pysze i proste w wykonaniu ciasteczka :) moje dzieci bardzo je lubią dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :) Składniki : 100 g maku niebieskiego Skworcu 63 g maku białego Skworcu 260 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru marcepanowego Skworcu5 jajek1 szklanka cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki oleju1(...)słoiczek powideł śliwkowych.Wykonanie:Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel.Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej .Wszystkie składniki wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta..Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane.Po upieczeniu i ostygnięciu jedno ciasteczko
Sama słodycz i szczypta chilidzisiaj zaczynam kulinarne blogowanie, będę zamieszczała przepisy na ciasta i ciasteczka , które przygotowuję dla mojej rodzinki. Mam nadzieję , że i Wam one posmakują(...)margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec w 180 stopniach do zezłocenia ciasteczek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszelkie sposoby, dodać czekoladę czy owsiane płatki…czy jedno i drugie. Przepis na ciasteczka Składniki: 150 g masła 180 g mąki 50 g owsianych płatków, nie błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g jasnego cukru trzcinowego 200 g czekolady szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle(...)piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij okrągłe ciastka i ułóż
codojedzeniawiększości składników powstały szybkie, ale mimo to bardzo smaczne ciasteczka, które pomogły mi przetrwać drogę do pracy. Znajomym również smakowały, więc śmiem twierdzić, że są godne polecenia dalej. Wypróbujcie! "Składniki:3 żółtka90g cukru3 łyżki cukru waniliowego150g masła400g mąki3 łyżki kakao2 łyżki mąkiSposób przygotowania:Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy
Słodkie PrzyjemnościMadziunia dziękuję, to było pycha. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub dokładnie ugnieść. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić(...)grube plasterki. Na każdym krążku położyć gruby plasterek jabłka i złożyć na pół. Jabłuszka posypać cynamonem, jeśli oczywiście lubicie. Nie zlepiać całkowicie ciasteczek, jabłuszko powinno być widoczne. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka(...)czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę mieszamy, a następnie wlewamy rozmieszaną budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Wychłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 – 4mm, po wykrawamy
Smakowy Rajciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut
W garach u Gosigluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :) Składniki ; 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam zmielonych płatków owsianych) 1/3 szklanki kakao 1 łyżka miodu/syropu klonowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) masło orzechowe (bez dodatku cukru) ok. kilku łyżek Przygotowanie(...)oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu), nakładamy na środek masło orzechowe, i zamykamy formując kulkę, umieszczamy kulki na blaszce i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy ok 15 minut żeby ciastka ostygły, jeśli chcecie możecie do masy dodać jajko, wtedy ciasteczka będą mniej
zdrowa vege kuchnianiestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne(...)lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka. Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami. ( Ponieważ zostało
Na słodko lub wytrawnietakie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej (można(...)miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać
Z miłości do słodkościwszystkie z lawendą zrobiłam. Szczerze polecam ten przepis! CIASTECZKA KOKOSOWO - LAWENDOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ. Składniki na około 35 sztuk: 320 g mąki pszennej tortowej 60 g wiórków kokosowych 125 g masła 150 g cukru 1 łyżka cukru lawendowego 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko(...)płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy Sposób przyrządzania: W dużej misce utrzeć masło, cukier, cukier lawendowy i esencję waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania
Zakątek rozkoszy kulinarnychProtonik . Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko mi, ale także osobom, które mogły spróbować ciasteczek. Takie małe słodkości nadają się na drobny upominek, a sklep posiada pokaźny wybór wzorów. (około 14 sztuk - dość dużych) 65g masła 60g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 80g mąki orkiszowej (można zastąpić inną) 30g mąki pszennej 15g mąki ryżowej (*) 1 łyżka(...)czasie rozwałkować je (podsypując mąką) na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Używając specjalnych foremek - rozwałkowane ciasto i foremkę należy delikatnie oprószyć mąką pszenną.) Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Jeśli je pieczenie w kilku turach - surowe ciastka trzymajcie w lodówce.) Piec około 15 minut w 190 stopniach
Di gotujeustach:-) Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego - używam kleiku dla dzieci Nestle, niestety z innymi kleikami ciasteczka wychodziły mocno ziarniste 3/4 kostki masła/ margaryny 3 duże jaja lub 4 mniejsze 1/2 szkl cukru - jeśli ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie(...)się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie. Na każde ciasteczko nakładamy odrobinę marmolady, dżemu lub kawałki owoców. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut do momentu
Ze smakiem bez glutenustronę. Ostatnio wspomniałam znajomej o przepisie na ciasteczka z makiem, które zresztą znalazłam tutaj . Bardzo mnie prosiła żebym wrzuciła go na bloga, także proszę bardzo i mam nadzieję, że ciasteczka smakują równie bardzo jak i mnie:) W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić(...)kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej
Smaczne Zdrowekorona z głowy mi nie spadnie…Grunt to wszystko zaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika. Śnieżne kule Składniki: 180 g mąki ½ łyżeczki soli 200 g masła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki(...)waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka
codojedzenia