Szybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru Sok z ½ cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa: 400g truskawek (użyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny(...)suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części. Biszkopt zwykły: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce
Kuchnia w czekoladziemigdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach(...)połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
MyCookBook.plspokoju. W Danii Dzień Matki przypada zawsze w drugą niedzielę maja, zeszły tydzień był więc ciągnącym się w nieskończoność pasmem harówki; niemniej efekty były satysfakcjonujące. Pamiętacie moje różowe ciasto ? Zostało docenione na tyle, że szef wybrał je na główną atrakcję w Dniu Matki. Przygotowaliśmy ich... Cóż, dużo . Musze jednak przyznać, że mimo zmęczenia, czuję się lekko z siebie dumna(...)Østbirk Avis , co zdecydowanie wpłynęło na sprzedaż i morale. A dzisiaj mam dla Was przepis, który przyda się może nie dziś i nie jutro, ale że sezon na truskawki zapasem stwierdziłam, że to już najwyższy czas na truskawkowe przepisy. Pomysł na ten dżem znalazłam u nieocenionej Angie , i od razu mi się spodobał. Wprost przepadam za puddingami chia, dżem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobiłam ciast z przepisu Siostry Anastazji. A, że na święta królują na stołach oprócz mazurków i babek również serniki to zrobiłam tego pysznego przekładańca. Jest kilka warstw i ciasto wydaje się być pracochłonne ale można wcześniej upiec biszkopty i sernik. Myślę, że warto się poświęcić i upiec. U mnie małe modyfikacje wg oryginału. Porcelana Bogucice Składniki: Biszkopt jasny(...)kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład serowy: 600 g twaróg półtłusty Łowicki 150 g cukru 1 budyń waniliowy 5 jajek 150 g masła Masa truskawkowa: 800 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek cukru 200 g masła Polewa: 125 g margaryny
Ala piecze i gotujestronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały - ale w końcu przyjęć na trzydzieści osób nie organizuje się codziennie. Dla tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś innego, przygotowałam sernik - a jakże! Moje urodziny bez sernika byłyby przecież nieważne... Miałam na niego na początku zupełnie inny pomysł(...)mój całkiem sporych rozmiarów sernik. Co robić...? Poszłam do sklepu w nadziei, że dostanę jeżyny mrożone. Oczywiście, wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, i na stanie były tylko truskawki, maliny i jagody. Nawet mieszanki owoców leśnych zabrakło. Obraziłam się więc na sklep, i w drodze powrotnej do domu dumałam, co by tu teraz zrobić. Aż tu nagle w oczy wpadła
Pożeraczka, czyli raz adobrze29.03.2018 Delikatne naleśniki z sosem owocowym. Naleśniki zaraz po upieczeniu gorące składać na 4 części i polać gorącym sosem. Można do środka przed złożeniem włożyć maliny
gotuj ze mnąSłonko jednak do nas zawitało, może tylko na chwilę, więc trzeba to wykorzystać i w ten upalny dzień zjeść deserek na zimno. Delikatny, nie za
Simply FoodSernik bez pieczeniaSernik z malinamiTęczowy torcikSernik z czarną porzeczkąWarstwowy torcikSernik brzoskwiniowyŁaciaty torcik z kaszy mannyRafaelloSerowa chatka Jogurtowiec z truskawkamiSernik z brzoskwiniamiTrzy bitŚmietanowiec agrestowyTorcik czekoladowyTiramisu z borówkamiTiramisu
Ala piecze i gotujeskładniki:2 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru2/3 szklanki oleju rzepakowego1 mały jogurt naturalny (150 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solitruskawki ok 300 gDo miski wbić
Monia miesza i gotujeNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto. Są takie dni kiedy dopada mnie przeogromna ochota na kawę i coś słodkiego. Kawa, kawa......i to był właśnie taki poranek. Zatem kilka ruchów łyżką i za godzinę już cieszyłam się pysznym ciachem. Składniki: 300 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka 300 g truskawek(...)wydaje się, że kruszonka jest czymś skomplikowanym. Przełóż mąkę, cukier i masło do miseczki, szybkimi ruchami palców połącz składniki ze sobą. Rozcierając miedzy palcami powstałą masę pokryj kruszonką całe ciasto. Pamiętajcie, że składniki, nie muszą być idealnie połączone. I prawie gotowe! Teraz tylko ok 40 minut w piekarniku i możemy cieszyć się pysznym ciastem. Polecam przed wyjęciem ciasta zrobić test
Ale Pyszka!zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir(...)śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem rosło, no i trzy - sałatki, rzecz jasna. Znalazła się ona - misa Tupperware 4,3l o (chyba) fioletowym kolorze, bo tu wciąż nie możemy dojść do konsensusu
Wypisz Wymalujjest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień. SKŁADNIKI SPÓD 220 g /1i1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła 1 jajko KREM CZEKOLADOWY(...)WIERZCH 500 ml śmietanki 30% / schładzanej minimum 12 godzin 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody DO PODANIA: wiórki z czekolady, świeże owoce, np. maliny, truskawki WYKONANIE 4 jajka i 200 g masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ocieplenia. 1 jajko i 150 g masła chłodzimy
cool and mintytego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanie