Jak przygotować blok czekoladowy Jak przygotować blok czekoladowy Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujemy: 250 g mleka w proszku 125 g masła 65 ml wody 3 łyżki
Podstawy GotowaniaPrzepis na ciasto już podawałam w innym przepisie. Jednak rurki lubię nadziewać różnymi kremami. Tym razem wypełnione najlepszym waniliowym kremem (creme patissiere). Składniki na ciasto podstawowe
Słodki ZakątekPewnie większość zna przepis ma małe pączusie, które w swoim składzie mają serek homogenizowany. To taka szybsza i łatwiejsza odmiana tradycyjnych, drożdżowych pączków 😉 Do zrobienia pączków
Walijskie PichceniePyszne drożdżowe bułeczki, pączki z piekarnika, taka odchudzona wersja pączków smażonych. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jest tym tym lepsze, im więcej żółtek użyjemy do jego przygotowania
królestwo garówTradycyjne ciastka maślane z marmoladą to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Mój przepis na te domowe ciasteczka karbowane z marmoladą lub dżemem jest prosty, sprawdzony i wart zapamiętania! - prawdziwy smak tradycyjnych ciastek - tylko kilka sprawdzonych składników - wspaniałe ciastka na każdą okazję
AniaGotuje.plCześć! Przysmak na wyspach, ale chyba tu też :) Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee. Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny
Pieprzyć z FantazjąNiedawno córka miała za zadanie przynieść do szkoły coś zdrowego do jedzenia. Wspólnie więc przygotowałyśmy na tę okazję takie oto ciasteczka. Owsiane, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu i cukru. Nie były one jednak całkiem niesłodkie, bo dodałyśmy miodu, a poza tym dorzuciłyśmy banany, które dodały jeszcze trochę słodyczy. Jak ciastka zostały przyjęte ? Cóż, jedenastolatkom nie przypadły do gustu
Arabeska waniliowastara receptura, jeszcze z czasów PRL-u, ale ciesząca się popularnością aż do dnia dzisiejszego. Ciasteczka z tego przepisu są naprawdę pyszne, delikatne i kruche. A to za sprawą przede wszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki "niezdrowy" jak się powszechnie sądzi). Ciastka
Arabeska waniliowasię spodziewał, że proste ciastka owsiane na mące pełnoziarnistej mogą być takie dobre. Nawet moje dzieci, które bywają wybredne, zajadały się nimi :-) Mocniej przypieczone ciasteczka na początku są chrupiące. Gdy poleżą robią się miękkie, a nawet lekko elastyczne. Te krócej pieczone od początku są takie. Dzięki zawartości miodu i cynamonu w smaku odrobinę przypominają pierniczki. Czytaj dalej
Arabeska waniliowamiękkie, ale nie klejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaProste i szybkie ucierane ciasteczka z jabłkami. Mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami, po prostu pyszne ! Podałam składniki na małą porcję, czyli na jedną blachę, ale dla więcej niż dwóch osób polecam zrobić co najmniej podwójną :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowasię do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane bezproblemowymi. A do tego są pyszne ! - waniliowe, lukrowane, a krótko po upieczeniu nawet chrupiące, jak ciasteczka :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowałyżeczka sody - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 kostka masła Przygotowanie: Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut. Lukier – składniki: - 1/5 szklanki cukry pudru - 1 białko jajka - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną
Związek na patelnismak i niesamowity kolor. Suszone owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką . Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.: rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można
mojej kuchniMasa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka waniliowego ・ kilka herbatników pokruszonych ・ dowolne owoce,u mnie maliny i jagody ・ 1 łyżeczka żelatyny ・ 1/4 szkl ciepłej wody Wykonanie Ciasteczka pokruszyć i wyłożyć dno formy. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno,następnie dodać po łyżce serka nadal miksując na niższych obrotach . Dodać
mojej kuchni