Dziś przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa, z zapisków mojej mamy, z kryzysowego PRL'u, gdy nic nie było, a jednak gospodynie w Polsce Ludowej potrafiły w
Kawa z mlekiemU mnie już świątecznie . Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa
Kawa z mlekiemBożego Narodzenia zostały tylko trzy tygodnie, więc warto już teraz zrobić listę świątecznych dań i przygotować się na zakupy, aby zrealizować te plany. Ja Wam dzisiaj polecam sałatkę z szynką tradycyjną z tłuszczykiem firmy Hańderek ( na zdjęciu). Szynka jest pyszna i aromatyczna, ma wspaniałą zbitą strukturę, dzięki czemu świetnie się kroi w kosteczkę. Składniki: 250 g szynki(...)kukurydzę,dodać jajka, szynkę, ogórki, majonez i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kurkumą i ponownie wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut, aż smaki się połączą. Taka sałatka będzie idealnie smakować na Bożonarodzeniowym stole podczas śniadania. Sprawdzi się też na przyjęciu Sylwestrowym. Smacznego
Gosia gotujewięcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę(...)ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni I jak myślicie, z jaką sałatką najbardziej lubię jeść zapiekankę pasterską? Tak, z buraczkami czerwonymi ! Jestem absolutnie od nich uzależniona. I dobrze mi z tym, bo to zupełnie nieszkodliwy, wręcz zdrowy nałóg Smacznego! Artykuł Zapiekanka pasterska
Lamarida.plKulinarne prezenty na święta 2017 to druga edycja zapoczątkowanej w ubiegłym roku akcji, której celem jest wspólne szukanie inspiracji na gwiazdkowe upominki. Do Świąt już coraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Przygotowaną sałatkę wykładam na półmisek. Na sałatce układam kawałki śledzi i podaję
Tradycyjna kuchnia KasiJesień i zima to czas, kiedy tęsknie za świeżymi truskawkami. Aby poprawić sobie humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo(...)poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki na 2 porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy
UgotowaćParzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjna sałatka jarzynowa jest dla mnie nieodłącznym elementem zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Zazwyczaj mam okazję w okresie świątecznym zjeść przynajmniej dwie jej wersje – słodką, pełną marchewki i jabłek, i bardziej wytrawną, z groszkiem i musztardą. Obie są tak samo dobre, mimo że tak różne. A co by było, gdyby „zamieszać” w tej [...] Artykuł KOLOROWA SAŁATKA
SandraFrej.comMyślisz „sałatka z kurczaka” i co widzisz? Kurczak, majonez i.. coś. Ananas, kukurydza, w „oryginalnej” wersji seler naciowy, może ser żółty pokrojony w kostkę? Co by to nie było, majonez zazwyczaj spaja wszystkie składniki. A jakby tak zrezygnować z niego i przygotować lżejszą i świeższą wersję z pomarańczą, miętą i czosnkiem? Składniki (na 1 porcję(...)Artykuł SAŁATKA Z KURCZAKA Z POMARAŃCZĄ (BEZ MAJONEZU) pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.commiodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata. Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE” . Wspaniale podkreśla smak wielu(...)ilość zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś
Słodkie okruszkiprzepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje mi jej smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie
Mieszam w GarnkuDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataróżne bardziej wytrawne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele różnych artykułów na temat oliwek. Także przepisy z nimi w roli głównej. Bardzo spodobał mi się sposób wykorzystania oliwek i ich zamarynowania(...)zyskujecie jak zamarynujecie w ten sposób oliwki? Są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom, które wrzucicie. Takie słoiki możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy. Dodawajcie je potem do różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki odsączcie
Zasmakuj Kuchniczarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)oraz solą i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Kuchnia MagdaLeny