zajadły ciasto aż miło, z pewnością będzie powtórka :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 jajka 200 g kwaśnej śmietany 2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany 120 g masła, stopionego ok. 250 g świeżych truskawek, umytych(...)cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do dużej kwadratowej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 o C do suchego patyczka
Czerwień i błękitulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie(...)malin ok. 10 dag truskawek 3-4 morele Foremki PLUMPY od ALFATEC Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: (2 porcje) 60 g kaszy jaglanej 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 250-300 g świeżych truskawek ok. 2 łyżki cukru lub miodu (do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: (2 porcje) 60 g kaszy jaglanej 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 250-300 g świeżych truskawek ok. 2 łyżki cukru lub miodu (do
Domowy Smak JedzeniaZatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i
W kuchni Karmel-itkiA na upały zróbmy sobie owocowe kostki lodu, lato to sezon na owoce i naprawdę można je dostać wszędzie i w dobrej cenie. Polecam zrobienie właśnie
Niezły Młynekkluseczki przypominające kopytka, z tą różnicą, że są one z białym serem. Podawane zawsze na słodko np. ze śmietaną lub jogurtem oprószone delikatnie cukrem. Latem zawsze z owocami- truskawki sprawdzają się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem! PRZEPIS NA KLUSKI(...)sera białego najlepiej twarogu bardzo dobrej jakości. Ciasto zagniatamy. Przenosimy na stolnicę. Dzielimy na części, robimy wałeczki. Kroimy na równe kluski. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smażymy na złoty kolor a maśle lub oleju rzepakowym. Podajemy ze śmietaną i truskawkami. Polecam bardzo
SMYKWKUCHNIPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniMożemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić
Monia miesza i gotujeulubionych owoców. Moje drożdżówki udekorowałam polewą z białej czekolady , która idealnie komponuje się z truskawkami i drożdżowymi wypiekami. Z przepisu wychodzi 8 drożdżówek. Przygotujecie je także z drożdży suszonych – wystarczy opakowanie 7-8 g. Z białek polecam upiec bezy lub tort bezowy. Drożdżówki z truskawkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki drobnego cukru 20 g świeżych drożdży(...)piana. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją
Zasmakuj KuchniTort jogurtowy z bitą śmietaną Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy 24 cm 200 ml śmietany 30 procent 50 g cukru pudru 1 nektarynka Dodatkowo Tortownica o średnicy(...)dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu
Miód i pieprzsię tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba większość z nad jadła już nie raz ceramble ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką. Składniki: - 2 gruszki - 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody) - 200 ml dżemu z owoców leśnych - 1,5 szklanki mąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu(...)dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy
Kulinarne życietruskawek 2 łyżki margaryny Omega Optima do smażenia szczypta chili w płatkach Dodatki: 200 gram sera ricotta kilka liści jarmużu gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji Pieczywo Mąkę mieszam z suchymi drożdżami, cukrem i solą. W garnku rozpuszczam margarynę. Studzę. Rozpuszczoną margarynę i ciepłą wodę dodaję do mąki. Całość dokładnie mieszam kilka minut, ciasto powinno(...)Kurczak słodko- rozmarynowy Na patelni rozpuszczam margarynę razem z rozmarynem, wówczas tłuszcz zyska aromat. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i marynuję w sosie sojowym, pieprzu i chili. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Na patelni smażę pierś do zarumienia, dodaję truskawki i całość duszę 8-10 minut, nadmiar powstałego sosu redukuję. Odstawiam pierś do wystudzenia. Wykończenie
Mango Papaja