do podsumowań i do robienia planów na przyszłość
KulinarneImpresje.plskładniki masy serowej muszą mieć pokojową temp., dlatego wyciągnijmy je z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik z kajmakiem Składniki na spód: 200 g herbatników typ ciasteczek zbożowych 80 g miękkiego masła Składniki na warstwę serową: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 410 g gotowego kajmaku 1/3 szklanki cukru (70 g) 2 łyżki cukru waniliowego
KulinarneImpresje.plOwsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez
Nastoletnie Wypiekanieodstawiłam do stężenia do lodówki. Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik. Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki. Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne! Notatki: * morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy * do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka
Pieprzyć z Fantazjądanie. Ale tylko do tego się czepiam. W podsumowaniu książka bardzo przypadła mi do gustu i aby to udowodnić na blogu zamieszczę Wam kilka przepisów, które najbardziej mnie zaciekawiły. Ciasteczka orzechowe z czarnuszką. Polecam! Dane o książce: Autor: Joanna Anger, Anna Piszczek Liczba tron: 196 Format: 17 x 21,5 cm Oprawa: twarda Rok wydania: 2019 Wydawnictwo: Mamania
Di gotujePodpłomyki smak dzieciństwa.. Czy u Was w domu też mama piekła takie niedobre ciasteczka kiedy zostało ciasta z pierogów? Niekiedy jeszcze na piecu kaflowym? Nie znosiłam tego, a teraz? Hmmm poezja, jednak to prawda, że do wszystkiego trzeba dorosnąć. Nie będę podawała przepisu, bo jeżeli chcecie robić specjalnie podpłomyki, to trzeba
pieprzny smaczekrazem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire). Czas przygotowania : 20 min. Porcja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDla niektórych to smak dzieciństwa, ja dopiero kilka lat temu spróbowałam szyszek z ryżu preparowanego. W moim dzieciństwie robiło się jeżyki z chrupek kukurydzianych i irysów
Obiad gotowyPyszna orzeźwiająca kawa Inka, doskonała na dzisiejszy upał. SKŁADNIKI 2 łyżeczki kawy Inki 1/2 szkl. mleka 3 gałki lodów smietankowych z ciasteczkami WYKONANIE Kawę zaparzamy w 200 ml wrzątku. Studzimy, przelewamy do pojemniczka na lodo pojemnika na lód, zamrazamy. Mleko spieniamy w wysokiej szklance, dodajemy kostki zamrozonej kawy. Na wierzch kladziemy lody
słodki brateklody (łyżka masy ciasteczkowej, następnie łyżeczka masła orzechowego i znów łyżka masy ciasteczkowej itd.). Foremki włóż do zamrażarki najlepiej na noc. Następnego dnia możecie ozdobić lody czekoladą, orzechami i ciasteczkami tak jak my. Lub zjeść bez ozdób co by były bardziej
Candy Pandasśrodków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekko orzechowy posmak. Jak zrobić chleb orkiszowo konopny Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej i odstawiam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata