TRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla Podniebieniawlać mleko, całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na końcu wsypać borówki amerykańskie i teraz już ciasto delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Wkładać do nich ciasto (solidna pełna łyżka ciasta do każdej papilotki). Piekarnik nagrzać do 170'C, piec muffinki około 25-30 minut(...)przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Babeczki z bitą śmietaną i kolorową posypką Babeczki z truskawkami Proste babeczki biszkoptowe
Zrób to smaczniepyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z moich ulubionych. Jeśli macie czas i ochotę, zachęcam również do wypróbowania crumble kokosowo – ananasowe z daktylami oraz kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką . Mówię Wam, PYCHA! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 jajka 2 – 3 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placuszki serowe z borówkami → Pancakes z truskawkami → Racuchy z jabłkami → Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym → Crumble kokosowo
Oryginalny smakmleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyżki cukru Odrobina oleju do smażenia. Przygotowanie naleśników; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózgą .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na rumiano(...)każdej strony na łyżce oleju. Nadzienie; 1 op. serka ricotta ( 250g) 2 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo; 30 dag truskawek (mogą być mrożone) cukier do smaku Ser wymieszać z olejkiem i cukrem. Truskawki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, dosypać cukier i mieszać co jakiś czas do momentu aż cukier
Radość kipiąca uśmiechem.polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe koszyczki wielkanocne Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno
Kulinarne przygody GatityDziś przepis na wyśmienite ciasto truskawkowe, które zrobicie bez trudu. Wystarczy składniki pomieszać widelcem i upiec. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieTo chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony
Domowa cukiernia Ewydługiej rozłące czułam się nieswojo. Czekoladowe blaty : Ciasto czekoladowe Masa: 500 ml śmietanki 36% podgrzać z 200g białej czekolady. Następnie chłodzić przez noc, ubić. Polewa czekoladowa; 100g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30 lub 36% Blaty rozkroić , nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Przekładać śmietaną i kawałkami świeźych truskawek. Schłodzoną czekoladą wykończyć torcik. Udekorować wedle uznania. Artykuł Drip
Rusty ForkMasa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki
Camilla w kuchnicoś słodkiego a nie chce nam się piec ciasta. Wtedy idealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu
Monia miesza i gotujelodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
My Culinary ArtCoś na zbliżający się sezon truskawkowy. Smaczny i zdrowy deser. Składniki: ½ szklanki kaszy manny, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 ½ szklanki wody, ½ kg truskawek
Tradycyjna Kuchniapiekarnika i piecz przez 1 godzinę. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Zajadaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Financier z rabarbarem i białą czekoladą Galette z rabarbarem i truskawkami
Chilli Czosnek i Oliwamiałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe". Ciastka piekłam 40 minut - dwadzieścia na termoobiegu, a kolejne dwadzieścia bez. Tu z miodem z mniszka lekarskiego i przesmażonymi truskawkami Efekt? Kleik ryżowy w tym wcieleniu urzekł mojego Męża
Kuchnia po mojemuwymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich sok ,dodałam cukier puder i zmieszałam .Udekorowałam truskawkami
Ladylaura.jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki w naszym organizmie, maja zatem silne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis na pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ... Składniki: 0.5kg truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody
Walijskie Pichcenieprzesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami
Kulinarny karnet ChristopheraJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z
Monia miesza i gotujetroszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki.Składniki: kilka słodkich naleśników kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek konfitury
Blondynka GotujeDziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez
Kulinarne życiewedług mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew wakacji nawet w środku zimy. Składniki 300 g mąki pszennej 100 g masła jedno żółtko 50 g cukru(...)cukier się rozpuści. W zależności od kwasowości owoców, cukru dodajemy więcej lub mniej. Ja użyłam mrożonych owoców leśnych i wiśni, ale można wykorzystać tu jabłka, brzoskwinie czy truskawki. Kiedy w garnku pojawi się sok z owoców, to wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, cukier puder, sól i ucieramy na kruszonkę
Analiza Smakusosem, a nawet zapiekana zawsze smakuje idealnie, a jeśli chodzi o słodkie przepisy, to też znajdzie swoje zastosowanie w wielu smakołykach. Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na ciasto bez pieczenia, gdzie podstawą była właśnie kasza jaglana. Taki zamiennik twarogu, a sam przepis okazał się hitem! Od razu wiele osób wzięło się za robotę i chwalili ten smak. TUTAJ znajdziecie(...)Kaszę również często wykorzystuje do mniejszych deserów i dzisiaj chciałam się z Wami podzielić jednym z nich. Korzystając z letnich temperatur i świeżych owoców, wykonałam budyń w wersji z truskawkami. Jest niezwykle sycący, nie to co ten w proszku. Zapewniam Was, że takim deserem będziecie najedzeni spokojnie na parę godzin i doda on Wam mnóstwo energii. Ja takim smakołykiem zajadam
Zdrowie i pysznie na talerzuszczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)taką pompą, na jaką obecnie moda,lecz w kameralnej atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiecczerwoną królową. No, a do tego świeże truskawki, które solenizantka uwielbia.Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzietemperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć dow całości. Szybka reanimacja
W kuchni Karmel-itkiKlasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)koniec przesiewamy mąkę z proszkiem (partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy
Raj dla Podniebieniatort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części. mus truskawkowy 20 świeżych lub mrożonych truskawek
Raj dla Podniebieniapierwsze kasztany, ale... Gdzie lato, gdzie truskawki, maliny, porzeczki...? Gdzie ciepłe wieczory w ogrodzie, ogniska i kiełbaski nad nimi pieczone? Nie zdążyłam się tego roku tym wszystkim nacieszyć; pogoda nie dopisała, owocom zabrakło słodyczy, a ja czuję tak wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to wypiek. W szczególności, kiedy spożywamy go na ciepło, zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka. O taaaaak! Więcej do szczęścia nie potrzeba :) Ciasto drożdżowe to kapryśny zawodnik. Lubi przerosnąć, lubi nie urosnąć wcale, lubi stać się zakalcem bądź upaść na samym końcu pieczenia. Ceni sobie królewskie traktowanie, ciepło i czas - każdy etap wymaga(...)poświęcone chwile zdecydowanie się opłacają. Dzisiejszą wersję przygotowałam z jabłkami, cynamonem i kardamonem, a więc idziemy typowo w jesienne smaki. Polecam również wersję z truskawkami - PRZEPIS . Najlepiej jednak smakuje w sezonie na truskawki. PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI (blaszka 25x 40 cm) Składniki na placek 0,75 szklanki ciepłego mleka 0,5 kostki świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem
W kuchni Karmel-itkirabarbar, śliwki, truskawki, jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze
Smaczne ZdroweOczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce najlepiej sprawdziły się
Moja smaczna kuchniaUlubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku ? LATO ! kocham ciepełko, wakacje, a do tego w pierwszy dzień lata mam urodziny ;) 9. Jaki owoc lubisz najbardziej ? truskawki <3 10. Pieczywo ciemne czy jasne ? ciemne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut.Ostudzić przed podaniem.Smacznego!Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo je lubię, że straszliwie bym za nimi tęskniła. Chyba jeszcze bardziej niż za truskawkami i rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrze