przepis na ciasteczka. Smaczne, szybkie a co najważniejsze dziecinnie proste więc jak najbardziej możecie zaangażować do pracy swoje pociechy... Moje ciasteczka są w kształcie reniferów... Składniki; 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 2 łyżki śmietany 18% gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym
Radość kipiąca uśmiechem.przecież zrobić ciasteczka chałwowe, które trochę urozmaicą pomniejszanie naszych słodkich zasobów. Pokombinowała chwilkę i ostatecznie zaryzykowałam taką autorską wersję kruchych ciasteczek chałwowych: Potrzebujemy: - 200 g słonecznika - 140 g masła - 10 g tłuszczu kokosowego klarowanego - 200 g chałwy waniliowej - 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 duża łyżka miodu - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
I tu będę miała takie tekwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki : 450 g mąki + troszkę do podsypania 6 żółtek 2 cukry waniliowe 11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 1 szklanka cukru pudru olej
Sama słodycz i szczypta chiliprzekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao do połowy ciasta kilka łyżek marmolady deserowej o dowolnym smaku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną
Kuchnia w czekoladziesobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych, 100 g masła, 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam cukrem kryształem
Tradycyjna kuchnia KasiZdarza się Wam, że macie ochotę na coś słodkiego do herbaty? Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne ciasteczka budyniowe . Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły
Salonik smakóweksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej korzennymi przyprawami. Ja na pewno wypróbuję wersję z kakao. Ot i zwykłe ciasteczka dla Was dziś, do zrobienia w 20 minut.Składniki:150g masła120g cukru230g mąkiskórka starta z 1 pomarańczy2 żółtka2 łyżki cukru pudruSposób przygotowania
W kuchni wieczoremkolorze. Szczerze mówiąc w smaku nie są one zachwycające jadłam lepsze;) Przepis na różowe ciasteczka: Znalazłam go na blogu https://krewimleko.wordpress.com/ Składniki: 400 g mąki pszennej 2 galaretki w proszku (u nas malinowe) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy jajko 150 ml oleju 2 łyżki śmietany - u nas jogurt. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypujemy
Pani domowaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Połączyć mąkę z zimnym masłem (poszatkować nożem lub użyć robota kuchennego ). Wyłożyć tak wymieszaną mąkę z masłem i dodać resztę składników : cukier puder, jajko, szczyptę soli, aromat waniliowy, proszek do pieczenia . Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować na około 0,5 cm. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki . Wykrawać krążki o wielkości foremek. Wyłożyć foremki ciastem, ponakłuwać spody przy(...)pomocy widelca. Ja w tym przepisie użyłam jednorazowych papierowych foremek do pieczenia, jeśli ktoś posiada metalowe należy ja posmarować masłem a dopiero potem wyłożyć ciastem. Ozdobić górną część ciasteczek przy pomocy resztek ciasta. Tak przygotowane foremki piec w nagrzanym do 170° C piekarniku przez około 15-20 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkamieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm) : spód - 200 g kruchych ciasteczek zbożowych (typu belvita) - 1/2 kostki masła warstwa serowa - ok. 400 g odsączonego serka wejskiego - 150 g kremowego serka śmietankowego np. Almette - 1/2 op. budyniu waniliowego - 100 g cukru - kilka łyżek wiórków kokosowych - 2-3 łyżki likieru kokosowego - 2 łyżki żelatyny truskawkowe
Kuchnia Elliekiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj
KukuleczkiNajszybsze i najprostsze z możliwych ciasteczek. Są zwarte, miękkie, lekko wilgotne. Idealne do porannej kawy. Zrobisz je w mniej niż 5 minut. Wsadzisz do piekarnika na 15 (w między czasie kawka lekko ostygnie) i zdrowa przekąska gotowa.. A teraz w te jesienne poranki musimy sobie umilać czas(...)przykład słodyczami :) Składniki: 10 łyżek wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki cukru brązowego (u mnie waniliowy) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i stopniowo wiórki kokosowe z cukrem brązowym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę na ciasteczka. Pieczemy ok. 15 min. (do zarumienienia) w 170 stopniach
Czarnawisienkapudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej 1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaolejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe lub jeszcze inne, według własnego pomysłu. Czereśnie pokroić na mniejsze kawałki(...)nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'. Smacznego
W kuchni u Monikitwardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany CIEMNE(...)formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Ciasteczka te nie są mocno słodkie, dlatego można oprószyć je cukrem pudrem lub lukrować, lub maczać brzegi w czekoladzie i dekorować np. wiórkami kokosowymi, albo drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową. W każdej
Rozpustne gotowaniesmak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g wiórków kokosowych 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 duże jajko 90 g białej czekolady posiekanej na kawałki spora szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp(...)stopni. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy
MyCookBook.pl