www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu(...)mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce
Di gotujeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się […] Artykuł Bałwanki – świąteczne ciasteczka pochodzi
Pink EnvelopeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink EnvelopeRożki waniliowe - bardzo proste w przygotowaniu, kruche i mocno pachnące wanilią ciasteczka. Składniki (na ok. 60 szt.): 420 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 200 g miękkiego masła miąższ z 1 laski wanilii Do obtoczenia: 150 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) Do miski przesiać mąkę
Świat Ciasta[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki na kruche babeczki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka odrobina proszku
Domowy Smak JedzeniaMoże by i tak moje te malutkie mogła...? Ciasteczka można zrobić także w wersji bez kakao, a dodać go np do kremu, by skontrastować gotowe już ciasteczka. Każda wersja będzie idealna. Są kruche, smaczne i takie na dwa kęsy :) Ale wielkość akurat możecie sami do siebie dopasować ;) Składniki na ok 35 sztuk: ok 300g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko(...)żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 10 minut. 2. Krem: Do roztopionej na małym ogniu margaryny dodajemy wodę, a następnie przesiany cukier puder
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujerozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). (*) Pojemność szklanki
Di gotujenapatrzeć; te słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowaniu można je przechowywać nawet do dwóch lat, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Ja jednak na pewno tego nie przetestuję, są pyszne i znikają bardzo szybko :) Całuski to kruche i dość twarde ciasteczka, które rozpływają się w ustach (dosłownie i w przenośni!), jednak bardzo szybko zmieniają swoją konsystencję. Dlatego polecam od razu po ostudzeniu pakować je do szczelnych pojemników
Ratunku obiadPoniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu. Składniki na 30-40 ciasteczek: 3/4 kostki masła (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka
Ugotowaćfolię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka. Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową. Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek. Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę
Ze smakiem bez glutenuszklanka mleka 1 krążek ananasa lub 2 płaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa 3 plastry pomarańczy z syropu syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche) opcjonalnie 2 liofilizowane maliny Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
Słodkie okruszkiwykonania nie potrzeba wcale specjalnej formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka
MyCookBook.pl