Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany
Ciastka - domowe słodkościBlaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego
Kocham..lubię..gotuję..unikalnego smaku i koloru. Możemy z jej dodatkiem przygotować nasze ulubione słodkości – mazurki, serniki, torty, desery oraz wiele innych. Czekolada matcha -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciknastępnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę piernik co roku. Wychodzi przepyszny, przełożony powidłami śliwkowymi, polany czekoladą. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście ciasta to jest to już
Zrób to smacznierodzaju przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików
Danka PichciProste miodowe pierniczki Moje dzieci kochają pierniczki. Dlatego piekę je nie tylko na święta. Dziś polecam Wam przepis na proste miodowe pierniczki, idealne dla małych niecierpliwców
Słodkie okruszkiszczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Mus czekoladowy z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpapierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ja lubię ziemniaki z domowym sosem czosnkowym. Zajrzyj również tu: 1. Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą 2. Sos paprykowo-marchewkowy 3. Sernik o smaku krówkowym
My World by Dagmara Rekmalakserze na pył . W małym garnuszku umieścić mleko, miód i cukier trzcinowy , podgrzać na wolniutkim ogniu aż całość się rozpuści i konsystencja będzie jednolita do gorącej masy wsypać zmielone ciasteczka dodać posiekaną na drobno białą czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć
Wanilia i KardamonMakowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych
Trzeci talerzwykrawać okrągłe placki o średnicy 9 cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia EwelinyTen przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już
Agusiowe smakołykiNiedziela. Cudownie jak wypada w środku długiego weekendu. Siedzimy w domu, czas leniwie przesuwa wskazówki zegara. Przygotowuję obiad. Rosół mruga na płycie, a jego zapach roznosi
W mojej kuchnizagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia
Kulinarne przemyslenia