może na zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej (2 szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru(...)koło). Zużyć całe ciasto jasne. Gotowe ciastka najlepiej od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto byłoby bardzo miękkie na czas wycinania brązowej części włożyć jasne ciasteczka do lodówki do schłodzenia (już na blaszce). Brązową część również rozwałkować i wycinać większe wzory, aż do wykończenia ciasta.W dużych wzorach (i brązowych i jasnych) wycinać foremkę małe i zamienić
Mania Wypiekaniawiem ja Wy ale ja uwielbiałam oryginalne ciasteczka Digestive. Są kruche, słodko- słone, po prostu idealne. Postanowiłam zrobić ich bezglutenową wersję, ze względu na to, że staram się ograniczać gluten w swojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód(...)serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam ich 32 szt, z czego 12 zostało mi do dalszego zbajerowania (w tygodniu Wam pokażę, co można zrobić
greenscarfKruchy wierzch, obłędnie pyszny i mięsisty środek oraz tak wspaniały aromat i cudowny smak, że ciężko im się oprzeć- Kokosanki! 😍 Bez glutenu, na samych białkach oraz wiórkach kokosowych (no, jeszcze plus cukier, bo w końcu to słodki deser 😉) i z... tysiącem kalorii, ale czy ktoś to liczy??!! 😜 Proporcje na te kokosowe cuda zaczerpnęłam z przepisu od Ani Starmach(...)wymieszać. Łyżeczką (lub gałkownicą do lodów- ja tak zrobiłam) nakładać porcję masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ostudzone ciasteczka opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaTak sobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka…
UgotujmyTo.plMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250
kolorowotorcikowoZ okazji zbliżających się Andrzejek postanowiłam przygotować chińskie ciasteczka z wróżbą. Przepis na nie znalazłam u Book Me a Cookie. Co z tego wyszło zobaczcie sami
Miksturownikwystarczy, że będą dobrze wypieczone. Do miski wsypać składniki do posypania rogalików. Wymieszać. Gorące rogaliki wkładać do miski i dokładnie obtoczyć je z każdej strony. Są to niezwykle kruche i delikatne ciasteczka, pachnące wanilią i migdałami - nadające się na każdą okazję. Najlepiej przechowywać je w szczelnym metalowym pudełku
Świat CiastaCiastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem. Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek(...)wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo lekko urosną. Gotowe wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Możesz udekorować je polewą lub lukrem. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniZwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam(...)moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Lukier
Smakowy RajKruche babeczki z kremem orzechowym to idealny deser na każdą okazję. Bardzo kruche babeczki wypełnione są delikatnym kremem orzechowym z mascarpone i posypane chrupiącymi lekko słonymi orzeszkami ziemnymi. U mnie krem z mascarpone ma dość delikatny smak orzeszków ziemnych, jeśli jednak lubicie bardziej wyraźne smaki, to możecie do kremu dodać więcej masła orzechowego. Orzeszki do posypania koniecznie podprażcie z odrobiną(...)trudno będzie nim wyklejać foremki. Odradzam również dosypywanie większej ilości mąki, gdyż babeczki po upieczeniu będą raczej twarde, a nie kruche. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut Foremki o średnicy 7 - 8 cm Składniki na kruche babeczki z kremem orzechowym: Ciasto na babeczki: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli Krem orzechowy
Kuchcik gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka są przepyszne - kruche i mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc(...)ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć papryką w proszku. Piec około 15-20 minut w 190-200 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i zarumienione
Di gotujepomarańczą to zdecydowanie przepis, który polecam dosłownie wszystkim – szczególnie tym, którzy mają dzieci i nie chcą im podawać ciastek ze sklepu z masą sztucznych dodatków J Moja ciasteczka są aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta(...)małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez dodatków, ale aby nadać
Calzonella.comKruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki – Zapraszam na urocze, smaczne ciastka w kształcie koszyczków z jajeczkami. Krem jest orzechowy, waniliowy, śmietankowy, pyszny. Dodatkowego aromatu dodaje dżem. Koszyczki w przygotowaniu nie są trudne i ładnie ozdobią nam słodki stół. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki Składniki na około 24 sztuki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g zmielonych migdałów 120g cukru 200g schłodzonego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Krem: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 180g masła orzechowego w temperaturze pokojowej
Mała Cukierenkapoczucie wolności. Wolność w czasie pandemii zmieniła swe znaczenie i wymiar. Nawet w naszej kuchni. Wolność wyborów - ograniczona. Córka szukająca zajęcia, snując się po kuchni, pomyślała o ciasteczkach. Wycinanie, wałkowanie, pieczenie na raty kilku blach. Pod wpływem mego protestu, zgodziła się na opcję zastępczą. Uproszczoną. Jedno, duże ciastko. Okragłe, chrupiace, maślane, z jabłkiem(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Wyciagamy gdy stanie się rumiana i złocista, po 5 minutach, jeszcze cieplutką kroimy. Będzie chrupiąca - jak kruche, duże, maślane ciasteczko. Na drugi dzień, podgrzana w mikrofalówce, smakuje jak świeżo upieczona. I tak samo rozpływa się na niej ten karmelowy kawałek
Kronika Piekarnika