4 składnikowe kruche ciasteczka to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Inspiracją do ich powstania były szkockie ciasteczka Shortbread. Składają się tylko z trzech składników: mąki, masła
365 dni dookoła kuchniżeby masa nie wyschła i wstaw do lodówki na noc następnego dnia pokrój blok daktylowy na batony i gotowe! Smacznego! *tym razem wycięłam batonik-choinkę za pomocą wykrawaczki do ciasteczek i oprószyłam ją mąką kokosową-śniegiem – zazwyczaj po prosu wycinam prostokątne batoniki **najlepiej w „misce z nożami” – blender ręczny może sobie nie poradzić i się spalić ***na wszelki wypadek
SandraFrej.comPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g
W kuchni bez szafekŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy dzień przypomina okienko w kalendarzu adwentowym – niesie ze sobą niespodziankę związaną z Bożym Narodzeniem. Taką cudowną niespodzianką był weekend spędzony
W mojej kuchniPierniczki parzone górnieńskie - kuchnia podkarpacka W sezonie letnim na Skansenie w Kolbuszowej często odbywają się różnego rodzaju imprezy angażujące lokalnych twórców ludowych oraz panie z kół
Trzeci talerzPyszne ciasto, idealne na Święta! To połączenie czekoladowego "murzynka" z kremowym sernikiem i wiśniami, które wieńczą dzieło. Ciasto jest efektowne i smakuje wyśmienicie. Zadowoli nawet najbardziej
WiszniówkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi"Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza". Krystyna Siesicka Co
My simple kitchenScroll down for recipe in English. Składniki: (forma o wym. około 18x25 cm.) Masa czekoladowa: 250 g. masła 3 łyżki gorzkiego kakao 120 g. cukru 1
Delicious Placepomarańczowy, delikatny, muślinowy, pachnący i cudowny! Zakochacie się w nim na pewno! Orange curd to taka pomarańczowa pyszność, którą warto zrobić od czasu do czasu. Idealnie pasuje do kruchych ciasteczek albo do naleśników czy biszkoptu. Można używać go jak dżemu do smarowania chałki lub innego pieczywa. Sama nie wiem czy wolę właśnie ten krem czy wersję cytrynową, lemon curd . Najlepiej
Smaczna Pyzasytuacja niemożliwa, ale nie piekę co roku zbyt dużo. Oprócz tortu-choinki pewnie będzie jeszcze makowiec i może keks, bo to ulubione ciasta mojej rodziny. Nie zabraknie też drobnych ciasteczek , bo te mogą poleżeć ukryte w szczelnie zamykanych pojemnikach i zawsze znajdą się na nie chętni. Ale ozdobą stołu ma być słodka Choinka czyli tort przekładany dwoma kremami, z nutą
Smaczna Pyzałyżka płynnego oleju MCT 15 ml gęstego mleka kokosowego 1/2 łyżeczki erytrytolu lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie) 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka kakao 1 ciastko piernikowe pokruszone (opcjonalnie) Przyprawa piernikowa 4 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonego 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1/2 mielonego goździków mielonych Sposób przygotowania Wszystkie składniki
Modern Cave Girlpierniczki całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitywystygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy babeczki. Ozdabiamy zimowo/świątecznie - u mnie gwiazdki i perełki. Mamy gotowe świąteczne muffinki :) Smacznego! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek oraz pieczenia mięsa możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne RewelacjeWitam się Mikołajkowo :) Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić. Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :) Składniki na 25-30 rogalików: 280 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy
Gotowanie...to proste !