Taką mamy kulturę. Posługując się cytatem, taki też mamy klimat, choć tu normy normami być przestały. Dziś 18 stopni. Dlaczego o tym wspominam, chcąc zaprezentować przepis na ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne(...)wykrawamy dowolne kształty - u mnie talarki z motywem gwiazdki, zrobionej stempelkiem i kilka koników. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, przez 15 minut. Powinny nabrać złotego odcienia z rumianymi brzegami. Część po wystudzeniu przełożyłam rozpuszczoną gorzką czekoladą, robiąc z nich markizy. Zostało już kilka sztuk. Zostało mi również kilka dni współpracy z ludźmi, którym przy
Kronika PiekarnikaNajlepsze, puszyste rogaliki z masą orzechową w środku a na wierzchu polane polewą z białej czekolady. Po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na nie jest
Zrób to smacznieDeser przypominający snickersa. Bardzo syty,smaczny doskonale może zastąpić tradycyjne czekoladki, ciasteczka i inne słodkości. Składniki 100 g daktyli + 100 ml wody 200 g kaszy manny 600 ml mleka 20 g cukru 200 solonych orzeszków ziemnych 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na kilka godzin przed robieniem deseru. Kaszę … Czytaj dalej Jaglano daktylowy deser
gotuj ze mnąskładników, ani nie zamieniać go na inny. Bo o ile w przypadku spodu możecie użyć dowolnych ciasteczek lub też przygotować inną wersję spodu, tak w przypadku kremu masła z orzechów laskowych nie zamieniajcie na inne, bo to już nie będzie to samo. Biała czekolada też jest tutaj z ważnego powodu, więc jeśli chcecie, możecie zmniejszyć jej ilość, ale nie wyrzucajcie
365 dni dookoła kuchniskladniki 1 margaryna lub masło 250g 300 g chałwy sezamowej 2 lyżki cukru pudru 1 czekolada gorzka starta na tarce wszystkie składniki razem miksujemy na jednolitą
Moje WyrobyGofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to
Poezja Smaków - blog kulinarnyCo może być lepszego od kawy? Konkurować mogą z nią tylko pyszne muffinki kawowe z czekoladą! Ale i tak polecam jednak przygotować tę filiżankę, a nawet
Pasja SmakuBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie
Z Majeczką w kuchniPrzepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które
Kolorowy PrzepisownikTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
Bulliokasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda, - cukierki,ciasteczka, - zupy w proszku wrazie "W",sosy, - foremki na babeczki papierowe,folia aluminiowa,folia spożywcza, papier
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioczyszczoną.Wyrób dłońmi masę. 3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie
Fiolka w kuchniPyszne ciasteczka, które robi się w kilka minut. Są więc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec
Magiczne Życie MartyPrzepis zapożyczony ze strony: klik :) Składniki: -2 szklanki mąki -2 jajka -150 g. roztopionego masła -200 gram czekolady (ja dałam mleczną i gorzką) -1 szklanka cukru
Magia jedzenia.Kolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie
Kuchcik gotujeMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakTort z małą syrenką Arielką dla małej Gabrysi. Warstwy biszkopta przełożone dwoma kremami. Jeden ze samej śmietanki kremówki i serka mascarpone, do drugiego dołożyłam Nutellę, bo
Maślane ciasteczkoPrzepis na ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes". Składniki: 175g miękkiego masła + do wysmarowania blachy, 85g cukru pudru, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 250g mąki pszennej, 25g czekolady, 1 białko. Przygotowanie : Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części
W kuchni u MonikiTo ciasto na zimno znają wszyscy, na blogu już jest jogurtowiec z galaretkami , ale bez owoców i czekolady. U nas w domu lubią je wszyscy, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmózgów wybrałam. turutu tuuu (fanfary) Nagrodę ufundowaną przez firmę Kupiec otrzymuje: Adriana za Otrębowe ciasteczka śniadaniowe która składa się z: Ryżu Pełnoziarnistego Parboiled Naturalny Kaszy Kuskus Owsianki malinowo – żurawinową Owsianki z truskawkami Kaszy mannę waniliową Musli tropikalne Crunchy z pomarańcza i czekoladą Otrębów granulowanych z truskawkami Otrębów żytnich Mam jeszcze niespodziankę ;) po namowie cudowna firma Kupiec zgodziła się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWieczorną porą najlepiej smakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde
Kuchenne aromatyTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
BullioMam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – na herbatnikach, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka
Pink EnvelopeW założeniu babeczki miały być czekoladowe z bananami, ale, jakoś tak od składnika, do składnika.... Kiedy roztapiałam czekoladę z masłem, rzuciła mi się w oczy kawa
Kulinarne InspiracjeTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
