łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem
Z miłości do słodkościDzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki
Ala piecze i gotujepieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją(...)będzie gęste i sztywne. Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty, które nasączamy ponczem (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym na który wykładamy borówki, następnie kolejny blat na który ponownie nakładamy część śmietanki i truskawki. Na przedostatni blat wykładamy śmietankę i pokrojone
Słodkie Przyjemnościogrodzie i na blogu. Z jednej strony ilość i intensywność przeżyć spowodowała, że wydaje mi się, że czerwiec trwał jakieś trzy miesiące, z drugiej nawet nie zauważyłam, kiedy truskawki ustąpiły miejsca malinom, a dni stają się znów coraz krótsze. Ten drugi fakt niespecjalnie mnie cieszy, za to pierwszy wprawił mnie w euforię. Pierwszą garść malin zerwałam z gałązki, powdychałam trochę(...)papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie
les mirabellesjedno podniebienie. W sezonie letnim ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 200 g okrągłych biszkoptów 1 litr mleka 200 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny 2 opakowania galaretki truskawkowej, malinowej lub wiśniowej 500 g mrożonych owoców ( truskawek, malin, jagód itp. ) przepis Do garnka wlewamy(...)dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów. Obie galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Kolejną warstwą ciasta są mrożone owoce które rozprowadzamy na biszkoptach. Na owocach wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę a następnie ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Artykuł Ciasto grysikowe z galaretką i owocami
Smakowite Daniadeseru zabrakło mi tylko truskawek, których nie mogłam niestety nigdzie kupić i zastąpiłam je borówkami. Brownie to niezwykle prosty do zrobienia deser, który przygotujemy w zaledwie 5 min, a smak jest naprawdę genialny. Szczęśliwych walentynek! Składniki na 1 porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło 50 g, cukier
kulinarne odsłony patiowocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców. Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć, że to ciasto z owocami i poczuć odrobinę(...)kuchniach, ale jako dodatek do ciasta kruchego, sprawdza się idealnie. Pamiętam nawet, jak robiłam to ciasto po raz pierwszy i w malutkim osiedlowym sklepiku kupowałam same zdrowe rzeczy w tym owocki a na koniec smalec i sprzedawczyni aż wybuchnęła śmiechem Najlepiej ciasto zdrobić dzień wcześniej i konsumować kolejnego dnia, bo wtedy ciasto i krem ładnie się przegryzą i całość będzie
Mieszam w Garnkubanan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń(...)wkładasz formę z ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut; 2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia
Corner With Recipesprzepiękny miesiąc w ogrodzie. Pogoda sprzyja roślinom a te okazują swe cudowne wdzięki więc i ja korzystam,uwieczniam piękno przyrody i coś dla podniebienia :) Nim moją kuchnię opanują truskawki kolejny wypiek z rabarbarem. 4 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią 3/4 szkl. oleju z pestek(...)sodą,szczyptę soli,lekko przemieszać po czym wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wsypać pokrojony rabarbar. Papilotki umieścić w specjalnej formie do wypieku muffinek ,każdą napełnić ciastem zostawiając od góry 1 cm. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 20-25 minut. Przestudzone muffiny oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkilaski wanilii świeże truskawki limoncello do nasączenia biszkoptu do dekoracji: siekane pistacje listki mięty Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić(...)serka dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. Z wierzchu położyć truskawki, udekorować pozostałą śmietanką, pistacjami, listkami mięty. Truskawkowego weekendu! *Zerknijcie też na www.uczymyjakslodzic.pl
Obiad gotowyprzeciskamy przez praskę. Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy ziemniaki. Robimy wgłębienie i wbijam jajko. Łączymy wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodajemy tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek, który kroimy nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym(...)3minuty do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekajmy jeszcze około minutę a następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Gotowe kopytka polewam roztopionym masłem z bułką tartą. Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Układamy na kopytkach. Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy kilka kleksów śmietany. Opcjonalnie jeśli mamy pod ręką dodatkowo polewamy sosem waniliowym. Smacznego * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień
I LOVE LIFErealizować. Pomysł na sam przepis na ciacho trochę podpatrzyłam tu trochę tam i resztę sama dodałam. Sernik wyszedł obłędny, mazisty, kremowy. Czekolada, migdały i truskawki to połączenie genialne, do tego kruchy spód czy może być coś lepszego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było(...)lada wyczynem;) składniki na spód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową
Kubki smakunaczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał], następnie podzieliłam ciasto na części , dodałam dodatki i odstawiłam do wyrośnięcia itd jak w opisie niżej. 500 g mąki pszennej 1 jajko 40 g drobnego cukru 40 g roztopionego masła(...)może być pół na pół z wodą 20 g świeżych drożdży Dodatkowo barwniki spożywcze lub do wyboru i wg gustu zblendowane dwie garście szpinaku, liofilizowane truskawki z burakiem, kakao , sok z buraka, kurkuma [ u mnie kakao i sok wiśniowy] Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić
Moje domowe kucharzeniewypełniamy jego środek ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych
W kuchni Katie