Pyszne, kruchutkie ciasteczka z czekoladą, w sam raz do kawki lub herbaty.Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do pochrupania :) Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliPopękane ciasteczka nie tylko ciekawie się prezentują ale również super smakują, dla wszystkich miłośników czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 3 jajka - 100 g masła - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej - cukier puder Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy
Zainspirowana w kuchnirazem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła, 1/3 łyżeczki soli, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 60g rodzynek
Tradycyjna kuchnia Kasifitosteroli, które chronią przed chorobami układu krążenia. Posiada też przyjemny orzechowy smak. Wracając do ciasteczek... Są przepyszne i doskonale zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Cudownie chrupią i kusząco pachną.. Zresztą sami spróbujcie! (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 160g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Di gotujesłodkie, trzymające formę po upieczeniu, rozpływające się w ustach. Ciasteczka z lekko wyczuwalną goryczką mąki jaglanej. Można ozdobić je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ewentualnie zjeść golutkie. U mnie w wersji wiosennej :) Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru – użyłam bio z mąki kukurydzianej z prawdziwą wanilią mąka ziemniaczana w takiej ilości, żeby razem z budyniem
Kuchenne zapiski EdytySmutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek(...)grubość około 3 mm i powycinać z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka ułożyć odrobinę dżemu/konfitury. W każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi. (Należy zrobić to dokładnie, aby ciasteczka nie rozklejały się podczas pieczenia.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do zarumienienia) około 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć
Di gotujeSkładniki: 300 g mąki 1 kostka sera białego (250-280 g) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku
Kuchnia domowa Aniszafki szczęścia i zobaczyć co się ma zachomikowane w stylu herbatników lub kruchych ciasteczek i wymieszać je z masłem jak na kruszonkę. Dozwolona oczywiście dowolność w smakach galaretek. Składniki 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego - 400 g (z Lidla, może być też o smaku waniliowym lub inne dowolne tylko żeby było 400 g) 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka
Piekielna Kuchnia Patinazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze. Szwedzkie ciastka karmelowe Składniki: 30 ciastek 100 g miękkiego masła 90 g trzcinowego cukru 3 łyżki golden syropu 150 g mąki ½ łyżeczki soda oczyszczonej 1łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około
codojedzeniaTaka mała rzecz, przy minimalnym nakładzie pracy, a cieszy- szczególnie dzieci :) Żelki na bazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić
Kraina Miodem Płynącarównież przeciwnicy wszelakich mąk mogliby rogaliki uznać za zdrowe. Można powiedzieć że upiekłam ekspresowe ciasteczka, przygotowanie i upieczenie zajęło mi 30 minut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki wody ewentualnie posypka gwiazdki do dekoracji Na samym początku rozpuścić masło. Ciasteczka pokruszyć, a następnie zalać je rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Na sam spód wyłożyć masę ciasteczkową. W misce połączyć ze sobą ser, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i maliny w cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki
UgotowaćKARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMakowe grzebienie w/g Siostry Anastazji Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym. składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5
Sama słodycz i szczypta chiliOrzeszki SKŁADNIKI: cukier puder -0,5 szkl soda -0,5 łyżeczki jajka -2 szt margaryna palma -1 kost cukier waniliowy -1 opak mąka -3 szkl masło
Kuchnia DanusiPost Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeużyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy a kratce do wyschnięcia. Polecam serdecznie
Mia Cucina Sofietadużych :):):) Przepis pochodzi z blogu Cake Time . UWAGA !!! Te ciasteczka potrafią uzależnić !!! Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od ciasteczkowych potworów i potworków !!!! Składniki (na 40 sztuk) : 230 g margaryny 1/2 szklanki białego cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego (użyłam migdałowego i również wyszło pycha, następnym razem(...)kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach - inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już
cucinareKruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci. Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy SIR Williams Tea . Herbata Queen of Raspberries (sklep) to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę. Składniki(...)mąki tortowej Młynomag (klik) 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g drobnego cukru 10 g cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto
VioletoweKucharzenieciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie(...)zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut. Upieczone studzić na kratce. Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoowoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia. Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimi Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 3 torebki czarnej herbaty 200 ml wrzątku 200 g serka kremowego 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)palcami lub łyżką. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić. Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć. Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię je i nie wiadomo kiedy już ich nie ma! Popękane ciasteczka czekoladowe: 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 3 ekologiczne jajka 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki do obtoczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego szczypta cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia listonic_type(...)jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej, bo przepieczone zrobią się twarde). Studzimy na kratce do pieczenia. Post Popękane ciasteczka czekoladowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuOstatnio znalazłam dość nietypowe ciasteczka, które wyglądem przypominają wyschniętą i popękaną ziemię. W każdym razie, tak urzekł mnie ich wygląd, że postanowiłam spróbować jakie one są. Musze powiedzieć, że bardzo mi zasmakowały, moim domownikom również, więc myślę, że i Wam przypadną do gustu :) Składniki: 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 100g masła 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)szklanki mąki 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki soli Ok. ½ szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy (malakserem lub ręcznie przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wyrabiamy. Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i jeszcze raz całość ciasta dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy około godziny
Smakowy Rajpierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dżem malinowy(...)ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Pamiętajmy, że ciasteczka mają się
Rozpustne gotowanieBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku ( można zobaczyć ją tu ). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku. Potrzebne będą: Babeczki
CiastkozercyBabeczki Hello Kitty Jedną z prostszych dekoracji, jaką można sprawić przyjemność maluchom (cóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty
CiastkozercyPłatki owsiane w ciasteczkach są mało wyczuwalne, więc powinny posmakować nawet tym, którzy za nimi nie przepadają, nie mówmy z czego się składają a nikt się nie zorientuje o ! :D Następnym razem dodam więcej suszonej żurawiny i może ok 3 łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.pl Skladniki : 15 dag masła 1 szkl mąki 2/3 szkl płatków(...)cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka. Pieczemy
charlotte gotujeekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco(...)cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się
Mania Gotowanianaszych ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk): 6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego) 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego(...)cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem. CIASTECZKA: Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę. Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie. Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty
Słodko-Słony Świat Ilony