mój odwieczny problem... Stałam wczoraj w kuchni z opuszczonymi rękami, podczas gdy w mojej głowie trwała wojna masła orzechowego z kakao. Jestem też jednak mistrzynią kompromisów i w efekcie ciasteczka zostały naznaczone artystycznymi, przeplatanymi barwami obu tych smaków... Wiecie co? To była najlepsza kulinarna ugoda jaką wprowadziłam! Składniki (na ok 30 słodkich kąsków) : Masa podstawowa do podziału na dwie(...)czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy
Gawron w rosolepozwala na przygotowanie ciasteczek bardzo zbliżonych w smaku do naszych polskich piegusków/jeżyków. Co więcej okazały się banalnie proste w przygotowaniu. Parę minut roboty a ile przyjemności! Jak je zrobić? Potrzebujemy: - 150 g masła (niesolonego) - 125 g jasnego cukru trzcinowego - 100 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko plus dodatkowe żółtko - 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu(...)oraz pastę waniliową. Znów mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sodę i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy łezki czekoladowe i krótko mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki o średnicy 3-4 cm. Następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamietajmy jednak by zachować kilkucentymetrowe odstępy miedzy kulkami. Pod wpływem ciepła "rozpłaszczą się". Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka mają lekko się
W mojej holenderskiej kuchniżadnych ciasteczek;) Wykorzystując produkty jakie dostałam do testowania upiekłam ciasteczka na styl włoski. Są przepyszne, mocno owocowe, ciągnące a zarazem chrupiące z nutką bakalii. Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki: 100g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu, jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto, 1/2 szklanki migdałów(...)słupkach Kresto, 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu. Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć
Z miłości do słodkościpieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich(...)Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie ciasteczka należy przechowywać w w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zmiękły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUjasną masę. Następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo mąkę. Cały czas mieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowaną masę podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać gorzkie kakao. Ponownie wymieszać, ponieważ kakao musi połączyć się z resztą składników. Za pomocą szprycy lub łyżki (najlepiej lekko wymieszać białą i ciemną masę) uformować małe ciasteczka. Przygotowane ciasteczka wykładać na formę
UgotowaćWitajcie :) dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne maślano - migdałowo - kakaowe ciasteczka z powidłami i nutellą. Zapraszam :) Składniki : 200 g mąki 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao(...)gorzkiego 100 g mielonych migdałów Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem i zmielone migdały , dodać cukier, cukier waniliowy,kakao, jajko i masło, wyrobić mikserem na grudkowatą konsystencję.Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.Następnie wyjąć , rozwałkować na około 5 mm na podsypanej mąką stolnicy i wycinać
Sama słodycz i szczypta chilimożna stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:) SKŁADNIKI: (z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy piekarnikowe) 175 g miękkiego masła 200 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego(...)kilka kropel aromatu waniliowego) kakao do zabarwienia mniejszych elementów 1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować. 2. Dodać suche składniki, ręką wyrobić ciasto. 3. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 h do lodówki (lub na krócej do zamrażarki). 4. Z ciasta oderwać małą kulkę i zagnieść ją z dodatkiem
Kto ugości moich gości?Takie ciasteczka w Austrii piecze się na Boże Narodzenie. Ale oczywiście smakują wspaniale przez cały rok. Można je przechowywać w zamkniętej puszce dość długo- nie tracą świeżości. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a później rozpływają się w ustach. Są tak pyszne, że ręka sama po nie sięga. Składniki: 100 g mielonych płatków migdałowych 250 g mąki 200 g masła(...)cukru 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawystygły… niebo w gębie. Zaserwujcie więc takie „niebo” swoim ukochanym. Ciasteczka: 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 110 g miękkiego masła 40 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka ciemnego cukru muscovado (nie miałam) 1 żółtko dużego jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka esencji miętowej (nie miałam, użyłam mniej więcej 1/2 łyżeczki kropli miętowych(...)cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać go w dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy i robimy wgłebienie – ja w tym celu wykorzystałam mała foremkę do pierniczków. Wypełniłam ją miąższem chleba (hihi), owinęłam folią spożywczą
Smaki Na Talerzuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Całkowicie przerobiłam przepis na pierniczkowe całuski i tym sposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha! (około 25-50 sztuk, w zależności(...)zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt
Di gotujeupieczenia ciasteczek lub jako farsz do naleśników – dodajemy ksylitol lub syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i kilka łyżek mleka roślinnego lub jogurt/ricottę, skórkę z cytryny/pomarańczy i odrobinę soku.) Gotowe mleko migdałowe przelać do szklanki, doprawić do smaku wedle uznania ksylitolem lub syropem z agawy i szczyptą domowej soli waniliowej (mleko migdałowe najlepiej doprawić bezpośrednim przed
