Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje. Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką Streetcom wystarczy, że zalogujesz(...)jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru trzcinowego brązowego 100 ml oleju roślinnego 150 ml coca coli 2 łyżki kakao 30 g startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 dag gorzkiej czekolady 25 ml likieru czekoladowego Dodatkowo: 30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard
Wanilia i Kardamonoblać białą czekoladą i obtoczyć w kolorowej posypce. Takie ciastka lubią dzieci i dorośli. Ciastka można też obtoczyć w cukrze przed pieczeniem. Dlaczego ciastka imbirowe z melasą? Melasa to właściwie cukier muscovado tylko, że w płynnej postaci. Słodkie wypieki z melasą mają fajny, lekko karmelowy smak, a do tego są lekko ciągnące. Małe i dekoracyjne ciasteczka wykorzystuję często do dekoracji(...)tortów i innych ciast jak np. sernika . Ciasteczka piekę niezależnie od pory roku, ale te korzenne i świąteczne sa idealne na prezenty. Bardzo lubię prezenty domowej roboty zwłaszcza wypieki i słodycze . Ciastka imbirowe z melasą Składniki: 42 ciastka 165 g masła 250 g cukru 60 ml melasy 350 g pszennej mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu
codojedzeniaaromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli. W garnku ustawionym na naczyniu z wrzącą wodą roztopiłam czekoladę. W misce utarłam masło, wymieszałam je z żółtkami utartymi z cukrem, olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Na końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z białek. Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane(...)centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego
potrawyregionalneciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ *** Oczywiście na dziecięcym przyjęciu jak najbardziej sprawdzi się
Blog z Apetytemwkładamy na 1 godzinę do lodówki schłodzony rulon kroimy na plastry, które polewamy roztopioną czekolady i posypujemy płatkami kokosowymi (ja schłodzony wałek , pokroiłam na plastry i żeby uzyskać ładny okrągły kształt, każdego z nich, pojedynczy plaster wkładamy do okrągłej foremki takiej do robienia ciasteczek i ugniatając palcami dopasowujemy go kształtu foremki. I gotowe piękne I równe okręgi :) ). Źródło
Słodkie zapomnienieświatło dzienne ☺ Torcik urodzinowy dla mojej mamy! Poza moją mamą myślę że to ciasteczko będzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy. Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀 Składniki na ciasto: 80 g masła 150 g czekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki
Życie zaczyna się w kuchniciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki
Słodki Kompromisnajprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać zębami... A potem nagle ktoś zrobi coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :) Składniki: 250 g ciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki
Taste Therapyzrobić przystanki, a bardzo często zapominamy o przekąskach. Później na prędce kupujemy jakieś wafelki, ciasteczka, czy inne „cukrowe” jedzenie na stacji benzynowej. Jeśli uda nam się nie zapomnieć o przekąskach dla dziecka, często wybieram je niezbyt rozważanie. Dajemy dziecku pseudozdrową mleczną kanapkę w czekoladzie, a później dziwimy się że cała tapicerka, fotelik i dziecko w czekoladzie :) Wściekamy się
Kolizje Smakówduże kółko z czekoladowego kremu ( tu przepis ). Babeczki Rudolf Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy w krem rogi ze słonych precelków. Babeczki Rudolf Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniSpód 130 g maślanych lub czekoladowych herbatników 60 g masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem. Wcisnąć przygotowaną masę w dno kwadratowej foremki o wym. 20x20 cm i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/3 szklanki cukru 500 g tłustego, kremowego serka
Słodkie inspiracjeprzepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku migdałowego 1 tabliczka białej czekolady Nieduża łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki (od 30% w górę) Barwnik spożywczy Ozdoby – figurki cukrowe, kuleczki, brokat jadalny, czy – jak szaleć do szaleć – jadalne złoto Przygotowanie: Migdały wrzucamy(...)rozgniatamy na grubość 1 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciasteczek wykrawamy wymarzone kształty. Ja akurat wykrawaczki w kształcie serduszka nie miałam, więc radziłam sobie ręcznie. Gotowe marcepanki wkładamy do lodówki, aby schłodziły się. Jeżeli bardzo zależy Wam na czasie, po prostu włóżcie do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i śmietankę. Po uzyskaniu
Kate's Kitchen