łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia robią się bardzo płaskie
Mała CukierenkaSkładniki 1 jabłko 200gr mąka pszenna 1/3 szkl. cukru 1 jajko całe 50 gr masło - 1 łyżeczka ..proszek do pieczenia - cukru waniliowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Wykonanie Piec nagrzać do 180 ° C. Zmiękczone masło połączyć z cukrem ,dodać jajko ze szczyptą soli i wszystko ubić na puszystą masę . Dodać przesiana mąkę z proszkiem , cynamon. Jabłko obrać pokroić(...)wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować olejem roślinnym.Do ręki wziąć kawałek ciasta ,w dłoniach robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papier ,lekko spłaszczając ,pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami. Piec 12-18 minut w nagrzanym piekarniku
w mojej kuchnirabarbarem! Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach. Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru. Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować(...)całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut
Kuchenne aromatymiodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki poszatkowanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, morele) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Do miski przełożyć olej kokosowy, dodać miód, aromat(...)minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie
Mała Cukierenkadziwo prawie w ogóle jest niewyczuwalna. W związku z tym, że jest lato i raczej nikomu nie uśmiecha się stać przy piekarniku, spód sernika zrobiłam z domowych ciasteczek Digestive , a na wierzch wylałam galaretkę z wiśniami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Spód(...)przestudzenia. Do kaszy jaglanej dodać zmielony twaróg, cukier puder, aromat waniliowy oraz dodatkowe 100 ml mleka. Całość zmiksować blenderem do gładkości. Na koniec do jaglanej masy dodać letnią żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia. Jaglaną masę serową przelać na schłodzony spód z ciasteczek. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę rozpuścić
Nastoletnie Wypiekaniedobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają. W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;) Składniki 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 10 dag miałkiego cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. 2. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut
Wanilia i Kardamonnierozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: 1. Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 2. Ze w zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Tak uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem
Nastoletnie WypiekanieKruche cytrynowe ciasteczka z niespodzianką sprawią radość każdemu maluchowi. Radość będzie większa, jeśli nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki. Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka
Mia Cucina Sofietacoś drobnego, czym zawsze będzie można się poczęstować przy stole. Te ciasteczka nadają się do tego, jak żadne inne! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego, schłodzonego masła 2 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 320 g) 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Beza: 3 białka(...)schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować je powidłami i włożyć ponownie do lodówki. W międzyczasie przygotować bezę. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Stopniowo
Nastoletnie WypiekanieCiasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej(...)folię i schłodzić w lodówce. Wycinałam dość grube ciasteczka. Ciasteczka nic nie rosną, można je więc układać na blaszce blisko siebie. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności
Smaczne Zdroweczęść świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na święta, ale wątpię, czy doczeka choćby Mikołajek;) Nasze ulubione ciasteczka z pomarańczą, bardzo aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego! **** Abbiamo già preparato la prima tranche di biscottini natalizi. Una parte è già stata utilizzata per il calendario dell’avvento(...)succo d'arancia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy oraz jogurt mieszamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
La grande e la piccola cuocalistki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 70 g ciasteczek amaretti 300 g truskawek wierzch: 175 g śmietanki kokosowej 1 łyżeczka cukru pudru truskawki chipsy kokosowe Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując(...)kremu, delikatnie mieszając łyżką. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki. Amaretti pokruszyć. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć połowę kremu, posypać połową truskawek i ciasteczek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, truskawek i amaretti. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami i chipsami kokosowymi. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksiążkowe plany :) Miłego dnia! SKŁADNIKI: Z tej proporcji wychodzi około 20 ciasteczek. 200 ml mleka skondensowanego (słodzonego!) Jeśli nie znaleźliście w sklepie mleka skondensowanego słodzonego - kupcie niesłodzone. Zanim przystąpicie do pieczenia kokosanek, posłódźcie 200 ml mleka 2 łyżkami cukru pudru. 200 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 białka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej(...)misce mieszamy wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym i ekstraktem (lub aromatem) waniliowym. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy ciasto za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego
W kuchni KatieBardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem
Ala piecze i gotujemniam". Delikatne, puszyste, a co najważniejsze smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka marmurkowe. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej + około 2 łyżek do podsypania w trakcie wyrabiania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 płaskich łyżek masła 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym) 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki kakao Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, sól. Mieszamy chwilę. Następnie dodajemy masło. Zagniatamy ręcznie ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Gdy ciasto będzie miało zwartą (nie klejącą się do rąk) konsystencję, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dodajemy kakao i jeszcze chwilę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na grubość
Słodkie okruszki