mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy
Z Majeczką w kuchniCiasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić
CookYourselfCałkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na żelkę jeżynową do tortu . Dziś mam dla Was żelkę w wersji z truskawkami. A już niedługo zaprezentuję Wam
Zrób to smacznieDomowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa
Oryginalny smakKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi
Przepisy na widelcuNiestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły
Programista w kuchniCoś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie
Tradycyjna KuchniaOwocowe semifreddo to smaczny i pomysłowy deser na Walentynki. Smakuje z wszystkimi owocami. Mrożonymi i świeżymi. Bardzo dobre jest z malinami, truskawkami, czy nawet porzeczką. Pięknie
dolcevitainmykitchenNiestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły
Programista w kuchnitruskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki tagatozy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne
Poranek na słodkoDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności
My Culinary Artskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy
Domowy Smak JedzeniaPyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki
Tradycyjna KuchniaBaked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć(...)cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja klik
Ala piecze i gotuje