Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się
FitKotbędą głównym składnikiem dania. Dziś amarantus ekspandowany, jest jednym z wielu :) Składniki : 6 łyżek poppingu - ekspandowanego nasiona amarantusa 2 łyżki migdałów w płatkach 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu(...)jajko Przepis jest bardzo prosty :) Wszystkie składniki dodajemy po kolei do miski po czym mieszamy, żeby się ładnie wszystkie produkty połączyły. Po czym formujemy kuleczki czy inne płaskie ciasteczka, jak kto woli i układamy na folii aluminiowej w parowarze. Włączamy na 20 minut i gotowe :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem
Parowar Facetajedna sztuka wystarcza, ale gdy upiekłam te ciasteczka, na jednym niestety się nie skończyło... Ale sumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu
Obiad gotowywziąć głębszy oddech w wakacyjnym szale słonecznych zabaw i wojaży. Lubię upiec wtedy coś słodkiego, co rozpieści podniebienie przytulnością, a ciasteczka z czekoladą chodziły już za mną od tygodnia. Kilka ruchów łyżką, która w wesołym tańcu w misce łączy owsiane płatki z aromatyczną pastą sezamową, miodem i rubinowymi owocami suszonej żurwiny. Do tego kawałki posiekanej czekolady i odrobina soli, która
Kuchnia w Słońcu SkąpanaObłędnie słodki deser dla leniuchów:)) Banoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko
Słodko-Słony Świat Ilonybardzo fajnie sprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MAKIEM BIAŁYM Składniki na ciasteczka z makiem białym (12-15szt): 1 szkl mąki pszennej jasnej 1 szkl płatków orkiszowych – można użyć owsianych lub quinoa 1 szkl wiórek kokosowych (czytajcie koniecznie składy, nie warto kupować siarkowanych!) 1/2 szkl maku białego – można użyć też(...)łyżek) lub masła 1/3 szkl cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki syropu ryżowego – można użyć miodu 3-4 łyżki gorącej wody Jak zrobić ciasteczka z makiem białym: Na początku do miski wrzucamy wszystkie suche składniki: make, płatki, wiórki, cukier, sodę, mak. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie do miski dodajemy olej kokosowy, syrop ryżowy, jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając
Dorota SmakujeBłyskawiczne batony, przygotowane z 4 składników. Przepis na nie znalazłam na blogu Wilkuchnia.pl Zrobiłam je bardzo szybko, ale najbardziej smakowały mi po całkowitym przestudzeniu, dopiero następnego
Smaki Na Talerzukolacją? Poniżej kilka inspiracji, co można przygotować dla ukochanej osoby. Coś na śniadanie Biszkoptowe omleciki Gofry jaglane Kakaowe placuszki owsiane Naleśniki czekoladowe bez glutenu Omlet owsiany z kremem czekoladowym i owocami Śniadaniowy koktajl czekoladowy Coś na deser Budyń migdałowy Ciasteczka z serduszkiem Fondant czekoladowy Jogurtowa panna cotta Mango lassi Mus czekoladowy z czereśniami Orientalny deser z ryżu i mango Shake
Z notatnika dietetykaPodstawowy przepis na te ciasteczka znam już od czasów dzieciństwa, tyle tylko, że u nas były to kulki owsiane, a nie ciastka. Bardzo je lubiliśmy, ale z czasem zostały zapomniane. Nadszedł jednak czas, aby o nich przypomnieć i nadać im odrobinę nowego smaku, jaki daje masło orzechowe. Mmm... pychota ! :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dziś pokazujemy ja zrobić coś słodkiego, zdrowego i na dodatek taaaak łatwego do zrobienia. Przygotowanie tej
CRAVEmonkeyZdrowsza wersja ciasteczek gotowa w kilka minutek :) SKŁADNIKI: 130g oleju kokosowego BIG NATURE 1 szkl. płatków owsianych BIG NATURE 3/4 szkl zmielonych migdałów 1/2 szkl. mąki ryżowej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30g rodzynek 50g żurawiny 3 łyżki miodu WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na kilka minut. 2. Blaszkę wykładamy papierem
Dziś Ja gotujeZamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty
Słodki ZakątekPamiętacie bezglutenową szarlotkę ? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao 2 łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową
coolinarnycelu szwędałam się w otchłaniach internetu. Tak więc, oto mam kolejny sposób na poskromienie złośliwych, żółciutkich kompanów. CIASTECZKA BANANOWE. /zmodyfikowany ten przepis ; / na około 10 dużych ciasteczek 2 mocno dojrzałe banany szklanka płatków owsianych 1/4 szklanka rodzynek 1/4 szklanka pokruszonych orzechów łyżka płynnego miodu Banany zmiksowałam blenderem. Wsypałam płatki, orzechy i rodzynki, wymieszałam razem z miodem (pełni rolę "zlepiacza
W kuchni Karmel-itkisię pieką, ale zapach wynagradza wszystko, można (i warto!) chwilę poczekać:) Zapach cynamonu, wiórków kokosowych, bakalii...obłędny! Zdrowo, domowo, prosto. Ciasteczka po kilku dniach, po około dwóch stwardnieją, na początku są miękkie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, użyłam górskich 2 jajka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki suszonych moreli pokrojonych(...)łyżki masy na każdą foremkę, lekko ugnieć brzuszkiem łyżki, by masa była równa: Piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 15 minut. Gotowym ciasteczkom pozwól w spokoju wystygnąć. Smacznego dobrego ciasteczkowego
Zasmakuj Kuchni