ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1146/2595)

Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami 236

Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki

MyCookBook.pl
CIASTECZKA Z BAKALIAMI 132

pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z białka i cukru ubić pianę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich nakładać ubitą pianę z białka, a na wierzch układać połówki orzecha lub płatki migdałów. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
sernik wiedeński ze śliwkami 165

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Ptysie z bitą śmietaną 192

ostygnie. Do ciepłej – ale nie gorącej -masy dodawać po jednym jajku i energicznie ubijać na gładką masę. Z gotowej masy, za pomocą szprycy, lub zwykłą łyżką, uformować okrągłe ciastka. Piec w temperaturze około 220-240 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie obniżać temperatury ani nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną. Śmietaną ubić na sztywno. Można

Jacob Tastes
,,Kolorowy torcik tęczowy’’ 157

czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską

Podróż w kulinaria
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 720

Tort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie

Ciastkozercy
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 153

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych

Domowy Smak Jedzenia
naleśniki z serem i szynką 176

składniki na ciasto: 1 i1/2 szkl mąki 2 jajka 250 ml mleka ok. 100 ml wody gazowanej sól tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do

Domowy Smak Jedzenia
owsianka na wodzie 142

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
domowe "misie lubisie" 142

Moja córeczka uwielbia "lubisie" czyli biszkoptowe misie z dżemem  w środku. Dlatego kiedy zobaczyłam w sklepie foremki podobne kształtem do tych popularnych ciastek wiedziałam, że będzie zachwycona. I tak też było. Foremki tak się jej spodobały, że najpierw przez pół dnia nie wypuszczała ich z rąk a później z ogromną radością napełniała je ciastem. Może nie wyszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keksowy PIERNIK 187

Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii

Kuchnia PROzdrowotna
sernik krakowski 277

składniki na ciasto: 250 g mąki 160 g masła, zimnego 2 żółtka 80 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki cynamonowe 146

Uwielbiam piec różne ciasteczka, muffinki i inne małe słodkości do rączki. Dlaczego? Ponieważ zauważyłam, że moje szkraby bardziej lubią takie słodkości niż ciasta, które trzeba jeść z talerzyka. I zapewne nie tylko moje maluchy wolą trzymać jakieś małe ciasteczko w rączce niż siedzieć przy stole i jeść ciasto. Dlatego moja kolejna propozycja na słodkości do rączki została zaczerpnięta od gruszkazfartuszka

Amatorka kuchenna
Półfrancuskie koperty z marmoladą 157

świąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca.  SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę(...)wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto francuskie z pieczarkami i suszonymi pomidorami 238

oleju.Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Układamy pieczarki na kawałkach ciasta, kawałki szynki, a na nich kawałki suszonych pomidorów. Każde ciasto posypujemy żółtym serem pokrojonym drobno i suszonym oregano. Boki ciastek po przekątnej lekko zaginamy do środka. Zapiekamy do zarumienienia się ciasta ok. 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni