składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniaserka --twarogu mielonego 2-3 łyżki Baileys Irish Cream 4 łyżki gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Wykonanie: Kawę wymieszać z cukrem ,dodać wodę i dokładnie wymieszać.Pokruszone ciastka zaleć kawą.Dodać,serek, baileys,całość dokładnie wymieszać ,wyrobić ręką. Formować kuleczki i obtaczać je w suchym kakao .Wstawić do lodówki d schłodzenia
w mojej kuchniskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniakruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejsze babeczki pomógł mi zrobić Krzyś (dzięki Krzysiu!), do przygotowania potworków wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , do każdej włożyłam po dwie kostki czekolady :) Świetny efekt
Ciastkozercymniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie
Roślinna - blog wegańskiskładniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaZa oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe
Oryginalny smakjajka ale tylko same żółtka oraz olejek waniliowy. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. Białka dodaję do ubitej masy i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasteczka kruszę. W rondelku podgrzewam masło i dodaję ok 6 kostek czekolady a następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę(...)ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie Patkiskładniki: 80 g mąki 100 g cukru 140 g puree z dyni 70 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy
Domowy Smak JedzeniaIntensywnie żółta barwa sernika, która zachęca do spróbowania, idealnie komponuje się z jego delikatnym smakiem. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) SPÓD 200 g ciasteczek 100 g masła rozpuszczonego łyżeczka przyprawy do piernika PUREE Z DYNI Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni masa krówkowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę, wszystkie składniki połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się
RAROSSAskładniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej
Domowy Smak JedzeniaŻurawina jest jednym z najzdrowszych owoców. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest źródłem wielu cennych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni żurawina jest wykorzystywana do przygotowania ciast, ciastek, deserów, sosów, mięs, czy domowych alkoholi. Żurawina o smaku wiśni podbiła moje kubki smakowe. W cieście doskonale współgrała z orzechami i jabłkami. Zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasidworze jesiennie, a powiedziałabym nawet, że zimowo :) Mimo tego dobrze jest osłodzić sobie życie czymś lekkim, sezonowym i mniej kalorycznym. Dziś proponuję jogurtowiec z truskawkami na owsianych ciasteczkach. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Polecam! Składniki: około 100 g ciastek owsianych 400 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 36% 4 łyżki ksylitolu (można zastąpić(...)łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno
Nastoletnie Wypiekanie