duże kółko z czekoladowego kremu ( tu przepis ). Babeczki Rudolf Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy w krem rogi ze słonych precelków. Babeczki Rudolf Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniSpód 130 g maślanych lub czekoladowych herbatników 60 g masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem. Wcisnąć przygotowaną masę w dno kwadratowej foremki o wym. 20x20 cm i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/3 szklanki cukru 500 g tłustego, kremowego serka
Słodkie inspiracjeprzepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku migdałowego 1 tabliczka białej czekolady Nieduża łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki (od 30% w górę) Barwnik spożywczy Ozdoby – figurki cukrowe, kuleczki, brokat jadalny, czy – jak szaleć do szaleć – jadalne złoto Przygotowanie: Migdały wrzucamy(...)rozgniatamy na grubość 1 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciasteczek wykrawamy wymarzone kształty. Ja akurat wykrawaczki w kształcie serduszka nie miałam, więc radziłam sobie ręcznie. Gotowe marcepanki wkładamy do lodówki, aby schłodziły się. Jeżeli bardzo zależy Wam na czasie, po prostu włóżcie do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i śmietankę. Po uzyskaniu
Kate's Kitchenbyć niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser(...)więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo 20 g masła 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 25 g ciemnej czekolady (70%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Banany
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, wielu z Was doskonale to rozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich i chrupiących ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane, koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch na schłodzenie ciasta w lodówce, do odpowiedniej(...)gorzkiej czekolady skórka starta z połowy cytryny Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W misce umieszczamy masło, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszysto. Do zmiksowanej masy dodajemy rozbełtane wcześniej jajko, ponownie miksujemy. Przesiewamy mąkę i mieszamy łyżką, aż powstanie gęsta, kleista masa. Dzielimy ją na pół. Do jednej części wlewamy czekoladę i mieszamy
Kronika Piekarnikaciasteczka, babeczki i właśnie owe kulki. Naprawdę prosty i ciekawy deser z odrobiną alkoholu Składniki: 1 paczka biszkoptów (15 dag) 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka (szklanka o pojemności 200 ml) ½ – 1 kieliszka wódki (zależy, jak mocno alkoholowe słodycze lubicie) Dodatkowo: 1 czekolada
Słodki sentymentWiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę
CiastkozercyChyba najlepsze ciasteczka pod słońcem.Są bardzo proste w wykonaniu,ładnie się prezentują i są ekstra czekoladowe.Wyglądem przypominają popękane okrągłe pierniczki.Z podanych składników wychodzi ok.36 ciasteczek.Serdecznie polecam!! Przepraszam za jakość zdjęcia ale miałam opuszczone zielone rolety i tak jakoś wyszło zielono :) :). SKŁADNIKI 100g mlecznej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukier puder do obtoczenia kuleczek WYKONANIE Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli wkładamy do metalowej miseczki masło i czekoladę ,w osobnej miseczce lub rondelku zagotowujemy wodę,na rondelek nakładamy naszą metalową miseczkę i czekamy aż wszystko ładnie się rozpuści.Studzimy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do masy czekoladowej.Następnie
Mała w garnku mieszaBeza szwajcarska: 2 białka 120g drobnego cukru Warstwa lodowa: 2 jajka 2 żółtka 200ml śmietanki łyżka kakao 2 łyżki cukru Dekoracja: 2 wafelki Lusette cappuccino 10g masła czekolada lub polewa czekoladowa Rozpoczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno w misce ustawionej nad naczyniem z gotującą się wodą. Stopniowo dodajemy cukier. Temperatura piany powinna wynosić ok. 60 stopni(...)pomocą foremki do ciasteczek z masy robimy serduszka, najlepiej na papierze do pieczenia. Wkładamy je do zamrażarki. Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej, dodajemy cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy
Wrzosowa Polanaciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej szczypta soli po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 szklanki płatków owsianych górskich 2 jajka 10 dag masła(...)Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół. Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut aż nam się ze złocą. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, czekamy
Pani na desergęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Do masy jajecznej przełożyć masę czekoladową i wymieszać. Kolejno wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę oraz żurawinę i wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki (ewentualnie do lodówki na około 40 minut). Dużą blachę(...)wyposażenia piekarnia) wyłożyć papierem do pieczenia i nań wykładać- dużą łyżką- masę (z zachowaniem około 2 cm odstępów, gdyż ciastka rosną). Piec w 175 stopniach przez 10 minut. Ciasteczka zastygną po całkowitym wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę(...)pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej
Kuchnia co dniaśmietany kremówki 36% 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka S KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ: 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g) 1-2 łyżeczki wody WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków. Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj(...)cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj. Wylej masę serową
Słodko-Słony Świat Ilony