Jak to z ciastem francuskim bywa, te rogaliki są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu! Ja jestem jego fanką i po raz kolejny powtórzę, że warto
Kolorowy PrzepisownikPrzepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm - nie wiem co się stało. Mam nadzieję, że ten kryzys szybko minie! Pewnego dnia miałam wielką chęć na upieczenie ciasteczek, ale to bez sensu skoro wszystko co słodkie - strasznie mnie odstraszało. Jednak postanowiłam
Di gotujeskładniki: 130 g liści szpinaku 50 g czekolady gorzkiej 2 zamrożone banany 400 g jogurtu greckiego 500 ml mleka (może być roślinne) wykonanie: Do misy Thermomixa
Domowy Smak Jedzeniajest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję na suchą
kawawszklanceZdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki. Dokładnie wiemy co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę to i będą mniej kaloryczne. Warto
Kuchcik gotujeSłodkie i zdrowe – batoniki z mieszkanki płatków zbożowych. Proste w przygotowaniu, możecie do nich dorzucać różne suszone owoce, kawałki czekolady, orzechów lub po prostu zmiksować
Pink EnvelopeCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Pink EnvelopeChciałam Wam zaproponować znaleziony w sieci przepis na polewę czekoladową. Polewa jest uniwersalna- można ją stosować do polewania ciast, ciasteczek, muffinek. Może przykryć całą powierzchnię
paapilotkaauważam że są pyszne ;) Wilgotne i mięciutkie, a takie ciasta i ciasteczka chyba najlepiej mi podchodzą. Chociaż co ja mówię, ja uwielbiam wszystko co jest słodkie ! Przepis znalazłam u jednej z dziewczyn, a dokładnie na blogu tastefully, od siebie dodałam dodatkowo czekoladę, także przepis jest delikatnie urozmaicony, aaa i wyszło mi 27 babeczek - było się czym rozkoszować ! ;) Składniki
charlotte gotujeOstatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także
Ciastkozercyzacz ełam przygodę z moją nagrodą od MALMA ? Ano..od czegoś prostego. Od ciasteczek piaskowych. Już sama nazwa wskazuje, ze ciacho piaskowe ma mieć piaskowatą strukturkę. Ja osobiście zrobiłam je już kilka razy , za każdym razem modyfikując przepis,albo dodajac pokruszonych wafelków w czekoladzie princessa albo dosypując wiórków kokosowych. Efekt..ten sam-PYCHA ! Składników jest niewiele i właściwie..samo
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO
Przepisy Aleksandrykawę, czekoladę oraz masło. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie w innej miseczce łączymy resztę mleka z jajkiem i budyniem czekoladowym (proszkiem) dokładnie mieszając. Gdy mleko na gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek(...)powyginają). Ja obciążyłam je metalową puszką po słodyczach. Po 3 godzinach w lodówce (lub dłużej) szykujemy polewę. Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 100 g czekolady (zdecydowałam się na deserową) Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy
Relaxtimegrudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją na jadalny(...)cejlońskiego szczypta soli Dekoracja: czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej czerwone groszki lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smakowity Blog Kulinarny