może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam(...)duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy
My simple kitchenciasteczek Potraktujcie ten przepis jako bazowy. Składniki: 150 g zimnego masła 360 g mąki żytniej typ 720 PZZ Białystok 1 jajko + 1 żółtko jaj klasy M 3 łyżki miodu* 60 g cukru – u mnie kokosowy, ale możecie również użyć trzcinowy *u mnie miód kremowy – 1 łyżka miodu kremowanego z wiśnią, a 2 miodu kremowanego z czekoladą (użycie miodu(...)góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Każdą lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasto robimy wzorek widelcem. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i piekarnika, średnio 15-20 minut. Tworząc mniejsze ciasteczka (z kulek a la orzech włoski) piekę
Słodkie okruszkiKocham zdrowe i pyszne desery. Uwielbiam czekoladę, a ten deser jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady 🙂 Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez cukru . Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob). Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki deseru czekoladowego(...)porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść naturalnej chrupiącej domowej granoli (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) – pominąć całkiem w wersji “bez cukru” lub “bez glutenu” orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie deseru czekoladowego: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe
Moja DelicjaNowy Rok. Fajne przepisy na Boże Narodzenie: Fit pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
KorniszonkiNowy Rok. Fajne przepisy na Boże Narodzenie: Fit pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
Gotujemy i jemychodziło o podzieleniem się przepisem na masę, która również świetnie smakuje z ciasteczkami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) 1 kg serka waniliowego z wiaderka 200g masła 1 szklanka cukru (*) 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny (płaskie) 2 łyżki kakao Ponadto: około 150g ciastek/herbatników w czekoladzie około 150g ciastek/herbatników/biszkoptów bez czekolady Miękkie masło z cukrem utrzeć
Di gotujedużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów ziemnaych garść posiekanej czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy
Gotowanie...to proste !też oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Zapraszam! 1. Ciasto „Wiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam
Blog z Apetytemwarstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa powierzchnia. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy
Domowy Smak JedzeniaPopękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur. Na blogu jest już przepis na popękane ciastka z gorzką czekoladą - intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Teraz pora na jasną wersję, o cytrynowym, świeżym smaku ;) Zapraszam! ;) Składniki: 100g białej czekolady
Czerwona Porzeczkakąpieli wodnej. (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć
Di gotujekąpieli wodnej. (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć
Di gotujechłodniejsze dni, powietrzu czuć jesień. Popołudniowa kawa z ciasteczkiem już nie wystarcza. Chciałoby się coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni. Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą
Codzienna kuchnia niecodziennamieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę
Delicious Titbitsnaszym gościom. W zasadzie trudno się od niej oderwać 🙂 Ma lekko orzeźwiający smak (szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu . Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego(...)reguły przygotowuje się inaczej niż większość tart. W Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego
Moja Delicja