Moja Delicjaodciskają wzór. Ciasteczka są przepyszne i takie kruche, jeśli zamkniemy je szczelnie w pojemniku. Możemy dłużej cieszyć się ich smakiem i kruchością. Z czystym sumieniem polecam foremki, które możemy zamówić w przystępnej cenie w sklepie http://foremkowanie.pl/ , A także zapraszam do śledzenia na Facebook.com Składniki : masło - 150 g żółtka jaj - 2 szt mąka - 225 g cukier waniliowy - 1 opak
Kuchnia Danusiśrodowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym
Wanilia i Kardamonbeurre 70 g rozpuszczonego masła 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść. Masę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmoreli bez pestek 4 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny 60 ml wody Na mus agrestowy : 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 500 ml gorącej wody 300 g jogurtu typu greckiego Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami
vaniliowoczekoladowaoryginału uznaliśmy (testowało kilka osób, doskonale pamiętających prawdziwe wuzetki), przepis z książki „Domowe ciastka i ciasteczka” Ilony Dabrowskiej i Kingi Ośmyckiej. Przepis trochę zmodyfikowany. 200 g miękkiego masła, 250 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy lub esencja waniliowa, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 – 4 łyżki kakao, do nasączenia
królestwo garówlanguage:EN-US;} Składniki: 3 białka szczypta soli 3 ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu waniliowego Cukier przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach. Dekorujemy dowolnie, wystudzone pierniki lub ciasteczka. Ta ilość lukru wystarczy do dekoracji ok. 100 pierniczków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych
Kuchnia w opałachsama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych
Kuchnia w opałachPolecam przepis na Dietetyczne domowe Rafaello . Będąc na diecie możemy pozwolić sobie na zjedzenie takich ciasteczek : Rafaello. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka 2 %, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 4 łyżki wiórków kokosowych, wanilia lub cukier waniliowy , Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i trochę wanilii , Zagotowujemy, nakrywamy przykrywką
Pysznosci Babci BasiPlacuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę. Placuszki karmelowe z sosem waniliowym Składniki: - 50 g czekolady karmelowej - 2 jajka
Kulinarne życiecukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Pomarańczowe nadzienie z marakują
Moja DelicjaSkładniki margaryna, 250g cukier puder, 3/4 szkl aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki kawa rozpuszczalna, 3 łyżki mąka pszenna, 2 szkl kakao, 2 łyżki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Margarynę wyciągamy na kilka godzin wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek, musi być miękka. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy aromat i wystudzoną
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 4 szklanki mąki 2 kostki margaryny Kasia 1 szklanka piwa 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z mąki, margaryny
Darcia w kuchniintensywny, co nie zmienia faktu, że są pyszne!!! Składniki na księżyce z sezamem, czyli arabskie ciasteczka na około 25 sztuk 180 g mąki pszennej 125 g rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 60 g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka dżemu morelowego 1 łyżka śmietany cukier puder do posypania W jednej misce
Rozpustne gotowaniemasy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki i na każdy spód nałożyć serową masę. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200stopni. Piec ok. 10-12 minut. Upieczone ciasteczka odłożyć do wystygnięcia, a następnie podawać polane płynnym miodem. Z przepisu otrzymamy
Mania Wypiekaniajest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki . Składniki: 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka
Smakowy RajZapraszam Was na pyszne półfrancuskie ciasteczka grzebyki. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania. Idealny deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, ¾ kostki margaryny, ¾ szklanki śmietany 18%, 1 łyżka cukru waniliowego, marmolada, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki:Suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru2 łyżki kawy cappuccino (proszku)1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Kuchnia domowa Anidługie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)Składniki:150 g miękkiego masła150 g cukru300 g mąki1 jajko2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki sody oczyszczonejcukierki typu lentilki lub m&msySposób przygotowania:1. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, a następnie mąkę
Kuchnia domowa Animasła Masa: 400 g masy krówkowej/kajmakowej 50 g miękkiego masła 100 g cukru cukier waniliowy 3 jaja 600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka 1 czubata łyżka mąki pszennej dodatkowo: 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła, płatki migdałowe 1. Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie ) dodać rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć
UgotujmyTo.plBabeczki wiosenne pszczółki Wiosna zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was stosowną wiosenną propozycję. Babeczki z pszczółkami spodobają się pewnie szczególnie maluchom. Waniliowe ciasto
CiastkozercyBabeczka w trzech smakach Korzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym
Ciastkozercymiękkiego masła 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 8 suszonych moreli polewa: 80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%) 5 łyżek mleka 1 łyżka ksylitolu suszone morele do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: ciasto 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki
Gorący kąsek