puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić
Cakes By Kejtdrożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami. Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis! Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży 100 ml ciepłego (nie gorącego(...)mąki tortowej W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam
Gotuj z Mąkąwszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre(...)można się od niego oderwać ;). Wspaniale też będzie smakować z innymi owocami, np. z truskawkami. Bardzo polecam! Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki: 500 g mąki pszennej ( użyłam tortowej ) 10 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g masła 240 ml mleka, letniego 2 jajka 1 żółtko skórka
Opowieści z piekarnikatrzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek(...)syropui smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobańi stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy
Maminek kulinarnycytrynowej Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą ale lejącą. Na końcu wsypać suszoną skórkę
Radość kipiąca uśmiechem.nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek
Cukiernia Pychotkinareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek
Cukiernia Pychotkitemp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 2 części. Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy. Warstwa malinowa: Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Część malin odłożyć
My sweet a lifemiętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną, Pokrzywa, Melisa z truskawką, Melisa, Melisa z pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami
Trufelkowoszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą
Domowa cukiernia Ewymajonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy
Kulinarne przygody Gatitymożna użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama
Moja Mama Gotujewiele jej rodzajów, że czasem trudno zdecydować się na jedną. Mleczna, z truskawkami, z bakaliami, z orzechami, tradycyjna gorzka... Każdy znajdzie sobie coś dla siebie. Czekoladę można jeść nie tylko w tradycyjnej postaci. Jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu dań. Można z nią robić wspaniałe torty, ciasta, ciasteczka, a także wiele innych interesujących dań. Wszystko zależy wyłącznie
Słodkie okruszkiroku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąkisól do smaku1 jajko1 niepełna szklanka ciepłej wody2 łyżki olejuNadzienie:wydrylowane czereśnie
Kuchnia domowa Animięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem
Ostra na Słodko