Waniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione
CzarnawisienkaProsty sos truskawkowy to dodatek do dań, który bardzo sobie moje dzieci upodobały. Staram się więc w sezonie mrozić jak najwięcej truskawek, bo to znakomity pomysł
Dorota Smakujeskładniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody kilka truskawek wykonanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści (140 g) truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu
Powiedz dietom nielodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można
Cztery Fajerycukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce
Zasmakuj Kuchniłyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści (140 g) truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu
Powiedz dietom niePrzykryć drugą częścią biszkoptu. Na całość wyłożyć resztę kremu i ponownie ułożyć truskawki. Krem: 1/2 l. mleka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3. Swojski Kopiec
My World by Dagmara RekJadalne czekoladowe salaterki, w środku serniczek truskawkowy, do tego świeże owoce. Pychotka nie tylko dla dzieci ;) Składniki: 20 dag truskawek kilka borówek amerykańskich na wierzch cukier
Z Majeczką w kuchniktórej można łatwo wyciągnąć ciasto. Smacznego! Sernik matcha z owocami leśnymi Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg sernikowy 1 szklanka sok z owoców jagód lub malin lub galaretka z owoców leśnych 2/3 szklanka owoce leśne mrożona mieszanka 1 szklanka truskawki opcjonalnie 12 łyżeczka agar lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu
Kucharzycakażda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe
SMYKWKUCHNIśmietany. Receptury tworzy Pani Maria, wykorzystując naturalne i sezonowe produkty: jabłka, maliny, truskawki... Cały czas szuka nowych smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę
królestwo garówFrużelina z truskawek świetnie nadaje się do naleśników - spróbujcie! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Nadzienie: ulubiony serek - u mnie homogenizowany frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Składniki
Kuchnia domowa Aniświeżych) 3 łyżki twarożku łyżka miodu opcjonalnie cukier puder i pokruszone lioflizowane truskawki Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części
Mienta blogO tym niby deserze na zimno wspominała mi sąsiadka. Że smaczny i mało przy nim roboty. Ale ona robiła go z truskawkami. Truskawek już brak więc
Ewa w kuchniMoje ulubione wakacyjne owoce w jednym :D Kompot agrestowo- porzeczkowo- truskawkowy SKŁADNIKI truskawki agrest porzeczka cukier woda Umyte i oczyszczone owoce gotować przez ok 15 minut w 2 litrach wody. Po ostygnięciu dodać cukier, ja dodałam 4 łyżki, bo lubię kwaskowaty smak. Podawać schłodzony z ciastem :D Smacznego
MarciochaKucharzyUwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają
Kuchnia Łukaszawanilii chyba po moim mężu, i zdecydowanie postawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu(...)zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych po przepis. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g Na krem waniliowy : 40 g budyniu z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml mleka 100 g margaryny Plama
vaniliowoczekoladowatruskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół(...)chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki. Obrane z szypułek i umyte truskawki kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Na schłodzonym serniku układamy truskawki, wlewamy chłodną galaretkę i wstawiamy go ponownie do lodówki na około
Smakowite DaniaSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych. Składniki: 350g mąki pszennej 80g orzechów ziemnych niesolonych 230g masła 120g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: 480g konfitury truskawkowej Łowicz cukier puder do posypania olej(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka. 4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia. 5. Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać
Szalona Kuchnia Ewelinytruskawek Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo obydwa rodzaje cukru, a następnie żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy(...)tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki przekroić w pół i ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ok. 4 godziny. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanielitry ulubionych lodów, owoce np. truskawki, 1 opakowanie masy kajmakowej, 1 opakowanie herbatników. Torcik lodowy - sposób przygotowania. Przygotowanie jest banalnie proste. Należy lody wyciągnąć z zamrażalki, następnie tortownice wyłożyć folię spożywczą. Do tortownicy przekładamy lody. Warstwę lodową smarujemy masą kajmokową. Następnie układamy wcześniej umyte i pokrojone owoce. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki. Prawda, że proste
Pani domowapuszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić
Cakes By Kejtdrożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami. Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis! Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży 100 ml ciepłego (nie gorącego(...)mąki tortowej W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam
Gotuj z Mąkąwszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre(...)można się od niego oderwać ;). Wspaniale też będzie smakować z innymi owocami, np. z truskawkami. Bardzo polecam! Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki: 500 g mąki pszennej ( użyłam tortowej ) 10 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g masła 240 ml mleka, letniego 2 jajka 1 żółtko skórka
Opowieści z piekarnikatrzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek(...)syropui smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobańi stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy
Maminek kulinarnycytrynowej Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą ale lejącą. Na końcu wsypać suszoną skórkę
Radość kipiąca uśmiechem.nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek
Cukiernia Pychotkinareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek
Cukiernia Pychotkitemp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 2 części. Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy. Warstwa malinowa: Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Część malin odłożyć
My sweet a lifemiętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną, Pokrzywa, Melisa z truskawką, Melisa, Melisa z pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami
Trufelkowoszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą
Domowa cukiernia Ewymajonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy
Kulinarne przygody Gatitymożna użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama
Moja Mama Gotujewiele jej rodzajów, że czasem trudno zdecydować się na jedną. Mleczna, z truskawkami, z bakaliami, z orzechami, tradycyjna gorzka... Każdy znajdzie sobie coś dla siebie. Czekoladę można jeść nie tylko w tradycyjnej postaci. Jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu dań. Można z nią robić wspaniałe torty, ciasta, ciasteczka, a także wiele innych interesujących dań. Wszystko zależy wyłącznie
Słodkie okruszkiroku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąkisól do smaku1 jajko1 niepełna szklanka ciepłej wody2 łyżki olejuNadzienie:wydrylowane czereśnie
Kuchnia domowa Animięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem
Ostra na Słodko„Sami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy
More food, love and dreams