przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje mi jej smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie
Mieszam w GarnkuDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataróżne bardziej wytrawne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele różnych artykułów na temat oliwek. Także przepisy z nimi w roli głównej. Bardzo spodobał mi się sposób wykorzystania oliwek i ich zamarynowania(...)zyskujecie jak zamarynujecie w ten sposób oliwki? Są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom, które wrzucicie. Takie słoiki możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy. Dodawajcie je potem do różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki odsączcie
Zasmakuj Kuchniczarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)oraz solą i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Kuchnia MagdaLenyGenialna, szybka sałatka. Polecam. Składniki: wędzony łosoś 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych miks sałat 1/2 pomarańczy 1/3 cebuli – może być biała lub czerwona suszony koperek oliwa z oliwek Jajka gotujemy na twardo. Na talerzu układamy sałatę, na nią cebulę, jajka, pomidorki przekrojone na pół, jajka pokrojone w grubą kostkę, pomarańczę pokrojoną w duże kawałki i poszarpanego łososia. Wszystki skrapiamy(...)oliwą z oliwek i posypujemy suszony,m, lub świeżym koperkiem. Szybka, pyszna. Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmarynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę. Składniki(...)około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek. Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć). Następnie kroimy mięso, układamy obok quinoy i buraczków, dodajemy podsmażone boczniaki i bardzo cienkie plasterki trufli (ja ułożyłam po jednym na każdym plasterku
Quinoa Raz!Sałatka z wędzonym morszczukiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą oraz jajkiem to propozycja na pyszną kolację. Oczywiście do sałatki można dać inną rybę wędzoną, a jogurt zamienić na majonez. Również świetnie smakuje w połączeniu z drobnym makaronem. Składniki: 1 wędzony morszczuk 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 mała czerwona cebula
magiczna kuchnia KasiŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskóry i pokroiłam również w kosteczkę Składniki połączyłam, dodałam pokrojony szczypiorek i natkę- wymieszałam. Składniki na sos: miód, oliwa, musztarda, sok z cytryny. Przygotować sos i nim polać sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Z ilości składników wyjdzie nam duża miska sałatki. Zawsze można zrobić z połowy składników
Proste PotrawySoczewica to ostatnio mój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który uwielbiam w połączeniu z serem feta i miodem. Tak zdecydowanie to połączenie mi odpowiada na drugie śniadanie. Wszystko przygotowuje na świeżo i zamykam w lunch boxie, a dressing zabieram w słoiczku(...)ciesze się świeżą sałatką nawet wieczorem. Składniki: szklanka soczewicy 200 g świeżego szpinaku 150 g sera feta ok 100 g orzechów pekan dressing 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka skoku z cytryny 2 łyżki oleju orzechowego sól i pieprz do smaku (wszystko wymieszaj) Przygotowanie: Przepłucz soczewicę i gotuj ok 30 minut w proporcji jedna część
Niezły MłynekCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
KorniszonkiBiały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta i smaczna sałatka do obiadu z papryki i ogórków małosolnych, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Idealna do duszonego mięsa lub grilla, polecam. Składniki: 2 papryki czerwone 6 ogórków małosolnych lub kiszonych 1 cebula cukrowa 2 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ogórki małosolne(...)pół plasterki. Cebule cukrową obieramy i kroimy w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy olej lniany i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą zielona. Wszystko dokładnie mieszamy, sałatkę przed podaniem schładzamy
Bajeczna KuchniaProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż wiecie, to uwielbiam surówki. A czy wiecie jak mnie drażni jak ktoś zamiennie używa nazwy sałatka, mam swoje różne dziwactwa i do nich z pewnością należy nieprawidłowe używanie nazw. Tak więc moi drodzy, żeby było jasne to surówki są z surowych warzyw i owoców, a sałatki z ugotowanych/upieczonych/podsmażonych składników- jasne? Ilość porcji podaję Wam orientacyjnie, bo ja sama
greenscarf