ciasteczka z czekolada - 6462 przepisów (strona:242/431)

Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo 157

być niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser(...)więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo 20 g masła 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 25 g ciemnej czekolady (70%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche, maślane ciasteczka cytrynowo - czekoladowe 82

się, wielu z Was doskonale to rozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich  i chrupiących ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane,   koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch  na schłodzenie ciasta w lodówce,  do odpowiedniej(...)gorzkiej czekolady skórka starta z połowy cytryny Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W misce umieszczamy masło, wsypujemy cukier  i ubijamy mikserem na puszysto. Do zmiksowanej masy dodajemy rozbełtane wcześniej jajko,  ponownie miksujemy.  Przesiewamy mąkę i mieszamy łyżką, aż powstanie gęsta, kleista masa. Dzielimy ją na pół. Do jednej części wlewamy czekoladę i mieszamy

Kronika Piekarnika
Kulki biszkoptowe 64

ciasteczka, babeczki i właśnie owe kulki. Naprawdę prosty i ciekawy deser z odrobiną alkoholu Składniki: 1 paczka biszkoptów (15 dag) 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka (szklanka o pojemności 200 ml) ½ – 1 kieliszka wódki (zależy, jak mocno alkoholowe słodycze lubicie)   Dodatkowo: 1 czekolada

Słodki sentyment
Cukrowe koraliki do dekoracji - zrób to sam 157

Wiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę

Ciastkozercy
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 132

Chyba najlepsze ciasteczka pod słońcem.Są bardzo proste w wykonaniu,ładnie się prezentują i są ekstra czekoladowe.Wyglądem przypominają popękane okrągłe pierniczki.Z podanych składników wychodzi ok.36 ciasteczek.Serdecznie polecam!! Przepraszam za jakość zdjęcia ale miałam opuszczone zielone rolety i tak jakoś wyszło zielono :) :).  SKŁADNIKI 100g mlecznej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukier puder do obtoczenia kuleczek WYKONANIE Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli wkładamy do metalowej miseczki masło i czekoladę ,w osobnej miseczce lub rondelku zagotowujemy wodę,na rondelek nakładamy naszą metalową miseczkę i czekamy aż wszystko ładnie się rozpuści.Studzimy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do masy czekoladowej.Następnie

Mała w garnku miesza
Lodowy torcik czekoladowy 191

Beza szwajcarska: 2 białka 120g drobnego cukru Warstwa lodowa: 2 jajka 2 żółtka 200ml śmietanki łyżka kakao 2 łyżki cukru Dekoracja: 2 wafelki  Lusette  cappuccino 10g masła czekolada lub polewa czekoladowa Rozpoczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno w misce ustawionej nad naczyniem z gotującą się wodą. Stopniowo dodajemy cukier. Temperatura piany powinna wynosić ok. 60 stopni(...)pomocą foremki do ciasteczek z masy robimy serduszka, najlepiej na papierze do pieczenia. Wkładamy je do zamrażarki. Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej, dodajemy cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy

Wrzosowa Polana
CIASTECZKA OWSIANE 214

ciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej szczypta soli po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 szklanki płatków owsianych górskich 2 jajka 10 dag masła(...)Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół. Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut aż nam się ze złocą. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, czekamy

Pani na deser
Podwójnie czekoladowe ciasteczka brownie z żurawiną 154

gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony.  Do masy jajecznej przełożyć masę czekoladową i wymieszać. Kolejno wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę oraz żurawinę i wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki (ewentualnie do lodówki na około 40 minut). Dużą blachę(...)wyposażenia piekarnia) wyłożyć papierem do pieczenia i nań wykładać- dużą łyżką- masę (z zachowaniem około 2 cm odstępów, gdyż ciastka rosną). Piec w 175 stopniach przez 10 minut.  Ciasteczka zastygną po całkowitym wystudzeniu. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka jeżyki 183

szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki   Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę(...)pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej

Kuchnia co dnia
OBŁĘDNY SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ MALINOWĄ 271

śmietany kremówki 36% 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka S KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ: 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g) 1-2 łyżeczki wody WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków. Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj(...)cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników.  W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj.  Wylej masę serową

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 139

Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada : Jeśli

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 123

Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada: Jeśli

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto bananowe 195

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies 227

trochę piegusków na wyjazd. Postanowiłam zaryzykować i upiec ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce . Do tego nazywa się jeszcze "Najlepszy". Okazało się, że jest to prawda. Ciasteczka lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. A do tego banalne w przygotowaniu. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru i tak polecam zrobić. Składniki(...)utartego masła razem z solą. Dodać mąkę, czekoladę i orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut). Wystudzić

Sto kolorów kuchni
Sernikowy Maxi King 118

różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza) Spróbujcie sami Składniki: 64 ciastka (kakaowe lub białe) Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie

Słodki sentyment
Sernikowy Maxi King 96

różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza) Spróbujcie sami Składniki: 64 ciastka (kakaowe lub białe) Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie

Słodki sentyment