zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku (1-3 łyżki) około 150 g jogurtu naturalnego Mleko lekko podgrzewamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej(...)minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi
Smaki Na Talerzukażdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka
Chocolate Muffin Blogpszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix truskawki A jak to zrobić: EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć(...)całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni
Kuchnia w opałachKwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej
Kuchnia PROzdrowotnaCiąg dalszy orzeźwienia, tym razem charakterystyczny smak letnich nektarynek połączy się ze słodkimi truskawkami i odświeżającą miętą. Nektarynki to spora ilość beta-karotenu, witaminy C oraz
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków
Kuchnia PROzdrowotnamuscat. W delikatnym trunku królują truskawki, uzupełnione nutkami innych owoców. Całość dopełnia lekko wyczuwalny kręgosłup kwasowości. Aromaty owocowe są niewyszukane, ale lekko słodkie i rześkie, dlatego przypadają do gustu szerokiemu gronu odbiorców. W Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze
Drinkologiakwaśnym kremem owocowym z truskawek, posypane cukrem pudrem... Idealne na jesienne posiedzenia z herbatką, Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy
Czarnawisienkazagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ). Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna
Ostra na SłodkoEfektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:). Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 300 ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg truskawek borówki i mięta do dekoracji
Szefowa kuchnigruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka
Zasmakuj Kuchniułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na to wylać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :) * Niezależnie od tego jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam
Opowieści z piekarnikaszklanki mleka + dodatkowo: garść truskawek mały jogurt naturalny do dekoracji: listki mięty i nasionka chia olej kokosowy – lub odrobina innego oleju roślinnego do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki miksuj przez chwilkę (lub wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu
Moja pasja smaku