czymś wspaniałym. Ze świeżością, z nowością, lekkością, soczystością. A Wam? Nie macie tak, że w maju pewne rzeczy można od nowa, inaczej? „Maj temu” skomponowałam wspaniałą sałatkę, która miała być „na szybko”, a stała się niezwykle delikatnym, wykwintnym daniem, które zachwyciło mojego ją jedzącego. Dziś propozycja również bardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem(...)stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe! Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMoja ocena? Fajny, lekko kapuściany smak (jarmuż jest rośliną kapustną), chrupkie liście, dla mnie jest ok. Od czasu do czasu znajduje miejsce w mojej lodówce. Wypróbowałam go w sałatce i w koktajlu. Sałatkę z jarmużem opiszę kiedy indziej. Natomiast dzisiaj, przedstawiam mega szybkie dwa przepisy na koktajl z jarmużem i owocami. Opcja pierwsza - z pomarańczą jest kwaśniejsza, jabłko dodaje
Justa próbuje gotowaćbiorę książkę Jana Kalkowskiego "Na nasze stoły warzywa mało znane" z 1976 roku. Autor podaje zaledwie kilka przepisów na szparagi, ja wybrałam ten najbardziej minimalistyczny :) Oto przepis na sałatkę ze szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem. Składniki: ∙ szparagi ∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony(...)były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości. Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać." Sałatka jest prosta, ale pyszna, smak szparagów nie jest niczym zdominowany. Smacznego
Gocha gotuje!Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka jest smaczna, szybka do przyrządzenia i ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki połączyły się ze sobą
Bajeczna KuchniaSałatkę możemy spokojnie podać na lekki obiad lub obiadokolację, jest lekka a zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia(...)części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem
Bajeczna KuchniaWyjątkowo pyszna sałatka z selera naciowego z dodatkiem kurczaka, brzoskwiń oraz orzechów nerkowca. Bardzo lubię selera naciowego za jego specyficzny smak i chrupkość. Sałatki z nim są lekkie, orzeźwiające i chrupiące. Połączenie intensywnego smaku selera z słodkimi brzoskwiniami oraz smażonym kurczakiem jest dla mnie idealne 😋 Składniki: 1 op. selera naciowego 2 brzoskwinie 1 filet z kurczaka pęczek szczypiorku
Kuchnia MagdaLenyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini(...)kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon AppetitJak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPozostawić brokuła surowego, czy nie? Czy ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być(...)Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowanieZaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabalkonie czy tarasie, ważne, aby pod gołym niebem, na świeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone. Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja Składniki: 1/4 sałaty lodowej 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych gruby plaster czerwonej cebuli 1 kula mozzarelli 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól(...)siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części. Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami. Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem
Moja smaczna kuchniafoliowego. Ponadto powinny po nią sięgać osoby ze zgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100 g) Zamiast klasycznej zupy botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę. W jednej porcji znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego(...)myjemy i kroimy na ósemki. kroimy w ok. 0,5 cm plastry wraz ze skórką, skrapiamy sokiem z cytryny i dorzucamy do selera. Orzechy siekamy dośc drobno. Dodajemy do sałatki. Olej mieszamy z octem. Do miski dorzucamy botwinę, polewamy powstałym sosem, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Odstawiamy na min. 30 min mieszając co jakiś czas, aby wszystko
Kuchnia od dwojgaWolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmaczna surówka, którą możemy podać do obiadu, na kolację czy zabrać do pracy. Prosty przepis na sałatkę jest wzbogacony w witaminy,potas,magnez,karoten i wiele innych . Składniki 500g kalarepy ( jedna duża) 400g marchewki 150 g c zosnku askalońskiego zwanego szalotką lub cebuli 200g papryki czerwonej 6 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku sok z cytryny do smaku(...)papryki usunąć nasiona. Wszystkie warzywa osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić je w paseczki ,włożyć do miski. Całość posolić i wymieszać. Oliwę miód i sok z cytryny dokładnie połączyć ,polać sałatkę .Wszystko wymieszać do połączenia smaków
w mojej kuchni