cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, cynamon, puree z dyni i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty foremką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 oC przez około 11-13 minut (aż będą rumiane). Studzimy na kratce. Gotowe ciasteczka przekładamy marmoladą
Słodkości na talerzuczłowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy(...)puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę
Kulinarne przygody Gatityprzede wszystkim, ZDROWE. W końcu ani ja, ani Marcin, nie mamy już szesnastu lat i coraz bardziej musimy uważać na to, co i jak jemy. A te ciasteczka są idealnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku. Wystarczy schrupać kilka na śniadanie lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dają energię jak żadne inne! Pokuście się(...)olej kokosowy, połącz go z miodem lub syropem z agawy, dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj rozgniecionego banana. Wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formuj ciasteczka, układaj je na natłuszczonej olejem kokosowym blasze. Piecz około 12-15 minut. Smacznego! Paulina MOGĄ
Gotowanie to kochaniepomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła 3 szklanki mąki duża szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Mąkę i sól przesiać do miski. W drugiej (dużej(...)ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 6 mm na stolinicy wysypanej lekko mąką. (Ja wałkowałam na równo zwykłym wałkiem, a następnie przejeżdżałam po tym wałkiem grawerowanym). Wykroić ciasteczka
Mania Wypiekaniacukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche składniki przesiałam przez sito i dodałam do masy maślanej. Dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kuleczki i spłaszczone układałam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną znacząco dlatego wystarczą około centymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Piekłam przez około
Zapiski Młodej Żony125 g margaryny 2 tabliczki białej czekolady 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 g mąki pszennej 180 g orzechów włoskich 2 łyżeczki
Krokusowy Dommasła roślinnego (margaryny) 8 dag cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego DO DEKORACJI: czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (lub dowolna polewa czekoladowa) lentilki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasteczka wykrajamy przy pomocy szklanki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu dekorujemy jak na załączonym obrazku :) Smacznego
wege i kropkaniezależnie od okoliczności :) Stąd nasza propozycja, czyli moja i Syna mego starszego na kolorową kontynuację tego święta ;) Ciasteczka z mąki orkiszowej Składniki : 150 g miękkiego masła 120 g brązowego cukru 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 jajko cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy lentilki Przygotowanie : W misce mieszamy dokładnie mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy
Lawendowe Niebociasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 żółtko Ze wszystkich składników
WYSPA SZCZĘSLIWAzbliżają się Walentynki, proponuję szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, które ucieszą ukochaną osobę SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki , 1 kostka masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 125 g serka waniliowego, szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka
słodki bratekfree" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia garść rodzynek 1 skórka
Lajtkraft food intoleranceHalloween. Pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego święta to podążając za trendami kulinarnymi trzeba było upiec sławetne ciasteczka Paluchy Wiedźminy. Bardzo kruche i efektowne! Smacznego! Paluchy Wiedźminy Składniki: 250 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, jajko, 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, migdały, przecier pomidorowy. Wykonanie: Migdały obieramy ze skórki (migdały zalewamy
paapilotkaaplastry dodaję cukier i miksuję mikserem na wysokich obrotach. Stopniowo dodaję jajka ale tylko same żółtka oraz olejek waniliowy. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. Białka dodaję do ubitej masy i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasteczka kruszę. W rondelku podgrzewam masło i dodaję ok 6 kostek czekolady a następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo
Gotowanie PatkiSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900
W kuchni u Monikistopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich Składniki na masę serową: 550 g twarogu 200 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 2 jajka Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze
Plate of Joy