tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego
Świat Ciastasię zachować chociaż kilka sztuk na następny dzień zobaczycie, że robią się miękkie i przypominają pomarańczowe magdalenki. CIASTECZKA POMARAŃCZOWE Składniki: (na 26-28 ciastek) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki miodu 120 g masła skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie
Bon appetit mon amiemagnezu- odkwaszają organizm. Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt
Karo in the KitchenCzego chcieć więcej? Raj dla miłośników czekoladki :) Nawet nie wiecie jaki piękny aromat wydostaje się z mojego słoika na ciasteczka mmm ... :) Składniki: 2 szkl mąki 1/2 szkl mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego (u mnie pomarańczowy) 150g masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 125 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło utrzeć
charlotte gotujedodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez
Emcia Pichciszklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza do bitej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego +nutella, olej kokosowu lub masło, cukrowe koraliki do dekoracji Masło zagotowujemy w garnku z wodą. Wsypujemy mąkę z solą i mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż powstanie zwarta kluska. Kiedy ciasto(...)blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratce i odstawiamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem waniliowym i utrwalaczem do bitej śmietany. Podgrzewamy 3 łyżki Nutelli i 1 łyżkę
Ciastkozercypory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty i żaden mróz wtedy nie jest straszny! Shortbreads 2 szkl. mąki tortowej 226 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło ubić na krem, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wmieszać wanilię. Wsypać mąkę i szybko zagnieść(...)folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Piekarnik nastawić na 175°C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do grubości 6 mm i wycinać foremką lub małą szklanką ciasteczka. Przed włożeniem ich do piekarnika należy je schłodzić przez 20 minut w lodówce. Wtedy będą ładnie trzymały swój kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez
Posadzone i zjedzonestanie się jeszcze bardziej puszysta. Składniki na spód: 120 g kruchych ciasteczek typu petitki 90 g stopionego masła 2 łyżki (z małą górką) ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 gramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie) 6 kopiastych łyżek cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego 200 g śmietany kremówki 30% 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki
Świat Ciastawśród dzieci! Dla kogo: dla dzieci dla mamusiek szukających pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla kochających kruche ciasteczka Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego(...)jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu
Mania Wypiekaniaokoło 200 sztuk: 2 kostki margaryny 75 dag mąki 1 mały olejek zapachowy 10 dag drożdży 1 szklanka mleka Do posypania: cukier puder Christmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1) , wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2) . Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180ºC
Świat Ciastamojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na jakiś czas warto zaszaleć. Ciasto składa się z klasycznego ciasta parzonego oraz kremu bawarskiego czyli kremu składającego się z budyniu i ubitej kremówki. Ciasto jest pyszne, mało słodkie, najlepsze następnego dnia. Składniki na blachę(...)formy. Tak, samo postąpić z drugą częścią ciasta. Nie polecam pieczenia dwóch blatów jednocześnie. Krem bawarski: 600 ml mleka 6 żółtek 75-100 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 laska wanilii 60 g mąki pszennej 200 g śmietany 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki zimnej wody cukier puder do oprószenia Żelatynę umieścić w małym naczyniu, zalać zimną wodą, odstawić
moj przepis naokoło 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)mąką stolnicę, żeby przy wyciskaniu stempelkami ciasto nie przykleiło się do stolnicy) . 4. Stempelkami wyciskać wzór w cieście (stempelki można również oprószyć mąką) i okrągłą wycinaczką wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 – 17 minut. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaokoło 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)mąką stolnicę, żeby przy wyciskaniu stempelkami ciasto nie przykleiło się do stolnicy) . 4. Stempelkami wyciskać wzór w cieście (stempelki można również oprószyć mąką) i okrągłą wycinaczką wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 – 17 minut. Udanych wypieków
Mała CukierenkaDanusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny) 1 cukier waniliowy słoik powideł śliwkowych (230g) 2 łyżki cukru jeśli nie będziemy(...)zmiksować mikserem. Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie Pichcenie