Zastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest tłoczony na zamówienie ) zdominowały mój przepis. Miałam jedynie problem z czekoladą, ale z pomocą przyszła Terravita i jej nowa czeko 70% cocoa. Długo nie mogłam zdecydować, która będzie najlepsza (z miętą(...)kostkę lub utartą na duże kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na blasze na papierze do pieczenia, ja używam łyżki do lodu. Proponuję na koniec spłaszczyć ciasteczka zwykłą łyżką. Piec około 15 minut. Gotowe! Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić dobrej jakości, świeży i nierafinowany olej kokosowy i mąkę kokosową to polecam gorąco niszową, lokalną
IzaGotujegalaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu, na nim układamy ciastka maczane w likierze kawowym ( czekoladą do dołu ) na wierzch wykładamy pozostały krem ( odkładając kilka łyżek - będzie na potrzebny do posmarowania drugiego spodu). Na krem wykładamy drugi blat, smarujemy
Słodka Kraina WypiekówPo cieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję
Ciastkozercyskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 100 g pasty tahini sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 75 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: oliwa z oliwek kumin
Domowy Smak Jedzeniapokręcić wtedy nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się. Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje
maniapieczeniaskładniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina
Domowy Smak JedzeniaPrzypomniało mi się, jak piekłam marchewkowo- cieciorkowe ciastka.. Zatęskniłam za smakiem marchewkowej słodyczy i uznałam, że muszę coś przygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki 5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych
healthy dreamsJedyną trudnością jest rozłupanie kokosa i wydobycie wiórków. Kolejne etapy, są banalne do wykonania ( a jeśli nie chcemy bawić się z kokosem, możemy kupić w sklepie gotowe wiórki). Smak ciastek obłędny, słodki, mocno kokosowy! SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszki kukurydzianej szklanka mleka kokosowego ok 50g kokosa / wiórek kokosowych kilka truskawek WYKONANIE: kokosa obieramy, kroimy w kostkę pokrojone kawałki wrzucamy
healthy dreamsmieszamy) maliny blendujemy z otrębami gotowy agar przelewamy do zblendowanych owoców- całość dokładnie mieszamy! masę przelewamy do aluminiowych foremek, odstawiamy do stężenia- wystarczy temp pokojowa gotowe i stężałe ciastka, wciągamy z foremek i ozdabiamy czereśniami i jagodami goji
healthy dreamsdnia. SKŁADNIKI: 4 łyżki otrębów orkiszowych banan 2 białka jajka garść czarnej porzeczki WYKONANIE: banana, białka jajek i otręby blendujemy razem na papierze do pieczenia formujemy podłużne ciastka, każde dekorujemy czarną porzeczką całość pieczemy ok 17 min w 190 stopniach
healthy dreamspiec, by była jadalna. Dla leniucha, którym jestem, jest to wielkie uproszczenie życia, ponieważ, nie trzeba męczyć się z włączeniem piekarnika i czekaniem, aż przysmak się upiecze. Co do ciastek są na prawdę mocno kokosowe- mąka kokosowa, płatki kokosowe i mleczko kokosowe.. Do tego odrobina nasion chia, które są moją alternatywą dla jajek. SKŁADNIKI : 2 łyżki chia szałwii
healthy dreamsCzasami zastanawiam się, czy moje ciasta, ciastka i zapiekanki mają w sobie coś z tego, czym je mianuję.. Na dobrą sprawę, mówiąc ciasto, przywołujemy na myśl mąkę,masło/olej, jajka, cukier- podstawowe składniki. Jak jest u mnie? Całkowicie inaczej, moje ciasta są przeważnie bez mąki, jajek, cukru (choć nie zawsze)- aczkolwiek jeśli nawet, to musi być w nich
healthy dreamswygrywaj jedynie dwa. Spędziłam pełną godzinę na przeglądaniu zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego
healthy dreamsDzisiaj wykombinowałam agarowe ciastka a'la sezamki. Muszę przyznać, że są one dosyć nietypowe w smaku, co spowodowane jest połączeniem banana i sezamu.Dzięki płatkom sojowym są one bardzo sycące i hamują głód na kilka godzin. Sprawia to, że są pożywną i zdrową przekąską, z samymi dobrymi kaloriami. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków sojowych 6 łyżek sezamu banan łyżeczka agaru
healthy dreamsjajka łyżeczka drożdży instant (opcjonalnie) łyżka masła orzechowego łyżka płatków migałowych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: wszystkie składniki, oprócz płatów migdałowych dokładnie ze sobą blędujemy zblendowane składniki przekładamy do kubeczka/miseczki, wierz ciastka posypujemy płatkami migdałowymi miseczkę/kubeczek umieszczamy w mikrofalówce
healthy dreams