wystygnięcia. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy czekoladowej. Śmietankę zagotowuję w rondelku, wkruszam do niej czekoladę i dodaję łyżkę masła. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody i dodaję do czekolady cały czas mieszając masę. Kiedy składniki się połączą, masę odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwy(...)naturalny sposób. Soki odstawiam do wystygnięcia. Na dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut
Słodki sentymentczekoladę i dodaję łyżkę masła. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody i dodaję do czekolady cały czas mieszając masę. Kiedy składniki się połączą, masę odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwy owocowe. Rozpuszczam w dwóch szklankach po 3 łyżki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody(...)każdego soku dodaję powoli żelatynę cały czas mieszając. Do soków nie dodaję cukru, ponieważ są słodkie w naturalny sposób. Soki odstawiam do wystygnięcia. Na dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam
Słodki sentymentMuffinki czekoladowe zrobicie w mig! No może… w 40 minut Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest(...)też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut Składniki 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki jogurtu naturalnego jajko łyżeczka sody szczypta soli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 100 g czekolady/ czekolady
Kuchnia Bazyliiciasteczkami Oreo, oczywiście Po prostu pycha! Polecam Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód: 20 ciastek oreo (około 200 gram) 4 łyżki płynnego oleju kokosowego Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez 24 godziny 3 bardzo dojrzałe banany (około 450-500 g) 2 łyżki kakao 5 łyżek płynnego oleju kokosowego Wierzch*: 100 gram czekolady gorzkiej(...)metalowe, wrzucamy do niego połamaną w kostki czekoladę. Skręcamy ogień i pozwalamy czekoladzie rozpuścić się, pamiętając by ją mieszać, co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy syrop z agawy lub inne słodzidło oraz płyn pozostały po schłodzonym mleku kokosowym. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut. Polewę czekoladową można również zrobić według mojego
Lamarida.plmasło (można całkiem roztopić) i miksujemy razem z ciasteczkami. Formę do tarty lub tortownicę smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy zmiksowane ciastka z masłem. Palcami dokładnie wylepiamy dno i brzeg formy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia kremu. Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 50 g masła truskawki
bistro mamaCiasteczka owsiane z orzechami i sezamem 190 g mąki pszennej 240 g płatków owsianych górskich 230 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody 200 g cukru muscovado 50 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka klasy L 1 płaska łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 140 g mieszanki sezamu i ulubionych bakalii (np. żurawiny, rodzynek) lub gorzkiej czekolady(...)Miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia. Ciasto schładzamy przez około 0,5 h w lodówce. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować, powinny być lekko brązowe. Po wyjęciu studzimy
Słodkie okruszkiCzekolada na gorąco do picia przepis na domową gęstą czekoladę. Czekolada na gorąco do picia to nasz najlepszy pocieszacz na mróz, niepogodę i zły nastrój
Cztery Fajeryskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak JedzeniaBabeczki morskie zwierzątka Wakacje za pasem, sezon na rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis
Ciastkozercyszybko i nie wymagają jakiś dużych talentów kulinarnych. Moje ciasteczka są z rodzynkami i kokosem,jednak można je zrobić z tym na co mamy w danej chwili akurat ochotę :-) Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kokosem Składniki: - 100g masła lub margaryny / można pół na pół - 3 łyżki brązowego cukru (może być również biały) - 1 łyżka cukru waniliowego - 140g(...)mnie płatki owsiane górskie) - 3-4 duże łyżki kokosu - 1/2 szklanki drobno posiekanych rodzynek (kokos jak i rodzynki można dowolnie zastąpić np. żurawiną, śliwkami suszonymi, orzechami, kawałkami czekolady tym co akurat macie pod ręką czy najbardziej lubicie :-) ) Wykonanie: Masło(lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać powoli mąkę i proszek
Aromatyczne Podróżeinnych, bo jest z dodatkiem orzechów włoskich, przypraw korzennych oraz czekolady deserowej. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na chlebek bananowy: 300g mąki pszennej 40g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka zmielonych goździków łyżeczka gorzkiego kakao szczypta soli 150g czekolady deserowej 2 jajka 120g masła 140g brązowego cukru 20g drobnego cukru(...)wypieków 500g rozgniecionych bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Chlebek bananowy -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikinnych, bo jest z dodatkiem orzechów włoskich, przypraw korzennych oraz czekolady deserowej. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na chlebek bananowy: 300g mąki pszennej 40g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka zmielonych goździków łyżeczka gorzkiego kakao szczypta soli 150g czekolady deserowej 2 jajka 120g masła 140g brązowego cukru 20g drobnego cukru(...)wypieków 500g rozgniecionych bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Chlebek bananowy -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpianka! Jest idealną propozycją dla niezapowiedzianych gości! Spód to biszkoptowe ciasteczka zwane również „kocie języczki”, które równie dobrze możemy zamienić na biszkopt lub kruche ciastka herbaciane. Sam mus robi się w mgnieniu oka! Górną warstwę można wykończyć na kilka sposobów: polać słodkim lukrem, obsypać pudrem, oblać białą czekoladą lub udekorować świeżymi owocami. Gorąco polecam! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoPolecam- zwłaszcza na lato! Co nam trzeba? Tradycyjna okrągła blacha 400g ciasteczek maślanych- herbatników 500ml śmietany kremówki 200g mascarpone 200g serka waniliowego łyżeczka curku z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny+100ml wody posiekane daktyle: około 15 sztuk orzechy włoskie- garść posiekanych Polewa: Czekolada-tabliczka plus łyżka oleju kokosowego Robimy! Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie
Latosiowydomcieciorki? Kto by pomyślał, a jednak są przepyszne. Są to ciasteczka bez mąki, z dodatkiem masła orzechowego, miechunki i żurawiny. SKŁADNIKI 1 puszka cieciorki, 5 łyżek masła orzechowego, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g posiekanej gorzkiej czekolady, po 1 łyżce pokrojonej miechunki suszonej Helio i żurawiny, szczypta soli
słodki bratekprzynajmniej przejrzenia. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski wanilii 175 g mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórykombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych A jak to zrobić: Czekoladę
Kuchnia w opałachkombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych A jak to zrobić: Czekoladę
Kuchnia w opałachŚmietanę ubijamy z cukrem na sztywno (nie jest całkiem sztywna ale ubita) i wkładamy po dwie łyżki na skruszone herbatniki. Krok 3 Wsypujemy jagody i poziomki, posypujemy startą czekoladą i znowu wkładamy po 1 herbatniku pokruszonym oraz żurawinę po łyżce. Krok 4 Wkładamy po łyżce śmietany oraz winogron który obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Wkładamy ,aż po same brzegi(...)wyglądają ciasteczka których użyłam do deseru
Różowa kuchniatych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. Inspiracja Składniki: 250 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne,mocno czekoladowe ciasteczka specjalnie dla mężusia.Polecam bo szybko się je robi i szybko znikają. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 4 łyżki kakao cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem
Niespełnione zdolności kulinarnelekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia
Pyry na Gaz