Bulliozbyt słodkie, dlatego łasuchom proponuję dodanie większej ilości syropu lub miodu. Składniki (ok. 40 ciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło
Powiedz dietom nieblacha ciasteczek, aż nadto wystarczająco, zważywszy, że są bardzo sycące. Składniki: 100 g orzechów włoskich - nie miałam, nie dałam 100 g orzechów laskowych - dałam 50 g 100 g migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam(...)mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy mąka się połączyła z resztą. Nie udało mi się również ulepić zgrabnych chlebków, wyszło mi tylko kilka, a potem coraz bardziej masa mi się kleiła do rąk, tak że zrezygnowałam i kładłam na pergaminie kupki masy - a i tak lekko nie było;) Wsadziłam blachę z ciasteczkami do nagrzanego
Zdrowa Kuchnia SowyKorzenne ciasteczka, w formie kształtnych serc, to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażować najmłodszych ich wycinanie i ozdabianie to frajda dla całej rodziny! Ciasteczka: · 30 dag mąki pszennej · 20 dag masła · 10 dag cukru(...)cukru pudru · Kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta · Kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta Sposób wykonania: Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód. Składniki siekam nożem
Wanilia i Kardamonmleko arachidowe czy śmietanę na bazie tofu a także białą lub mleczną czekoladę. Kolejny dział to przepisy na bazie sera ale co najważniejsze - bez sera. Czy tak można? otóż można! Książka zawiera bardzo dużo przepisów na przeróżne dania. Są to ciasta, babeczki, ciasteczka, zapiekanki, zupy, chleby, naleśniki a nawet pizze czy gofry. Jak się okazuje - mit który
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam słodkości, jak większość kobiet ;) a te ciasteczka idealnie komponują się z kawą. Przepis wzięłam ze strony ugotujto.pl i trochę go zmodyfikowałam, ze względu na ilość cukru :) Składniki: 250g masła 150g brązowego cukru 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej 300g czekolady deserowej (ja dałam 270g bo tyle miałam) Mąkę(...)puszysta. Wbijamy jajka, po jednym naraz cały czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje
Pudełko rozmaitościUwielbiam piec serniki, ile mam ich już w swoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji. Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie i po upieczeniu(...)mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica ½ kg serka mascarpone 5 jajek 1 budyń śmietankowy-40g 30 dag cukru 16 g cukru z wanilią Czekoladowy mus: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag mlecznej czekolady 3 łyżki wody 3 dag masła 5 dag cukru 3 jajka 150 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau Dodatkowo: Gorzkie kakao do oprószenia
Wanilia i Kardamongodziny. Następnie szykujemy polewę. Czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem masła rozpuszczamy na parze. Gorącą polewamy sernik. Gdy polewa przestygnie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. RADY: Ciasto półkruche robię zawsze wcześniej i zamrażam (przygotowanie sernika idzie wtedy błyskawicznie). Jest tak dobre, że warto mieć dodatkową porcję „na wszelki wypadek” lub z przeznaczniem na ciasteczka. Tak samo robiłam
mojewypiekiinietylkoPyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam! Składniki na spód: 190 g ciastek(...)wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Składniki na masę serową: 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 3/4 szklanki cukru 250 ml ajerkoniaku 3 łyżki mąki pszennej 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować
Domowa cukiernia Ewypieczenia. Dodać płynny miód i masło i dokładnie wymieszać. Dodać do tego czekoladę i żurawinę i jeszcze raz wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę ciepłego mleka, aby masa się bardziej kleiła. Formować w dłoni dosyć spore spłaszczone okrągłe kule i układać na formie do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut aż do zrumienienia
Calzonella.comłyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki pszennej Ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół(...)Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin. 5. W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 15 min). GOTOWE! :) Zapraszam do polubienia mnie
My Culinary ArtJajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Studzimy
Słodkie Przyjemnościskładniki: 500 g mąki 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżki cukru 50 g drożdży 200 ml śmietany 12-18% wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g mąki 80 g cukru 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 250 ml mleka 2 jajka 125 g masła
Domowy Smak JedzeniaProfiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym
Oryginalny smakskładniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4
Domowy Smak Jedzenia