Ciasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej
To co kochamdowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g serka homogenizowanego • 1 łyżeczka cukru waniliowego • dowolna konfitura, u mnie morelowa • cukier puderdo posypania Wykonanie: • Na stolnicę wysypać mąkę, masło
To co kochamprzyjemnie rozpływa się w ustach... jako dodatki możecie wykorzystać orzeszki ziemne, żurawinę czy też pokruszone ciasteczka owsiane... będzie pysznie! Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 30 g odżywki białkowej czekoladowej* 1/2 łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła orzeszki ziemne rodzynki, żurawina Cukinię ugotować do miękkości
Chocolate Muffin Blogprostokątnym, ząbkowanym otworkiem. Ciasteczka upiekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę , wraz ze mną ciasteczka w tym tygodniu piekły: Marzena , Mal Gosia , Katarzyna , Bożena , składniki: 220 g masła 300 g mąki pszennej 3 żółtka 150 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kwiatów lawendy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wciąż ucierając dodać żółtka, ekstrakt
6niebojuż Dzień Dziecka się skończy, gwarantuję Wam, że staną się to Wasze ciasteczka nr 1 przez cały rok :D SKŁADNIKI (na 18 ciastek): 125 g miękkiego masła 120 g brązowego cukru (około 0,55 szklanki) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki pszennej (około 1 i 1/4 szklanki) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, kruche ciasteczka i jeszcze ze wzorkiem. Aż trudno się od nich "oderwać". Po prostu musicie je spróbować. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez
Pyszności Słodkościgotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60g masła(...)razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Robiłam ciensze i grubsze ciasteczka o różnych wielkościach.) Ciastka ułożyć na rozgrzanej (suchej) patelni i smażyć (na najmniejszym ogniu) z każdej strony po kilka minut. (Powinny być zarumienione
Di gotujespróbujecie to na pewno długo nie przetrwają Inspirację zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki Owsiane ciasteczka z bakaliami i słonecznikiem Składniki: kostka margaryny pół szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki płatków owsianych górskich 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cynamonu łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki wiórków kokosowych szklanka ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka
sierotka maRysia w kuchniteraz, skoro zaczęłam rozbudzać Wasze zmysły, podam przepis na ulubioną przeze mnie wersję włoskich ciasteczek Biscotti, czyli w wolnym tłumaczeniu podwójnie pieczonych. Niektórzy może znają je także pod nazwą Cantuccini. Biscotti vel Cantuccini 1/2 szkl. cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. migdałów 100g gorzkiej
Przepysznik - BLW i nie tylkonich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościZapraszam na pyszne kakaowo - czekoladowe ciasteczka z dodatkiem aromatycznego kardamonu z migdałem : Ciasteczka są pyszne i kruchutkie(...)polecam : Składniki : 125 g czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 łyżka kakao 1łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu migdały w całości Wykonanie : 1. Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać z proszkiem
Sama słodycz i szczypta chiliżółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. Mieszamy za sobą: cukier puder, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Cały czas ubijając białko, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i żółtka. Gdy masa będzie dość puszysta, dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. Łyżką do lodów formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 170* piekarnika
Kuchenny Skrawek Niebaopakowanie serka jogurtowego Almette 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka domowej esencji waniliowej 1/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny Mus śliwkowy: 500 g dojrzałych śliwek węgierek 1/2 łyżeczki kardamonu 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku Wykonanie: Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie miksujemy. Masę
Kulinarne przygody Gatitykremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła Ciasto: 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy
Kolizje Smakówtwarogu półtłustego 200 g śmietany 18% 3 jajka budyń śmietankowy 150 g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru Wierzch: 3 duże śliwki 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu Wyjmujemy z lodówki wszystkie składniki na sernik, żeby spokojnie doszły do temperatury pokojowej. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Miksujemy ze sobą na gładką masę
sama złodycz