Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej WiewióryCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kochamProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce
Podróż w kulinariaPomarańcze zawsze kojarzyły mi się ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy
zadanie-gotowanieWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post
Mała CukierenkaUwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki
Słodkie okruszkisprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się(...)bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej
Ratunku obiadostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią(...)przez pierwsze kilka sekund), ale miałam podczas wałkowania ciasta wątpliwości. Niepotrzebnie. Te pierniki to nie są słodkie i miękkie mysie pysie, tak, że aż zęby wykręca, tylko prawdziwe pierne ciasteczka. Kiedyś pierniki poza tym, że były słodką przekąską były też lekarstwem ułatwiającym trawienie dzięki przyprawom w nim zawartym. Pierniki z tego przepisu nie każdemu zasmakują, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo
greenscarfSERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄCudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał
Słodko-Słony Świat IlonyKrem z czarnym sezamem jest nieco osobliwy w smaku. Stanowi połączenie sezamu i cukru , które przywołują na myśl popularne ciasteczka sezamowe utopione w przepysznym miodzie. Bazą tego kremu jest pasta z czarnego sezamu . Tutaj przyrządziłam ją w wersji na słodko, z dodatkiem miodu . W krajach azjatyckich często używa się jej w wersji wytrawnej. Znana jest tam pod nazwą Tahini . Pasta(...)ubitego masła i … gotowe . Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem. Krem z czarnym sezamem użyłam jako wypełnienie tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym . W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza , a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd. Print Krem z czarnym sezamem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm
SmartBake.plCześć :D No dziś to pogoda cudo! :D Jak słońce świeci to wszystko chce się robić :D No to troszkę odpoczęłam....znaczy się posprzątałam, sadziłam i
Pieprzyć z FantazjąDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem Płynącaświąteczny sernik z brzoskwiniami . Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance , które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta możecie śmiało dodać ulubione bakalie. Pamiętajcie tylko, by je wcześniej drobniej posiekać. Takie szybkie ciasto na maślance sprawdzi się właściwie na każdą okazję. Można je postawić na świąteczny stół(...)babkę . A czego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy
Słodkie okruszki