sałatka - 50590 przepisów (strona:1502/3373)

Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą 100

czymś wspaniałym. Ze świeżością, z nowością, lekkością, soczystością. A Wam? Nie macie tak, że w maju pewne rzeczy można od nowa, inaczej? „Maj temu” skomponowałam wspaniałą sałatkę, która miała być „na szybko”, a stała się niezwykle delikatnym, wykwintnym daniem, które zachwyciło mojego ją jedzącego. Dziś propozycja również bardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem(...)stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe!   Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szybki zielony koktajl 156

Moja ocena? Fajny, lekko kapuściany smak (jarmuż jest rośliną kapustną), chrupkie liście, dla mnie jest ok. Od czasu do czasu znajduje miejsce w mojej lodówce. Wypróbowałam go w sałatce i w koktajlu. Sałatkę z jarmużem opiszę kiedy indziej. Natomiast dzisiaj, przedstawiam mega szybkie dwa przepisy na koktajl z jarmużem i owocami.  Opcja pierwsza - z pomarańczą jest kwaśniejsza, jabłko dodaje

Justa próbuje gotować
Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem 144

biorę książkę Jana Kalkowskiego "Na nasze stoły warzywa mało znane" z 1976 roku. Autor podaje zaledwie kilka przepisów na szparagi, ja wybrałam ten najbardziej minimalistyczny :)  Oto przepis na sałatkę ze szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem. Składniki: ∙ szparagi ∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony(...)były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości. Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać." Sałatka jest prosta, ale pyszna, smak szparagów nie jest niczym zdominowany. Smacznego

Gocha gotuje!
Kurczak tandoori / tandoori chicken 181

Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z zupek chińskich 172

Sałatka jest smaczna, szybka do przyrządzenia i ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie  1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki połączyły się ze sobą

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z jarmużem i indykiem 163

Sałatkę możemy spokojnie podać na lekki obiad lub obiadokolację, jest lekka a zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia(...)części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI 153

Wyjątkowo pyszna sałatka z selera naciowego z dodatkiem kurczaka, brzoskwiń oraz orzechów nerkowca. Bardzo lubię selera naciowego za jego specyficzny smak i chrupkość. Sałatki z nim są lekkie, orzeźwiające i chrupiące. Połączenie intensywnego smaku selera z słodkimi brzoskwiniami oraz smażonym kurczakiem jest dla mnie idealne 😋   Składniki: 1 op. selera naciowego 2 brzoskwinie 1 filet z kurczaka pęczek szczypiorku

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy 143

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini(...)kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Karkówka doskonała wolno pieczona 202

Jak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami. 188

Pozostawić brokuła surowego, czy nie? Czy ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być(...)Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny

zadanie-gotowanie
Ogórkowa z quinoa 163

Zaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 131

balkonie czy tarasie, ważne, aby pod gołym niebem, na świeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone.  Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja Składniki: 1/4 sałaty lodowej 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych gruby plaster czerwonej cebuli 1 kula mozzarelli 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól(...)siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części. Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami. Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem

Moja smaczna kuchnia
Salatka z botwiny 212

foliowego. Ponadto powinny po nią sięgać osoby ze zgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100 g) Zamiast klasycznej zupy botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę.  W jednej porcji  znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego(...)myjemy i kroimy na ósemki. kroimy w ok. 0,5 cm plastry wraz ze skórką, skrapiamy sokiem z cytryny i dorzucamy do selera. Orzechy siekamy dośc drobno. Dodajemy do sałatki.  Olej mieszamy z octem. Do miski dorzucamy botwinę, polewamy powstałym sosem, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Odstawiamy na min. 30 min mieszając co jakiś czas, aby wszystko

Kuchnia od dwojga
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 145

Wolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zdrowa ,smaczna surówka w 15-20 minut 110

Smaczna surówka, którą możemy podać do obiadu, na kolację czy zabrać do pracy. Prosty przepis na sałatkę jest wzbogacony w witaminy,potas,magnez,karoten i wiele innych . Składniki 500g kalarepy ( jedna duża) 400g marchewki 150 g c zosnku askalońskiego zwanego szalotką lub cebuli 200g papryki czerwonej 6 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku sok z cytryny do smaku(...)papryki usunąć nasiona. Wszystkie warzywa osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić je w paseczki ,włożyć do miski. Całość posolić i wymieszać. Oliwę miód i sok z cytryny dokładnie połączyć ,polać sałatkę .Wszystko wymieszać do połączenia smaków

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania