ciasteczka kruche - 5126 przepisów (strona:148/342)

Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym 161

szklanka mleka 1 krążek ananasa lub 2 płaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa 3 plastry pomarańczy z syropu syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche) opcjonalnie 2 liofilizowane maliny Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa

Słodkie okruszki
Cytrynowe pajączki na Halloween 114

wykonania nie potrzeba wcale specjalnej formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka

MyCookBook.pl
Sernik na piernikowym spodzie 159

świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 280 g cukru pudru 5 jajek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru

Smakowity Blog Kulinarny
Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane 169

masłem aż powstanie jednolita masa. Masę lekko rozwałkować, po czym wyłożyć nią niewielką blaszkę. Ciasto delikatnie ugnieść i docisnąć do blaszki, nakłuć widelcem, delikatnie naciąć nożem formując kształt ciasteczek, aby po upieczeniu ciasto łatwo się przełamywało. Piekarnik nagrzać do 130 stopni.  Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut lub do czasu aż ciasto(...)wierzchu lekko przyrumienione, złote. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Dzięki długiemu pieczeniu w dość niskiej temperaturze ładnie rozwinie się pyszny smak masła, a ciastka będą kruche. Do wypieku maślanych ciasteczek warto użyć masła wysokiej jakości, ponieważ to od niego w głównej mierze zależy smak ciasteczek. Pod sam koniec pieczenia, ciasto oprószyć drobnym cukrem. Gdy ciasto się upiecze wyjąć

Codzienne Gotowanie
Cytrynowe kruche rogaliki 136

Pyszne mega kruche rogaliki   z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające

Wanilia i Kardamon
Zdrowe ciasteczka z ziarnami 149

Ciasteczka pełne zdrowia, bez mąki, jajek, tylko banany, jabłko i ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane, żurawina, sezam, daktyle, suszone morele,orzechy nerkowca, siemię lniane, kurkuma, cynamon

kruche babeczki
Serduszkowe ciastka - lizaki 205

Serduszkowe ciastka - lizaki   Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru

Ciastkozercy
Sernik nowojorski 235

margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche. Składniki na masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek waniliowy skórka z otartej(...)200ml kwaśnej śmietany [18 %] Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wstawić do większego  żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy

Wypieki Uli
Maślane ciasteczka - bałwanki 165

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić(...)coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki.  Inspirowałam się  tym  przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe - czerowny Przygotowanie Masło utrzeć

pink envelope
Rurki z bitą śmietaną 213

Rurki jadłam raz czy dwa w dzieciństwie, ostatnio ich smak przypomniałam sobie u znajomych i tak mi przypadły do gustu, że musiałam zrobić sama :). W moim

Cynamonowe szczęście
budyniowe ciasteczka KASZTANY 124

Kasztan znaleziony po drodze z przedszkola stał się inspiracją do upieczenia ciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki.  Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi(...)Będzie z tego świetna zabawa. A z doświadczenia wiem, że dzieciaki uwielbiają bawić się w kuchni a to co same ugotują smakuje im najbardziej.  Składniki na około 70 ciasteczek:  420 g mąki 280 g masła 2 żółtka 150 g cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
#belVita #dlaMistrzówPoranka 193

owocami Jedno duże opakowanie (300 g) zawiera 6 mniejszych paczuszek, w każdej z nich znajdują się 4 ciasteczka, co daje nam 24 sztuki w jednym opakowaniu. Ciasteczka belVita są bardzo kruche, co jest ich dużą zaleta, a przy tym dają odczucie świeżo upieczonych. Jednakże, jeśli małe paczuszki zostaną już odpakowane to najlepiej zjeść je wszystkie w ten sam dzień, gdyż(...)równie pyszne, ale moim numerem jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości, czy mały posiłek w podróży, bądź w pracy. Jest to na pewno zdrowszy i bardziej pożywny zamiennik tradycyjnych słodyczy. Można je jeść

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasteczka z cukrem 107

Dzisiaj proponuję Wam ciasteczka. Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;) Ciasteczka z cukrem Składniki: Ciasto 80 dag mąki 75 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1 szklanka kwaśniej śmietany Dodatkowo

PatiGotuje
Ciasteczka z powidłami 289

ciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione.Składniki:3 szkl mąki pszennej1,5 szkl cukru pudru4 łyżki kopiaste kakao1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar6 żółtekpowidła śliwkowecukier puderPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę(...)owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać

Ala piecze i gotuje
Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 186

resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę robiła ich dwa gatunki. Ciasteczka z patelni są kruche i delikatnie miękkie. Natomiast te pieczone - w całości chrupiące. Sami spróbujcie i zdecydujcie, która opcja dla Was bardziej odpowiada. Wybór naprawdę jest trudny! (około 20-23 sztuk) 225g mąki(...)średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka (u mnie o średnicy 6 cm). Wersja smażona: Ciasteczka smażyć na patelni lekko natłuszczonej olejem - po 3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zarumienione. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Wersja pieczona: Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 131

nadzieje, że Wam posmakowała Jeśli jeszcze jej nie zrobiliście, zróbcie koniecznie. Taka masa jest idealna również do innych wypieków np. świątecznych lub jako alternatywa dla dżemu. Ciasteczka po upieczeniu są kruche, ale po kilku godzinach po przełożeniu stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Pycha! Zapewne skradną Wasze serca. Składniki (na około 38 złożonych ciastek o średnicy(...)masy figowo-orzechowej ) przełożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo-orzechową. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania