sałatka - 50954 przepisów (strona:1496/3397)

Zielona sałatka z jajkiem i awokado 79

Prosty i szybki przepis na sałatkę z awokado i gotowanym na twardo jajkiem. Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Bez dodatku soli. Ja ją uwielbiam ;-) Czas przygotowywania:  do 15 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Sałatka z kurczakiem szarpanym 206

Prosty i szybki przepis na sałatkę z  szarpaną piersią kurczaka , awokado, oliwkami.. - smacznie - zdrowo - kolorowo Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Czas przygotowywania:  do 15 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Kolorowa sałatka z awokado 264

Świetna i szybka sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą. - smacznie - zdrowo - kolorowo Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Polecam np. do: - kurczaka szarpanego   - kurczaka pieczonego - nuggetsów z kurczaka - piersi z kaczki  Czas przygotowywania:  do 15 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
SAŁATKA Z BROKUŁEM 142

Pyszna i prosta sałatka :) SKŁADNIKI: 1/3 brokuła 1 pomidor 4-5 jajek 0,5 czerwonej cebuli garść łuskanego słonecznika świeży koperek sól, pieprz po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego WYKONANIE : Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Jajka również gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy zimną wodą. Jajka, pomidora i cebulę kroimy(...)kostkę, przekładamy do miseczki, dajemy brokuła, słonecznik. Koperek myjemy i drobno siekamy, wsypujemy do warzyw. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sałatką.  Smacznego

Pani na deser
SAŁATKA Z MAKARONEM 126

Taką pyszną i sycącą sałatkę miałam okazję spróbować  na imprezie  u koleżanki. Zrobiłam ją i domownikom bardzo zasmakowała. Możemy zmienić ilość składników oraz dodać takie które lubimy. Smacznego :) SKŁADNIKI : 30-40 dag makaronu muszelki, świderki lub innego 30-40 dag wędliny 20-30 dag sera żółtego puszka kukurydzy i czerwonej fasoli 0,5 słoika ogórków kiszonych(...)łyżki majonezu i jogurtu łączymy z połową łyżeczki musztardy, wsypujemy szczyptę soli i dużo pieprzu. Dodajemy do warzyw i porządnie mieszamy, próbujemy i jeśli trzeba dosalamy. Sałatkę wkładamy do lodówki żeby smaki dobrze połączyły się ze sobą. Smacznego

Pani na deser
SAŁATKA Z GRZANKAMI 253

wczorajszego obiadu zostały kotlety z kurczaka, więc wpadłam na pomysł żeby je wykorzystać do sałatki. W lodówce miałam trochę warzyw które polałam jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu i odrobiny musztardy. Z chleba zrobiłam grzanki i posypałam po wierzchu. Pycha....  :) SKŁADNIKI : ok. połowa sałaty lodowej lub innej 1 pomidor 1 ogórek połowa czerwonej cebuli 2-3 kotlety drobiowe ok.3(...)chleba  olej WYKONANIE : Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, mięso też kroimy. Układamy w salaterce. Mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i doprawiamy do smaku. polewamy sałatkę. Rozgrzewamy olej, chleb kroimy w małą kostkę i smażymy z wszystkich stron, przesypujemy na talerz do wystygnięcia. Grzanki posypujemy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Pani na deser
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 156

Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Caprese & caprese – Angie gotuje – odc. 5 138

Pomidory, mozzarella i bazylia to według mnie idealne połączenie kulinarne. Caprese to moja ulubiona sałatka i często ją zajadam. Zapraszam Was na filmik, w którym chciałabym Wam przedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie

Dietolog
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 583

Ciasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze

Korniszonki
Panzanella 161

Panzanella to taka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dlaczego piszę akurat o panzanelli? Bo jest milion pincet stopni w cieniu, moje komórki mózgowe udały się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania(...)się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej

ladykitchen
Cukinia faszerowana mięsem 140

świecie cukinia faszerowana mięsem. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie siebie bądź kogoś przekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza tym cukinia ma tak mało kalorii, że nawet dodatek sera do farszu(...)szklanką wody i wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać parmezanem i skropić oliwą. Do cukinii faszerowanych doskonale pasują letnie sałatki z ziołowymi dressingami. Taki farsz możecie wykorzystać również do pomidorów i papryki. Smacznego! Post Cukinia faszerowana mięsem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 289

hojnie posypanej solą. Ktoś z Was to jeszcze pamięta? W swoim domu przyrządzam kapustę kiszoną, ale w mniejszych ilościach, bo po pierwsze: nie mam gdzie trzymać beczki , po drugie: sałatka jest tak prosta, że można ją zrobić na bieżąco w razie potrzeb, a nawet na krótko przed posiłkiem. Natomiast pozostawiona na 24 godziny na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować(...)około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu. Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej w zależności od temperatury pomieszczenia). W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji

Lamarida.pl
Sałatka z dyni i brokułów – przepisy z dyni 166

Przepisy z dyni są dosyć popularne na moim blogu, dlatego postanowiłam się z Tobą podzielić kolejnym daniem z dynią, a jest nim sałatka... The post Sałatka z dyni i brokułów – przepisy z dyni appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 114

curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 kg cebuli(...)cukru 2 łyżki soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne

Moja Książka Kucharska
Sałatka z zielonych pomidorów w occie 192

dworze coraz zimniej-więc chociaż pod folią pomidorów dużo to już nie dojrzewają-więc trzeba wykorzystać takie jakie mamy-czyli zielone-polecam pyszną sałatkę na zimę właśnie z takich pomidorów w zalewie octowej-Przepis ze strony Przepisy Joli-dziękuję za pomysł. Składniki: 1 kg zdrowych, zielonych pomidorów 3 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka soli Składniki na zalewę: 2,5 szklanki(...)czasie odlałam goryczkę jaką puściły pomidory. Zrobiłam zalewę. Do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i zagotowałam. Gdy zalewa odrobinę przestygła zalałam moją sałatkę, wymieszałam i po około 30 minutach, nakładałam do słoiczków, uzupełniałam zalewą. Słoiczki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzacji na około 20 minut (od momentu zagotowania wody

Swojskie jedzonko