ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1143/2595)

jednoporcjowy RAW bakaliowiec / śmietnikowiec 187

Ciastko dla największych leni, przysięgam nakład energii zużytej do jego wykonania jest minimalny. Robiłam ciastko wczoraj wieczorem, bez jakiejkolwiek weny, pomysłu na ciekawą słodkość. W szafce z bakaliami zostały resztki z wszelkiego rodzaju suszonych owoców. Teoretycznie z osobna dla żadnego z tych składników nie było przyszłości... Jednak gdyby zmieszać wszystko razem? To był strzał w dziesiątkę, wrzuciłam wszelkie resztki suszonych

healthy dreams
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 211

producenci nie uśmiechali się, żebyśmy to napisały :) ). Same od siebie polecamy: - SER W WIADERKU PIĄTNICA (czerwony) - MĄKA Z ROZTOCZA 450 TORTOWA (Na wersję tradycyjną) - MĄKA SCHAR NA CIASTKA I NA CHLEB (pół na pół, dla wersji bg). Przy okazji! Odnalazłyśmy świetny sklep internetowy z produktami spożywczymi i dostawą do domu. Jest wart uwagi, ponieważ w ofercie ma asortyment

Wypisz Wymaluj
Żabie oczko 107

przekąskę, bo niby ciasteczko, ale na słono, a raczej z ziołowym posmakiem polecamy te ciasteczka, proste, szybkie uatrakcyjniające czyste zupy, rosoły, mogą zachwycić niejednego gościa, spróbujcie! prawda, że ślicznie wyglądają?!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 1 kostka masła 25 dag sera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano  Wykonanie: Do miski wsypujemy

kgwjanczewo
drożdżowe rożki 494

składniki: 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 i 1/4 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła 25 ml wody, letniej 80 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Eklerki z kremem budyniowym 239

Eklerki to ciastka z ciasta ptysiowego, które po upieczeniu przekraja się wzdłuż i dowolnie nadziewa. Dziś zapraszam Was na eklerki nadziane tradycyjnym kremem budyniowym. Jeśli masz z nim jakieś problemy, polecam przeczytać tą notkę.   Życzę udanych wypieków!   Składniki: (na ok. 20-25 sztuk)   Ciasto parzone: 1,5 szkl wody 180 g masła 6 jajek

Nastoletnie Wypiekanie
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 142

składniki: 100 g czekolady deserowej lub kawowej 60 ml espresso, letniego (przygotowanego z 15 g świeżo zmielonej kawy) 100 g masła, miękkiego 80 g mąki orkiszowej

Domowy Smak Jedzenia
Makaroniki z masłem orzechowym 173

jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi być i kropka. Możecie wyrównać sobie to później

Ciastkozercy
Rozetki 228

około 60 minut.Rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju(...)smażyć do zrumienienia.Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk z  ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.Posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Churrosy – hiszpańskie pączki 142

Jakiś czas temu miałam okazję spróbować hiszpańskich churrosów. W czasie wycieczki do Madrytu miałam wrażenie, że za mną chodzą: „nie wiem co to jest, ale

Ciastkozercy
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 155

jednej z najlepszych (jak nie najlepszej) kawiarni w Nowym Orleanie), co było dla nas prawdziwym wybawieniem. Przesiedzieliśmy tam niejeden poranek, przy niejednej kawie na mleku migdałowym i niejednym, bezglutenowym ciastku, dzięki czemu nie musieliśmy przebywać za dużo w hostelu. Do dziś pamiętam każdy szczegół z tej kawiarni. Pamiętam zapach świeżo mielonej kawy i uśmiechniętych ludzi – jednych zagadanych, drugich zapatrzonych

Fill The Bowl
beignets - pączki francuskie 183

odstawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąkę, rozwałkować na grubość ok 7 mm, wycinać kwadraty o boku ok 5 cm. Ciastka zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Smażyć partiami, w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem ulubionej konfitury

6niebo
jarmuż duszony 166

składniki 350 g jarmużu 130 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki wywar z ugotowanego jarmużu 2-4 łyżki śmietany gałka

Domowy Smak Jedzenia
nadziane muszle w sosie pomidorowym 448

składniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek

Domowy Smak Jedzenia
Tort ombre z różyczkami 1212

Z okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To

Ciastkozercy