dodałam siekaną białą i ciemną czekoladę , całość podzieliłam na trzy części i do każdej dołożyłam inny ulubiony składniki. Zrobiłam ciastka z moją ukochaną suszoną żurawiną , migdałami oraz daktylami . Wszystkie ciasteczka smakują wyśmienicie, ale nie ograniczajcie się tylko do zaproponowanych składników. Bawcie się i zróbcie swoją wersję. Można wykorzystać suszone morele, miechunkę, rodzynki, krówki , suszone wiśnie oraz różnego rodzaju orzechy(...)ciastka na blaszce do pieczenia, należy zachować spore odstępy. Ciastka pod wpływem temperatury bardzo mocno „rozpływają się” na boki. Ciastka owsiane z bakaliami mogą być smakowitym prezentem świątecznym, wystarczy ładnie zapakować i prezent gotowy. Smacznego! Print Ciastka owsiane z bakaliami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Ciastka idealne do filiżanki kawy! Course Desery
SprawdzonaKuchnia.plJest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i
UgotujmyTo.plKiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż(...)masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche. Składniki na masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek waniliowy skórka
Wypieki Ulijedno z dań na które przepisy zostały przywiezione z Polesia przez rodzinę mojej Mamy. Przepis pochodzi od sióstr zakonnych. Obok uszek , kisielu żurawinowego , barszczu grzybowego gościły od zawsze na świątecznych stołach naszej rodziny. 300 g cukru, 300 g miodu, 300 g masła, 1 kg mąki, 1 szklanka mleka, 4 - 5 jajek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka amoniaku, 2 łyżki kakao(...)ostygnięcia. Gdy trochę przestygnie wlać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać. Masa będzie dość luźna. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Na drugi dzień rozwałkować i wycinać ciasteczka. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 8 – 9 minut. Pierniczki można czekoladować lub lukrować
królestwo garówkruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmaku , płatków migdałowych i żurawiny suszonej . Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki(...)Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchnipuszysta masa serowa i słodka polewa czekoladowa sprawiają, że jest to deser idealny. Sprawdzi się również na uroczystościach rodzinnych (u mnie króluje na 1 i 11 listopada oraz na Świątecznym stole na Boże Narodzenie). Do sernika idealni się sprawdzi domowe puree z dyni . Jesienny sernik dyniowy Danie Desery Kuchnia Amerykańska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 23 — 24 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania
Wypieki i Rumieńcewitam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem. Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się(...)przyprawa do jabłek 4 -6 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego i wychłodzonego 1,5 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki kokosowej 1 szklanka cukru 6 jajek herbatniki lub cienkie ciasteczka piernikowe na spód cukier puder do posypania 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jeśli chodzi o mąkę, to ogólnie ma być jej 2 szklanki, od Was zależy czy dacie więcej pszennej
Z Kuchni Do Kuchnicukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince), do otworów wsypywać pokruszone landrynki (najlepiej wkładać je do mocnego, plastikowego worka - każdy(...)kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów nici. Z jednej strony bardzo się cieszę - okazało się, że moi Panowie mają wolne i jednak jedziemy do domu! Co prawda tylko na cztery dni (z czego prawie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowania do Świąt zazwyczaj wyglądają tak: najpierw wydaje nam się, że mamy jeszcze mnóstwo czasu, aż przychodzi moment w którym nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć
Fitsweet.mebotwiny 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki garść orzechów włoskich, grubo posiekanych 3 łyżki pestek granatu 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady Przygotowanie świątecznej sałatki: Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika. W słoiku umieść także(...)opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca. Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę. Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż
Chilli Czosnek i OliwaMroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej WiewióryCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kochamProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce
Podróż w kulinariaPomarańcze zawsze kojarzyły mi się ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy
zadanie-gotowanieWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo
Smakowity Blog Kulinarny