górką kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, ½ łyżeczki soli, 4 szklanki płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków jaglanych, 1 łyżka łuskanych nasion z konopi, / można zastąpić je prażonymi nasionami sezamu lub słonecznika / do posypania wierzchu ciasteczek: kawałki czekolady, cukier rafinada, ziarna słonecznika itp. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ponownie
Leśny ZakątekSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych garść słonecznika garść pestek dyni garść wiórków kokosowych garść rodzynek garść nasion chia 2 jajka 2 łyżki miodu 1. Składniki mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Mmm Pycha
Na moim talerzuSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych garść słonecznika garść pestek dyni garść wiórków kokosowych garść rodzynek garść nasion chia 2 jajka 2 łyżki miodu 1. Składniki mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUrazie! Powroty to zawsze jakiś tam stres a jak stres to często cos słodkiego. Tym razem przepyszne ciasteczka! Bezglutenowe, pełne smaku, będące wariacja na temat jednych takich, które widziałam w internecie. Smacznego! i dajcie znać jeśli tu wpadniecie :) Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót... 1 szkl. mąki owsianej 1 szkl. mielonych migdałów 100 ml cukru trzcinowego
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : - 2 banany - sok z 1 mandarynki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/2 szklanki rodzynek -1/2 szklanki słonecznika Przygotowanie : Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy Na blasze wylozonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut
Szkrab Je SamDyniowe gofry owsiane*; z gruszką, malinami i dom. truskawkowym dżemem chia *pół owsiane, pół z mąki gryczanej Maliny to ostatnio taki weekendowy rarytas, dziękuje mamusiu, za to jeszcze lepiej smakują < 3 Gdzieś tam pomiędzy kruszeniem ciasteczek, mieszaniem masy, krojeniem.. wszystkiego, piekę sobie gofry prawie, że na obiad, ale natłok rzeczy i myśli, czy okej
More food, love and dreamscynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe Rolada dyniowa
My simple kitchenMiśki były w tym dniu jak opętane, z ponad trzydziestu ciasteczek dosłownie wyszarpałam im 12, żeby móc zrobić te bardziej efektowne, a zresztą te drugie przetrwały tylko sesję zdjęciową, po wracając do kuchni przyłapałam Ninę jak w garści wynosi ciacha. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego(...)owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście wzorki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 18-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka
greenscarfJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie
kuchnia doskismacznego, ale też zdrowego. Taką idealną kombinacją są dzisiejsze zbożowe ciasteczka. Ich dodatkową zaletą jest to, że są równie dobre w dniu, kiedy zostały upieczone i kilka tygodni później (o ile u kogoś tak długo wytrzymuje słoik z ciastkami ;)). Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych garść ziaren lnu (siemię lniane) garść słonecznika bakalie (np. mieszanka studencka(...)dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciatkożercy
Ciastkozercyrolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna(...)jest prostszy, niż może na to wskazywać długość opisu. Wasz wysiłek zostanie sowicie wynagrodzony – ciastka są zupełnie nietuzinkowe i smakują fantastycznie! Składniki na ciasto (2 rolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej 75 g migdałów zmielonych na mąkę 40 g oleju kokosowego 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym
Even Better Foodmiękkiego masła 250 g mąki owsianej 1 jajko 50 g dżemu porzeczkowego Cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Cukier, masło, jajko i mąkę zagnięć. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na godzinę do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Blachę wyłóż papierem pergaminowym. Na blachę ułóż 6 ciastek. Ciasto na ciasteczka uformuj za pomocą lekko zwilżonych
Niezły Młynekmiękkiego masła 250 g mąki owsianej 1 jajko 50 g dżemu porzeczkowego Cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Cukier, masło, jajko i mąkę zagnięć. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na godzinę do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Blachę wyłóż papierem pergaminowym. Na blachę ułóż 6 ciastek. Ciasto na ciasteczka uformuj za pomocą lekko zwilżonych
Niezły Młynekzarówno dla małych jak i dużych. Zapraszam do przepisu na pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciastka owsiane z marchewką i kakao. Ciastka owsiane z marchewką i kakao – składniki (około 20 sztuk): 2 małe marchewki (łącznie około 150g), 100g płatków owsianych górskich, 100g mąki orkiszowej, 2 łyżki kakao 100%, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka płynnego(...)łączymy ze sobą suche składniki, czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (opcjonalnie także stewię). Również wszystko mieszamy. Później dodajemy mokre składniki do suchych i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałej masy kakaowej formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut
Natka Pietruszkibanany, dodałam szklankę płatków owsianych miód oraz jajko. Wymieszałam. Do mieszanki dosypałam wiórków i słonecznika żurawinę i rodzynki. Wszyskie składniki połączyłam. Może zdarzyć się tak, że dla Was konsystencja będzie za gęsta lub za rzadka. Trzeba manewrować - albo banana dołożyć, albo dosypać wiórków lub słonecznika. Nie musicie dodawać wszystkich składników, które dodałam ja do swoich ciasteczek, ja sypałam
Justa próbuje gotowaćczęści i każdą z nich delikatnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką owsianą. Żeby wałek nie przyklejał się do ciasta też warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku
Z notatnika dietetyka