ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:31/134)

Zupa meksykańska 332

Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki w sosie kurkowym 249

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Ciastka z owocami 402

Sezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa dyniowa 299

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto z nadzieniem szpinakowym 164

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła(...)jajek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki. Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże

Mama Gotuje
Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady 358

znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota. Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE . Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku(...)dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony

kolorowotorcikowo
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 205

zrobienia tureckiej potrawy o sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik<   Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt(...)wiele czasu, więc na pewno będę wracać do tego przepisu.  Składniki: 3-4 arkusze gotowego ciasta filo , około 10 dkg żółtego sera , farsz szpinakowy: opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w formie tzw. brykietów), 2 ząbki czosnku , sól , pieprz - do smaku, gałka muszkatołowa , 2-3 łyżki masła ; Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Na maśle zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać szpinak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5442

zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak . Tak tak  , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny ,  Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4  szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki  ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)wsypać  mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować  . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać Piec ok 1 godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć  . Wlać chłodna galaretkę. Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy  wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół

Malinowa Kawiarenka
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce 156

łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim. Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu. Spróbujcie :)     Składniki: płat łososia 500g szpinaku 6 pomidorów suszonych 2 zżbki czosnku płat ciasta francuskiego garść sałaty pomidor 3 rzodkiewki pęczek szcypiorku dymka 2 łyżki oliwy bazylia pieprz czerwony sól     Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy(...)duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu. Z łososia usuwamy skórkę. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy

ChilliJemy
Cały obiad w jednym, czyli schab w szpinakowej pierzynce, zapiekany w cieście francuskim 158

kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego  1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) soli i pieprzu Schab w kawałku marynujemy w przyprawach(...)Próbujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą w razie konieczności- ser jest dość słony, ja soli dodałam dosłownie szczyptę. Dobrze, żeby masa szpinakowa także lekko przestygła. Ciasto dzielimy na 4 części. Na każdą wykładamy szpinak oraz po kawałku mięsa. Całość szczelnie zawijamy w ciasto, a następnie układamy łączeniem ciasta do spodu, podwijając także brzegi,  by stworzyć szczelny pakunek. Pieczemy

Pichceniomania
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 204

Witam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)miski daję biały ser i rozkruszam widelcem. Następnie dodaję wystudzony szpinak, jajka, dodaję 2 garstki sera (resztą sera posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i kurczakiem 174

sposób jego podania z pewnością przypadnie mu do gustu :)    Spód jest delikatny, ponieważ zdecydowałam się  na spód na cieście francuskim :) Składniki:          500g mrożonego szpinaku     jeden duży pomidor  3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego do smaku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie: Obieram(...)rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek się zeszkli, dorzucam pokrojona drobno pierś z kurczaka i lekko podsmażam. Do kurczaka, dodaję szpinak i pomidor (drobno pokrojony) i duszę ok 10 minut. Doprawiam do smaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 10 minut, po czym prószę tartę

ChilliJemy
Pierożki z "francuza" ze szpinakiem 210

Składniki : ciasto francuskie  4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz jajko     Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju  przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec

Proste Potrawy
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 197

Alice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć  na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą(...)przełożyć na deskę i szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika  180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki  napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem  i zapiekać 30 minut w temp. 180oC

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim 352

apetytem. A jak to u mamy, dostałam porządną torbę prowiantu, w tym jeszcze załapałam się na taki zestaw w cieście francuskim :)  Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą(...)praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

pink envelope