Ciasteczka... Pyszne i kruche, przecież nawet w czasie diety-dla zdrowia psychicznego- trzeba zjeść coś slodkiego! Ten przepis można nazwać "bazowym", zazwyczaj dodaje do ciasta suszoną żurawinę, ale można dodać każdy inny suszony owoc:) Skladniki: 1/2 kostki masła (100g) Szklanka płatków owsianych (rozdrobnionych w blenderze) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)puszystą" masę, dodajemy jajko, cukier wanilinowy i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, wymieszane suche składniki wsypujemy do upartego masła. Ręką wyrabiamy ciasto, formujemy ciasteczka i wykladamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 14min (tyle to trwa u mnie, wszystko zależy od piekarnika
Mamuśka wraca do formywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z opakowania cukru wanilinowego. Ciasteczka są idealnie kruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać(...)mleko i kakao. Oba kawałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie oba ciasta rozwałkować (osobno) na grubość 5 mm. Z placków wycinać ciasteczka a z każdego z nich mniejsze kształty. Oba wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut
Di gotujeIdealnie kruche, takie jak lubię, wspomnienie z mojego dzieciństwa. Okropnie wciągające, nie można się od nich oderwać. Najbardziej lubię te bardziej przypieczone. Jedne z tych których się smaku nie zapomina :) Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g (kostka) masła lub margaryny 3 łyżki kwaśniej śmietany ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania(...)jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na części i rozwałkować dosyć cienko. Wycinać foremkami ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 – 11 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj polecam przepis na domowe ciasteczka maślane. Są kruche i smaczne. Lubię je robić, bo wszystkim smakują. Polecam!!! Składniki: 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki wrocławskiej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki płatków owsianych górskich 130 g masła o temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru kryształ 5 łyżek mleka Wykonanie: W jednej misce zmieszaj mąki z proszkiem(...)ręką. Ciasto trochę klei się do rąk. Stół, albo stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 – 4 milimetrów i wycinaj kółka za pomocą foremki lub szklanki. Przenieś ciasteczka za pomocą noża na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 13- 15 minut na złoty kolor. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tej porcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek
Przepisy BabciWiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Ciasta i ciasteczka bez mleka Kruche mini rogaliki makowe Mini rogaliki makowe to świetny deser na świąteczny stół. Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczny makowiec. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser
Dieta bez mlekaPyszne ciasteczka budyniowe 😍 Delikatne, kruche i mocno maślane. Nic więcej nie powiem .... idę robić kawę ☕ i zajadać ciastka 😉 Składniki: (na 2 blaszki ciastek) 220 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła (82%) 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 g) 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40g każdy) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło(...)ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h (lub dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny je dłońmi. Wykrojone ciastka u kładamy na blasze wyłożonej papierem
Walijskie PichceniePierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania(...)blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione
Tradycyjna kuchnia Kasimiały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam. Dla kogo: dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami dla lubiących ciacha dla mających nadmiar płatków owsianych Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1,5 szklanki płatków owsianych 50g orzechów włoskich(...)minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej
Mania Wypiekaniawidniałaby pokaźna ilość białego cukru, cukru pudru czy też margaryna, to nie lada wyzwanie. Wobec takiego stanu rzeczy zrezygnowałam z poszukiwań i sama stworzyłam sobie dokładnie takie ciasteczka, jakie chciałam zjeść- kruche, słodkie i bez żadnych produktów "spod ciemnej gwiazdy". Nie każde ciasteczka, które zawierają w nazwie słowo "owsiane" są od razu zdrowe. Nie wspominając o słodkościach sklepowych, przy tych
peanutbuttermonsterPiekarnik nagrzać do 200 C i piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne
Kuchnia Pokoleńzaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty(...)nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego
La grande e la piccola cuocasiemieniem lnianym. Z miejsca zakochałam się na zabój (wiem, że zdarza mi się to często- ale tylko w sferze kulinarnej!;)) - bo kto nie pokochałby delikatnie słodkich, lekko kruchych, banalnie prostych ciasteczek o obłędnych zapachu??? To perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie i czas - są gotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szko
Gotowanie to kochaniejeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy
Słodkie Przyjemnościbardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌 Składniki : (na 2 blachy ciastek) 150 g mąki pszennej(...)pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde ciasteczko docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche, więc ja przenosiłam je na blachę przy użyciu noża - udało się to bez problemu. Pieczemy je w 175 st około 12 minut (powinny być blade, z lekko złotymi brzegami
Walijskie Pichcenie