łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Wykonanie: Biszkopciki łamiemy na małe kawałki. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do przezroczystych pojemników lub szklaneczek wkładamy kilka kawałków ciasteczek. Ubitą kremówkę przekładamy na pokruszone ciasteczka, dodajemy pokrojone czekoladki, posypujemy kawą cappuccino, przykrywamy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy górę deseru przepołowionymi czekoladkami schoco Bons
Podróż w kulinariaZdarzyło Wam się kiedyś kupić jakiś kuchenny gadżet i nigdy go nie użyć? Mnie niestety czasami się zdarza. Tak było np. z formą na cakepopsy , którą
Ciastkozercyskładniki: 300 g suchej ciecierzycy ok. 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ulubione przyprawy: sól , papryka sproszkowana, curry, sól czosnkowa, bazylia, oregano… wykonanie: Ciecierzycę
Domowy Smak Jedzeniabardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka. Przepis ten ma tą zaletę, że mufinki mogę przygotować z moim 3-letnim synkiem, a w zasadzie oprócz kilku czynności on sam jest w stanie je zrobić. Składniki: 2 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu
Mama Gotujeskładniki na ciasto: 500 g mąki 80 g masła 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 4 łyżki mleka dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniapiec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam na "lepsze czasy". Zazwyczaj tego typu pozycje
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli chodzi za Wami coś słodkiego, a nie macie za wiele czasu, to właśnie nadchodzi wybawienie. Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą idealnie zaspokoją ochotę na słodycze, a ich przygotowanie zajmie kilka minut, resztę zrobi za Was piekarnik. Dodatkowo ciacha można napakować różnymi zdrowymi dodatkami - orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni, suszonymi owocami. Dla każdego coś dobrego. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej(...)małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy łyżką. 6. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C - mają się zarumienić. Studzimy na kratce. Ciasteczka pieczone wieczorem, kiedy zdjęcia nie wychodzą najlepsze. Możecie się tylko domyślać, jaką wewnętrzną walkę musiałyśmy stoczyć, aby zostało kilka ciastek do rana, aby można było zrobić ładne zdjęcie.. Mamy
two broke sistersprostu niebo w gębie, musicie ich spróbować! Składniki na 2-3 porcje: - 200ml śmietanki sojowej (u mnie 17% lub kremówki 30%) - 1 kaki - 1/2 laski wanilii *opcjonalnie: ciasteczka do dekoracji (u mnie florentynki) Kaki obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w plastikowym pojemniczku, który wkładamy do zamrażalnika na 4-5h, aż kawałki całe zamarzną. Wszystkie składniki umieszczamy(...)blenderze kielichowym/malakserze i miksujemy do momentu rozdrobnienia zamrożonych kawałków kaki. Dekorujemy ciasteczkami i podajemy. Smacznego
Be Fit Be StrongRed velvet to walentynkowa klasyka :) Na stronie pojawiły się dotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Tort Red
Ciastkozercyśmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy
kgwjanczewochrupiące ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były hitem i prawdziwym przysmakiem. Niestety nie udało mi się kupić takiej foremki, ale pożyczyłam starą od mamy. Jeśli nie macie takiej, popytajcie babcie, niejedna na pewno ma taką w piwnicy i z pewnością już o niej zapomniała. Warto odświeżyć zapomniane smaki i w kilka(...)chwil usmażyć chrupiące ciasteczka. Na początek jednak kilka bardzo ważnych technicznych rad, bez których ani rusz. 1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziurką To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować. 1 kg mąki 7 żółtek 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki drobnego cukru ¼ szklanki oleju 5 dag drożdży
Takie tam pichcenieprzez ilość składników, ale to właśnie to czyni je takimi dobrymi, i chwila spokoju z książką i kawą, bo zawsze można taki znaleźć ;) a wieczorem zamiast pączków piekę ciastka które w mini brownie się zamieniło potem, pączki może w weekend, ale jakoś bardzo mnie do nich nie ciągnie aktualnie.. trochę pędu, szkoła nie szkoła, nadrabianie spotkań
More food, love and dreamswiórki kokosowe (odsypać 2-3 łyżki do posypania całości) i wymieszać. Na desce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Warstw ma być 4. Na każdej warstwie ciastek rozsmarować po 1/4 masy kokosowej. Przekładać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi. Całość owinąć delikatnie, ale ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą
na moim stole...